Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4115.05.20238

3307-2023 (00 00 01)

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 41

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, talouspäällikkö Juhani Pärtty 8.5.2023:

Turun ammattikorkeakoulu Oy (jäljempänä Ammattikorkeakoulu) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 91 %. Ammattikorkeakoulun yhtiökokous pidetään 29.5.2023 klo 10.30. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt​ käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2022

Ammattikorkeakoulun toiminnalliset tulokset olivat kohtuullisesti linjassa tavoitteiden kanssa. Merkittävin poikkeama alaspäin oli valmistuneiden määrässä. Poikkeaman syynä oli etenkin sosiaali- ja terveysalan valmistuneiden määrän väheneminen, mikä oli vuonna 2022 kansallinen trendi. Asian taustalla vaikuttavat sekä koronapandemian aikana hidastuneet harjoittelut että vuonna 2022 käyty alan työtaistelu, joka aiheutti aiempaa enemmän opintojen keskeyttämisiä. Ammattikorkeakoulun valmistuneiden määrä väheni vuoden aikana vähemmän kuin keskimäärin, mikä tarkoittaa positiivista tulosta valtion osuuden rahanjakomallissa.

​Ulkoinen TKI-rahoitus kasvoi suunniteltua enemmän ja vuoden 2022 tulos on noin 10,4 milj. euroa (9,3 milj. euroa 2021). Myös opiskelijatyytyväisyys kehittyi positiivisesti, joskin tuloksessa on edelleen kehittämisvaraa. Sairaspoissaolot ovat nousseet, mutta pysyvät edelleen varsin matalalla tasolla. Syynä vaikuttaisi olevan etenkin etätöiden väheneminen pandemian jälkeen, mikä näkyy virustauti-infektioiden määrässä ja etätöitä herkemmässä sairaspoissaolojen kirjauttamisessa.

​Ammattikorkeakoulun taloudellinen tulos vuodelle 2022 osoittaa tappiota 0,8 milj. euroa (voitto 1,52 milj. euroa vuonna 2021). Negatiivista kokonaistulosta selittää palkanlaskennan palvelutuottajan keväästä 2022 jatkunut lomapalkkajaksotusten laskennassa ollut virhe, jonka palvelutuottaja on saanut oikaistua kirjanpitoon vasta 13.1.2023 joulukuuhun 2022 vaikuttavasti. Syy virheeseen on se, että lomapalkkavarausten 2022 laskennassa palvelutuottaja on käyttänyt jakajana virheellisesti kalenteripäiviä, vaikka jakajan olisi pitänyt olla 20,83.

​Ammattikorkeakoulu on vuonna 2021 kilpailuttanut työehtosopimusten mukaisen palkkahallinnon ja palkkakirjanpitopalvelun. Valitun palvelutuottajan olisi pitänyt olla tietoinen myös lomapalkkavarausten laskentatavasta. On ollut luonnollista olettaa, että palkanlaskentapalveluja tarjoava yritys on tietoinen vallitsevasta säännöstöstä. Lisäksi asiaa on useita kertoja kysytty yritykseltä vuoden aikana ja saadun vastauksen mukaan siinä ei ole ollut virheitä.

​Joulukuussa oikaistun lomapalkkavarauksen kustannusvaikutus on yli 0,8 milj. euroa. Ilman edellä mainittua ammattikorkeakoulusta riippumatonta jaksotusvirhettä tulos olisi positiivinen. Talouden seurantajärjestelmät ja etenkin kuukausittainen välitilinpäätöslaskelma on vuosien aikana osoittanut toimivuutensa ja mikäli jaksotusperuste olisi saatu oikaistua aikaisemmin vuoden aikana, liikevaihdosta yhden prosentin negatiivinen poikkeama olisi saatu korjattua operatiivisin toimenpitein. Ammattikorkeakoulun vahva tase ja etenkin edellisten tilikausien voittovarat takaavat sen, että nyt kirjautunut tappio ei aiheuta toiminnallisia muutoksia.

​Vuoden 2023 osalta tilanne näyttää suhteellisen tasaiselta. Lomapalkkavelkajaksotusvirhe on identifioitu ja korjaavat toimenpiteet on aloitettu. Tutkintotuoton lisäämiseksi on aloitettu erillinen ohjelma. TKI-hankesalkku on suurempi kuin aiemmin, mikä ennakoi tulosten kasvua. Alkuvuoden opiskelijatyytyväisyys on ollut korkeampaa kuin aiempina vuosina. Vuoden vaihteessa on toteutettu kahdet sisäiset muutosneuvottelut uuden strategian vaatimien organisaatiomuutosten johdosta. Neuvotteluissa ei ole heikennetty henkilöstön työehtoja tai vähennetty henkilöstöä vaan haettu optimaalisempaa toimintarakennetta ja vastuita.​

​Ammattikorkeakoulun liikevaihto oli 76,2 milj. euroa ylittäen talousarvion 0,6 milj. eurolla. Tilikauden tappio oli -795.817.30 euroa. Yhtiön hallitus esittää, että tilikauden tappio siirretään voittovarojen tilille oman pääoman vähennykseksi ja että osinkoa ei jaeta.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöjärjestyksen 5 §:n mukaan Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitukseen kuuluu 7–9 jäsentä. Hallituksen jäsenten nykyinen lukumäärä on yhdeksän jäsentä. Osakassopimuksen mukaan Turun kaupunki nimeää yhtiön hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä kolme jäsentä. Salon kaupunki ja Turun yliopisto nimeävät yhtiön hallitukseen kumpikin yhden jäsenen. Hallituksessa on kaksi jäsentä ammattikorkeakouluyhteisöstä, joista toinen kuuluu henkilöstöön ja toinen opiskelijoihin.

​Kaupunginhallituksen konsernijaosto on kokouksessaan 16.5.2022 § 51 päättänyt Ammattikorkeakoulun hallituksen nimeämisestä Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta. Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti kokouksessaan 12.12.2022 § 95 nimetä Niko Kyynäräisen tilalle Matti Niemen. Yhtiön hallituksen kokoonpano on siten seuraava:

Niko Aaltonen, puheenjohtaja​

Eeva-Johanna Eloranta, varapuheenjohtaja​

Mervi Uusitalo-Heikkinen, hallituksen jäsen

Matti Niemi, hallituksen jäsen

Marja Salenius-Ranki, hallituksen jäsen.

​Hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta.

Oheismateriaali 1​Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2​Turun ammattikorkeakoulu Oy tuloskortti

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy