Kauppakirja (luonnos 16.1.2009)

 

Myyjä:                                Turun kaupunki

Y-tunnus 0204819-8

 

Ostaja:

 

Kaupan kohde:                  Turun kaupungin VII kaupunginosan (7) korttelin 1 tontti 7 (kiinteistö 853-7-1-7) rakennuksineen.

 

Rakennusten huoneistoaloja ei ole tarkistusmitattu. Ostaja on tietoinen ja hyväksyy, että mainitut pinta-alat saattavat tämän ikäisessä kohteessa poiketa olennaisesti nykyisten säännösten ja standardien mukaan laskettavasta pinta-alasta. Huoneistojen standardin mukaan mitattava pinta-ala voi olla mainittua pinta-alaa suurempi tai pienempi. Ostajalla ei ole huomauttamista tämän seikan johdosta. Ostaja ja myyjä toteavat yhteisesti, ettei kohteen kauppahinta ole rakennusten osalta pinta-alaperusteinen.

 

Kaupan kohde on osoitettu kartalla M XXX / XX.XX.2009.

 

Kauppahinta: 

 

Kaupan perusteet:             Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös

 

Muut kaupan ehdot:           Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

 

1. Kauppahinnan maksaminen

 

Kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan käteisellä kaupantekotilaisuudessa ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

2. Omistus- ja hallintaoikeus

 

Ostaja saa kaupan kohteen heti omistukseensa ja hallintaansa vapaana kiinnityksistä, rasitteista ja muista maksuvelvoitteista kuin mitä tässä kauppakirjassa on mainittu.

 

Turun Tilaliikelaitos tekee ostajan kanssa kauppakirjan liitteenä olevan vuokrasopimusluonnoksen mukaisen vuokrasopimuksen kohteen toimisto-tiloista. Vuokrasopimus astuu voimaan, kun kohteen hallintaoikeus siirtyy ostajalle.

 

Ostaja vastaa kaupanvahvistajan palkkiosta, kohteen lainhuudatuksesta

sekä varainsiirtoverosta.

 

Kaupantekovuodelta kaupan kohteen osalta määrättävästä kiinteistöverosta vastaa myyjä. Muista veroista ja maksuista osapuolet vastaavat omistusaikojensa mukaisesti.

 

3. Kohteeseen tutustuminen ja asiakirjat

 

Ostaja on tutustunut kaupan kohteen alueeseen sekä maasto-olosuhteisiin. Ostaja on tarkastanut ennen kaupasta päättämistä kaupan kohteen ja tutustunut ympäröiviä alueita koskeviin maankäyttömääräyksiin. Ostaja on todennut kaupan kohteiden vastaavan niistä esitettyjä asiakirjoja ja annettuja tietoja eikä ostajalla ole huomauttamista näiden seikkojen osalta. Ostaja hyväksyy rakennuksissa iän perusteella olevat virheet ja puutteet ja ottaa rakennukset vastaan siinä kunnossa kuin se ovat luovutushetkellä.

 

Kaupan kohteella on putki- ja johtolinjoja, joista ostaja on tietoinen.

 

Ostaja on tutustunut ympäröiviä alueita koskeviin maankäyttömääräyksiin.

 

Kaupan kohde on 24.1.2009 voimaantulleen asemakaavan muutoksen (44/2008) mukaisesti asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta (AL-1). Oleva rakennus on suojeltu merkinnällä sr-1:

 

”Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus. Rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa eikä saa suorittaa sellaisia lisärakentamis- tai muutostöitä, jotka tärvelevät julkisivujen, vesikaton tai sisätilojen rakennustaiteellista tai kulttuurihistoriallista arvoa tai tyyliä. Mikäli rakennuksessa on aikaisemmin suoritettu tällaisia tärveleviä toimenpiteitä, on rakennus muutostöiden yhteydessä pyrittävä saattamaan ennalleen.

 

Aurajoen ja Kristiinankadun puoleisiin vesikaton lappeisiin ei saa tehdä uu-sia aukotuksia eikä niille osille saa sijoittaa piippujen, hormien yms. läpivien-tejä. Pihan puoleisten vesikattolappeiden mahdollisissa uusissa aukotuksis-sa ja teknisissä läpivienneissä tulee kunnioittaa alkuperäistä arkkitehtuuria ja lappeen perusmuoto tulee säilyttää. Millään osalla ei saa vesikattopinnan yläpuolelle toteuttaa teknisten tilojen rakentamista. Huoneistojako tulee to-teuttaa siten, ettei uusia oviaukotuksia tarvitse avata porrashuoneisiin. Ra-kennuslupaa käsitellessään on rakennuslautakunnan kuultava asiassa mu-seoviranomaisia.”

 

Kaupan kohde rajoittuu saman korttelin A- ja AK-tontteihin sekä Kristiinankatuun ja Läntiseen Rantakatuun.

 

Myyjä antaa suostumuksensa rakennuksissa olevien sähkö-, lämpö- ja vesiliittymien siirtämiseksi ostajan nimiin ilman erillistä korvausta. Nämä oikeudet siirtyvät samalla hetkellä, kun rakennusten omistus siirtyy. Ostaja sitoutuu ilmoittamaan liittymissopimusten siirrosta energialaitokselle sekä vesi- ja viemärilaitokselle.

 

4. Rakentamiskelpoisuus

 

Ostaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennus-hankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämistä hankkeen rakenteellisien ratkaisujen sekä maanalaisten johtojen ja putkien sijainnin selvittämisestä.

 

Ostaja vastaa kaupan kohteelle sen aiemmasta käytöstä mahdollisesti jääneiden rakenteiden ja irtaimen tavaran poistamisesta mahdollisesti tarvittavien viranomaislupien edellyttämällä tavalla.

 

5. Rakentamisvelvollisuus

 

Kaupantekohetkellä kaupan kohteen rakentamisvelvollisuus katsotaan täytetyksi.

 

6. Luiskat     Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista kiinteistölle, kiinteistönomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

7. Rasiteoikeudet

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistönomistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat suoranaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin kiinteistönomistajaa enempää kuulematta.

 

[tarkennus telelaitetilasta]

 

8. Pintavedet

 

Kiinteistönomistajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä kiinteistöön rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, kiinteistölle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

9. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Kaupunki pidättää oikeuden periä kiinteistönomistajalta voimassa olevan taksan mukaiset vesihuollon liittymismaksut ennen kiinteistön rakennusten verkostoihin liittämistä.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistuksen.

 

Kiinteistönomistaja vastaa kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Lisäksi kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito kuuluu em. laista poiketen kiinteistönomistajalle.

 

10. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää tontin aluetta tarpeelliselta osalta tontin rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, korjaus-, huolto- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korjaamaan ja korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Kiinteistönomistajalla on oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm naapuritontin alueelle, mikäli Turun kaupunki omistaa kyseessä olevan naapurialueen. Naapurikiinteistön omis-tajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni raken-nettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm puheena olevan tontin alueelle.

 

11. Kiinteistön käyttö

 

Kiinteistö on pidettävä siistissä kunnossa ja vaadittaessa aidattava viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

12. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset kauppakirjan tulkinnasta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee Turun käräjäoikeus.

 

13. Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 6-11. mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin.

 

16. Irtain omaisuus

 

Tällä kauppakirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta. Sopijaosapuolet ovat tehneet erillisen sopimuksen autopaikkaosakkeiden luovuttamisesta.

 

17. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti kaupunki ilmoittaa, että kaupan kohde on ollut aiemmin toimistokäytössä. Kaupungin taholta ei ole tutkittu, onko alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli myyjän tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaantumista ilmenee, ostaja laatii kaupan kohteen maaperän kunnostussuunnitelman. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Ostajan on esitettävä kunnostussuunnitelma myyjän hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Myyjän tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa. Hyväksyttyään kunnostussuunnitelman myyjä vastaa viranomaisten kunnostussuunnitelman perusteella vaatimista maa-alueen puhdistuskustannuksista.

 

Puhdistuksen toteuttaa ostaja taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että puhdistaminen ei aiheuta viivästyksiä ostajan tontilla toteuttamalle rakennushankkeelle. Myyjä ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen. Puhdistuskustannusten maksu tapahtuu ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Jos ostaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa viranomaiselle vuoden kuluessa kaupantekopäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle ennen kuin myyjä on sen hyväksynyt tai määräaika myyjän hyväksymiselle on päättynyt, vastaa puhdistuskustannuksista ostaja.

 

Jos kunnostussuunnitelmasta ei saada sovittua ja maan puhdistaminen jää ympäristönsuojelulain 75 §:n mukaisesti kaupungin hoidettavaksi, kaupunki kilpailuttaa puhdistusurakan lain julkisista hankinnoista mukaisesti. Mikäli kaupungin suorittama puhdistusurakan hankintalain mukainen kilpailuttaminen ja sen jälkeinen puhdistustyö aiheuttaa viivästyksiä tontin rakentamisen aloittamiseen, kaupunki ei ole miltään osin vastuussa tästä viivästyksestä ostajalle mahdollisesti aiheutuneista lisäkustannuksista tai vahingoista.

 

Tätä kauppakirjaa on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta, yksi myyjälle, yksi ostajalle ja yksi julkiselle kaupanvahvistajalle.

 

Turussa . päivänä kuuta 200

 

TURUN KAUPUNKI

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta:

 

 

Tämän kaupan hyväksymme ja sitoudumme sen ehdot täyttämään.

 

Paikka ja aika edellä mainitut.

 

 

Julkisen kaupanvahvistajan todistus