Vuokrasopimusluonnos

 

1. Osapuolet                      Vuokranantajat

 

Vuokralainen

 

2. Vuokrakohde                  Toimistotiloja osoitteessa Kristiinankatu1. Osoitteessa sijaitsee kaksi rakennusta. Toinen rakennus on toimistorakennus, jossa huoneistoneliöitä noin 4600 m2, ja toisessa on autotallitiloja sekä saunatilat, siinä huoneistoneliöitä noin 120 m2.

 

Vuokrahinta ei perustu neliöihin, tiloja ei ole tarkistusmitattu.

 

Vuokranantaja vuokraa tilat käyttövalmiina käyttöönotettavaksi.

 

Liitteenä 1 ja 2 tilojen pohjapiirrokset joihin tilat on merkitty puneella.

 

3. Käyttötarkoitus               Tila vuokrataan nykyisen käyttötarkoituksen mukaisesti toimisto-, autotalli- ja saunatiloiksi. Vuokralainen sitoutuu noudattamaan käyttötarkoitusta.

 

Vuokralainen vastaa siitä, että vuokrattuja tiloja käytetään arvonlisäverovähennyksen oikeuttavaan käyttöön.

 

4. Vuokra-aika                    Vuokrasopimus on määräaikainen ja voimassa xx.xx.2009 - 31.7.2011. Vuokrasopimus jatkuu vuokrakauden päätyttyä toistaiseksi voimassaolevana, kolmen kuukauden irtisanomisajalla. Mikäli vuokrauksen alkamisajankohta viivästyy, määräaikaista sopimuskautta ei jatketa 31.7.2011 jälkeen, vaan sopimus jatkuu tämän jälkeen toistaiseksi voimassaolevana kolmen kuukauden irtisanomisajalla.

 

5. Vuokran määrä              Tilasta perittävä kokonaisvuokra on 30.000 euroa / kk. Vuokranmaksukausi on 1 kalenterikuukausi.

 

Vuokralainen vastaa käyttämänsä sähkön, veden ja lämmön kustannuksista kulutuksen mukaan. Vuokralainen maksaa myös kiinteistönhoitoon ja puhtaanapitoon liittyvät kustannukset, vuokralainen hankkii itse edellä mainittuihin kustannuksiin liittyvät palvelut.

 

Kokonaisvuokraan lisätään arvonlisävero kulloinkin voimassa oleva arvonlisäveroprosentin mukaisesti.

 

Paitsi ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevan Turku 2011 –Säätiön alivuokraamien tilojen osalta, joiden vuokraus ei ole arvonlisäverollinen. Tiloja tässä vuokrasopimuksessa on noin 300 neliötä.

 

Vuokran ja eriteltyjen erilliskorvausten eräpäivä on kunkin kuukauden toinen arkipäivä. Vuokra maksetaan etukäteen. Vuokranmaksun viivästyessä viivästyskorko on korkolain mukainen.

 

6. Vuokrankorotus             Vuokra sidotaan elinkustannusindeksiin. Vuokraa tarkistetaan kerran vuodessa 1.1. lukien elinkustannusindeksin (lokakuu 1951 = 100) muutoksia vastaavasti, kuitenkin niin, että ensimmäinen vuokrantarkistus on 1.1.2010. Jos elinkustannusindeksi laskee vuokran määrää ei kuitenkaan alenneta.

 

Perusindeksi on sopimuksen tekohetkellä viimeisin tiedossa oleva indeksilukema. Tarkistusindeksi on tarkistushetkellä tiedossa oleva viimeisin pisteluku.

 

Mikäli vuokranantaja vuokrasopimuksesta johtuen ei voi tehdä arvonlisäverovähennyksiä tai joutuu palauttamaan tekemiään arvonlisäverovähennyksiä, vuokraa korotetaan takautuvasti menetettyä vähennystä vastaavalla määrällä.

 

Jos lainsäädännöllä tai julkishallinnon toimenpitein kohdistetaan uusi vero tai maksu vuokrasuhteeseen, voi vuokranantaja lisätä tästä aiheutuvat kustannukset vuokralaiselta perittävän vuokran määrään.

 

7. Vakuus                          Vakuutta ei vaadita

 

8. Huoneiston hoito ja ylläpito

 

Vuokralainen vastaa kohteeseen liittyvistä toiminnallisista käyttökustannuksista (kuten siivouspalvelut, aula- ja vahtimestaripalvelut). Vuokralainen vastaa myös muista oman toimintansa aiheuttamista kustannuksista, sekä hankkimiensa koneiden, kalusteiden ja laitteiden ylläpidosta ja huollosta.

 

Vuokranantaja vastaa vuokraamiensa tilojen paloturvallisuuden ylläpidosta viranomaisten ja palovakuutusyhtiön edellyttämällä tavalla. Vuokranantaja vastaa myös viranomaismääräysten aiheuttamista muutosvaatimuksista vuokratuissa tiloissa.

 

Sisätilojen siivouksen järjestämisestä ja kustannuksista vastaa vuokralainen.

 

Vuokralainen on velvollinen hoitamaan huoneistoa huolellisesti ja huolehtimaan siitä, että huoneiston käyttäjät noudattavat kiinteistön järjestysmääräyksiä ja muita huoneiston käyttöön liittyviä määräyksiä sekä mitä muuten terveyden, siisteyden ja järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty. Vuokralainen vastaa siitä, että huoneistossa harjoitettava toiminta täyttää säädösten, määräysten ja lupien ehdot.

 

Vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan viipymättä vuokranantajalle havaitsemistaan vioista ja puutteista.

 

Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan vuokrattavan kohteen vaipan, rakenteiden, rakennuksiin liittyvien LVI- ja sähkölaitteistojen korjauksista. Näiden kustannusten osalta on erikseen voimassa liitteenä 2 oleva vastuunjakotaulukko.

 

Vuokralainen huolehtii huoneiston toiminnallisista sisäkorjauksista sekä toimintaansa varten asentamiensa erityislaitteiden uusimisesta ja ylläpidosta.

 

9. Vuokralaisen muutostyöt

 

Vuokralainen ei saa suorittaa muutos- ja parannustöitä ilman vuokranantajan kirjallista lupaa. Vuokralainen vastaa toiminnallisten lisä- ja muutostöiden kustannuksista. Muutostöistä ei makseta vuokralaiselle korvausta vuokrasuhteen päättyessä. Mikäli muuta ei ole sovittu, vuokralaisen tekemät lisä- ja muutostyöt jäävät kiinteiltä osiltaan vuokranantajan omaisuudeksi vuokra-ajan päätyttyä eikä vuokralaisella ole oikeus saada niistä korvausta. Jos vuokralainen on asentanut tiloihin koneita tai laitteita, vuokralaisen on vuokra-ajan päätyttyä korjattava tästä aiheutuvat jäljet ja vahingot vuokranantajan hyväksymällä tavalla.

 

Vuokralaisella on oikeus kiinnittää rakennukseen mainoskilpiä saatuaan siihen tarvittavat viranomaisluvat. Vuokra-ajan päätyttyä vuokralainen on velvollinen poistamaan asentamansa mainoslaitteet ja –valot sekä korjaamaan niistä kiinteistölle aiheutuneet jäljet ja vauriot. Laitteiden kiinnittämisessä on noudatettava vuokranantajan ohjeita.

 

10. Vuokranantajan muutostyöt

 

Vuokranantaja saa tehdä korjauksia ja muutoksia vuokratuissa tiloissa ilmoitettuaan töistä etukäteen vuokralaiselle kahta viikkoa ennen töihin ryhtymistä. Poikkeuksena ovat kiireellistä korjausta vaativat työt, joihin voidaan ryhtyä välittömästi. Olennaista haittaa huoneiston käytölle aiheuttavista korjauksista on ilmoitettava kaksi kuukautta ennen töihin ryhtymistä.

 

11. Vahingot                       Vuokralainen vastaa vuokranantajaan nähden siitä haitasta ja vahingosta, minkä vuokrakohteen käyttäminen saattaa kolmannelle aiheuttaa. Vuokranantaja ei vastaa vuokranantajasta riippumattomista syistä aiheutuneista lämpöenergian, sähkön tai veden jakelun rajoituksista, puutteellisuudesta tai epäsäännöllisyyksistä eikä niistä aiheutuvista vahingoista.

 

Vuokranantaja ei vastaa vuodosta, viemäritukoksesta tai muusta sellaisesta syystä vuokralaisen toiminnalle, omaisuudelle tai vuokratuissa tiloissa olevalle kolmannen omaisuudelle aiheutuneesta vahingosta, ellei vahinko ole johtunut vuokranantajan tuottamuksesta.

 

12. Yhteiset tilat                 Vuokralaisen tai hänen henkilökuntaansa kuuluvan tulee tämän lisäksi noudattaa niitä ohjeita, jotka vuokranantaja tai kiinteistöyhtiö on vuokralaiselle autopaikoituksesta antanut.

 

Kuormaus- ja purkualueet sekä huoltokäytävät tulee pitää vapaina eikä niitä saa käyttää tavaransäilytystiloina. Vuokralaisen tulee välittömästi siirtää saapuvat tavaransa omiin tiloihinsa. Jos vuokralainen jättää tavaroita yhteisiin tiloihin eikä poista niitä kirjallisen kehotuksen jälkeen, on vuokranantajalla oikeus poistaa ja varastoida tavarat vuokralaisen kustannuksella.

 

13. Tilat vuokrasuhteen päättyessä

 

Vuokrasuhteen päättyessä on vuokralaisen luovutettava tilat vuokranantajan hallintaan luonnollista kulumista lukuun ottamatta siinä kunnossa kuin ne olivat vuokrasuhteen alkaessa, ellei toisin sovita tai ole muutos- ja lisätöiden osalta toisin sovittu.

 

Vuokranantaja on oikeutettu vuokralaisen kustannuksella suorittamaan vaadittavat puhdistus- ja korjaustyöt, jotka ovat aiheutuneet tavanomaisen kulumisen ylittävien jälkien poistamisesta, mikäli vuokralainen laiminlyö mainitut työsuoritukset.

 

14. Ympäristövastuut        Vuokralainen sitoutuu toiminnassaan noudattamaan voimassa olevia ympäristönsuojeluun liittyviä säännöksiä ja toimimaan huoneistoa käyttäessään kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristön huomioon ottavalla tavalla.

 

Mikäli vuokralaisen toiminnasta aiheutunutta saastumista ilmenee, suoritetaan puhdistus viranomaisten vaatimassa laajuudessa vuokralaisen kustannuksella.

 

15. Vuokralaisen muut velvollisuudet

 

Vuokrasopimuksen päättyessä on kaikki luovutetut avaimet, kulkukortit ym. palautettava vuokranantajalle. Ellei kaikkia avaimia, kulkukortteja ym. palauteta, korvaa vuokralainen tästä aiheutuvat kustannukset, kuten lukkojen sarjoituksen, vuokranantajalle.

 

16. Edelleen vuokraus       Vuokralainen ei saa ilman vuokranantajan kirjallista hyväksyntää siirtää vuokraoikeuttaan kolmannelle. Vuokralaisella on oikeus vuokrata tiloja edelleen alivuokralaiselle saatuaan siihen vuokranantajan kirjallisen hyväksynnän. Alivuokraustilanteessa vuokralainen on kuitenkin edelleen vastuussa tämän sopimuksen velvoitteista myös edelleen vuokraamisensa tilojen osalta.

 

Mikäli alivuokraus tai edelleenvuokraus aiheuttaa tilanteen, jossa vuokranantaja ei voi tehdä arvonlisäverovähennyksiä tai joutuu palauttamaan tekemiään arvonlisäverovähennyksiä, vastaa niistä vuokranantajalle tässä sopimuksessa mainittu vuokralainen.

 

17. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Sopimuksesta johtuvat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan sopijapuolten välisin neuvotteluin. Sopimuksesta johtuva riita, jota ei pystytä ratkaisemaan neuvotteluteitse, ratkaistaan ensimmäisenä oikeusasteena Turun käräjäoikeudessa.

 

18. Muut ehdot                   Sopimukseen sovelletaan liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain määräyksiä, ellei tästä sopimuksesta tai sen liitteistä muuta johdu.

 

19. Liitteet                          Tähän sopimukseen kuuluvat varsinaisen sopimuslomakkeen lisäksi seuraavat liitteet:

Liite 1 – pohjapiirrokset

Liite 2 – hoito- huolto- ja korjaustoiminnan vastuunjakotaulukko

 

Varsinaisen sopimuslomakkeen lisäksi sopimussuhteessa noudatetaan myös liitteissä sovittuja periaatteita. Jos liitteiden ja varsinaisen sopimuslomakkeen välillä on ristiriitaa, noudatetaan ensisijassa sopimuslomakkeella sovittua.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi (2) yhtäpitävää kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle.

 

Turussa . 200

 

TURUN KAUPUNKI, TILALAITOS

 

Tilalaitoksen johtaja Martti Kuitunen