Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2415.04.20243

2537-2024 (00 00 01)

Business Turku Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 24

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen. konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja ja konsernitalouspäällikkö Juhani Pärtty 9.4.2024:

​Business Turku Oy (ent. Turku Science Park Oy) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 95,42 %. Business Turku Oy:n yhtiökokous pidetään 16.5.2024 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.​

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.​

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2023

Vuoteen 2023 lähdettiin yrityskentässä varsin varauksellisin kasvuodotuksin, sillä Venäjän hyökkäyssota, sen aiheuttama energiakriisi sekä kiihtynyt kustannusten nousu loivat yrityksissä epävarmuutta liikevaihdon kasvun ja investointien odotuksiin. Positiivista nostetta toimintaympäristöön puolestaan toi globaalienkin tekijöiden luoma paine uusiutua ja huolehtia myös pitkän aikavälin kilpailukyvystä panostamalla tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Digitalisaatio ja vihreä siirtymä ovat tässä keskeisessä asemassa, samoin kuin hyvinvointiin, terveyteen ja elintarvikkeisiin liittyvät palvelut ja teknologiat.​

Geopoliittisen tasapainon muutos korostaa länsiyhteyksien ja -markkinoiden tärkeyttä ja avaa Turun seudulle loistavia mahdollisuuksia porttina länteen ja erityisesti Skandinaviaan. Suomen NATO-jäsenyys lisää myös kiinnostavuuttamme Yhdysvalloissa ja avaa paitsi uusia liiketoimintamahdollisuuksia kaksikäyttösegmentissä myös rahoitus- ja kehitysmahdollisuuksia niin yksityiselle kuin akateemiselle sektorillekin.

Turun kampusrakenteet - Terveyskampus Turku, Teknologiakampus Turku ja Kulttuurikampus Turku - ovat käytännön rajapinta sekä korkeakoulujen keskinäiseen että yritysten kanssa tehtävälle yhteistyölle. Turun tekniikan korkeakoulutuksen vetovoima kehittyy edelleen voimakkaasti, mikä lisää alueen vetovoimaa ja kilpailukykyä niin opiskelijoiden kuin osaavan työvoiman saatavuudessa. Myös Turun seudun kunnissa on vahva tahtotila yhdessä edistää vihreän siirtymän investointeja alueella, mikä on realisoitunut käytännön toiminnaksi.

​Turku Science Park Oy:n toimintaa on toteutettu ja kehitetty toimintaympäristön muutosten ja saadun palautteen pohjalta. Merkittävin ulospäin näkyvä muutos toteutettiin syksyllä, kun Business Turku -nimi lanseerattiin 1.11.2023. Business Turku korvaa sekä markkinointinimen Turku Business Region että yhtiön nimen Turku Science Park Oy. Yhtiön nimenmuutos saatiin rekisteröityä 16.2.2024.

​Kärkialoilla tapahtuneista muutoksista keskeisin oli Nesteen Naantalin jalostamoalueen uusiokäyttöön tähtäävän Green Industry Park Oy:n alasajo kesällä 2023. Samalla sovittiin seudun kuntien kesken toiminta-alueen laajentamisesta ja toimivaksi kehitetyn konseptin monistamisesta samalla nimellä koko Turun seudun vihreän siirtymän invest-in työn lippulaivaksi.

​Toinen merkittävä virstanpylväs saavutettiin Health-kärkialalla, kun Kansallinen Lääkekehityskeskus Oy otti ison harppauksen loppuvuoden aikana. Keskuksen rahoitus varmistui, toimitilat vuokrattiin Turun tiedepuiston alueelta, yhtiön uuteen hallitukseen valittiin Turun yliopiston lääketieteen professori Jukka Westermarck ja yhtiön toimitusjohtajaksi turkulaisen lääkekehitysyhtiön Forendo Pharman liiketoimintajohtaja Maarit Merla.

​Kolmas huomionarvoinen seikka on Tech-kärkialaan ja Turun teknologiankampukseen vahvasti linkittyvä, kesällä käynnistetty, Turun alueen korkeakoulujen tekoälykeskus Centre for Intelligent Computing (CIC), joka yhdistää monipuolisen tutkimusosaamisen ja vauhdittaa yhteistyötä yritysmaailman kanssa.

​Toiminnalliset tavoitteet yhtiö pääosin saavutti ja osin ylitti. Erityisen positiivista on toista vuotta peräkkäin onnistuminen yhtiön palveluiden avustamana alueen yrityksiin tulevan ulkoisen rahoituksen määrässä. Vuodeksi 2024 tavoite onkin nostettu 2,5-kertaiseksi vastaamaan toteutuneita tasoja. Myös yritysten määrä yhtiön kasvupalveluissa ylittyi noin 15 %, mikä kertoo onnistuneesta viestinnästä ja aktiivisesta asiakastyöstä.

​Yhtiö onnistui erittäin hyvin ulkoisen rahoituksen hankinnassa, mikä osin näkyy kasvaneena henkilöstömääränä. Vaikka ulkoisen hankerahoituksen rooli on yhtiölle merkittävä, vaatii viimeaikainen kehitys projektirahoituksen käytännöissä ja malleissa hanketoiminnan laajuuden uudelleenarviointia erityisesti ketteryyttä ja kannattavuutta silmällä pitäen. Perustettujen yritysten, erityisesti kasvuyritysten määrä jäi edelleen alhaiseksi, mikä toisaalta on valtakunnallinen ilmiö. Yhtiön toiminnallisten tavoitteiden saavuttamisesta ja poikkeamista tavoitteisiin nähden tarkemmin taulukoiden yhteydessä.

​Yhtiön liikevaihto vuonna 2023 oli 7,3 miljoonaa euroa (2022: 4,9 miljoonaa euroa) ja tilikauden tulos muodostui noin 54.000 euroa tappiolliseksi (vuoden 2022 tappio oli 2 miljoonaa euroa). Yhtiön taloudellinen tilanne on vakaa, vaikka tilikauden toiminnallinen tulos onkin jälkimmäisen vuosipuoliskon aikana toteutetuista kustannussäästöistä huolimatta tappiollinen. Tappiollisen tuloksen keskeiset syyt liittyvät projektitoimintaan ja EU-rahoituskauden vaihtumisesta juontuviin viivästyksiin budjetoitujen projektien käynnistymisessä, ennakoitua suurempaan projektien omarahoitustarpeeseen sekä eräiden budjetoitujen rahoituserien toteutumatta jäämiseen. Myös yleinen kustannustason nousu oli odotettua suurempaa. Yhtiön taloudellisen tilanteen odotetaan jatkuvan vakaana ja hallittavana.

Vuoden 2023 osalta emoyhtiön tilinpäätös osoittaa tappiota 53.598,83 euroa ja konsernin tappio 84.566,51 euroa. Yhtiön hallitus ehdottaa, että tilikauden tulos kirjataan edellisten tilikausien voitto- ja tappiotilille ja ettei osinkoa jaeta.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Business Turku Oy:n yhtiöjärjestyksen 4 §:n mukaan yhtiöllä on hallitus, johon kuuluu 4 - 10 varsinaista jäsentä.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti kokouksessaan 11.4.2022 § 33 hallituksen kokoonpanosta ja päätöstä päivitettiin konsernijaoston kokouksessa 11.12.2023 § 75. Hallituksen kokoonpano on seuraava:

​​Minna Arve, puheenjohtaja

​Piia Elo, hallituksen jäsen

​Elina Rantanen, hallituksen jäsen

​Tomi Penttilä, hallituksen jäsen

​Matti Rihko, hallituksen jäsen

​Mikael Lindfelt, hallituksen jäsen

​Vesa Taatila, hallituksen jäsen

​Panu Routila, hallituksen jäsen

​Jukka Kola, hallituksen jäsen.​

​Tarvetta hallituksen kokoonpanon muuttamiselle ei ole.

Oheismateriaali 1​Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2​Business Turku Oy:n tuloskortti​ (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen:

Ehdotus​​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että Business Turku Oy:n yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Arve ja Heikkinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

​Arven tilalla puheenjohtajana tältä osin toimi Anttila.

​Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Business Turku Oy:n toimitusjohtaja Tom Palenius.

Jakelu

tiedBusiness Turku Oy Ab
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus