Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4015.05.20237

3530-2023 (00 00 01)

Turun Kaupunkiliikenne Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 40

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, talouspäällikkö Juhani Pärtty ja omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 8.5.2023:

Turun Kaupunkiliikenne Oy (jäljempänä Kaupunkiliikenne) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Yhtiö toimii sidosyksikköasemassa suhteessa kaupunkiin. Kaupunkiliikenteen varsinainen yhtiökokous pidetään 8.6.2023 klo 9.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt​ käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2022​

Vuosi 2022 oli monellakin tavalla hyvin yhtiölle poikkeuksellinen ja sen henkilökunnalle raskas. Alkuvuodesta COVID19-epidemia johti työntekijöiden laajaan sairastumiseen, minkä seurauksen kaikkea liikennettä ei pystytty ajamaan. Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa nosti polttoaineiden hinnan ennätystasolle, mikä on edelleen heikentänyt liiketoiminnan kannattavuutta.​

Huhtikuussa Föli ilmoitti kilpailuttavansa linjojen 55 ja 56 liikenteen, minkä seurauksena yhtiön tuotanto supistui 1.12.2022 alkaen yli 20 prosenttia. Supistuksen vuoksi aloitetut muutosneuvottelut osuivat samaan aikaa valtakunnallisen, COVID19-epidemian jälkeisen kuljettajapulan kanssa, jolloin suuri määrä kuljettajia irtisanoutui lyhyessä ajassa eikä muutosneuvottelujen vuoksi uusia työntekijöitä pystytty palkkaamaan. Kevään lakot näkyivät myös tuloksessa. Globaali komponenttipula viivästytti uuden kaluston toimituksia, mikä taas johti sopimukseen nähden liian vanhan kaluston käyttöön. Em. syistä Föli määräsi sopimussakkoja ja osa palvelubonuksista jäi saamatta.​

Yhtiön liikevaihto vuonna 2022 oli 9,4 milj. euroa, jossa oli nousua edelliseen vuoteen verrattuna noin 4,9 prosenttia. Liikevoitto oli 0,2 milj. euroa. Yhtiön tilikauden tulos osoittaa voittoa 62 731,74 euroa. Hallitus esittää, että osinkoa vuodelta 2022 ei jaeta ja, että tilikauden voitto kirjataan edellisten tilikausien voittovarojen lisäykseksi.​

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöjärjestyksen 5 §:n mukaan Kaupunkiliikenteen hallitukseen kuuluu 5 – 7 jäsentä.​

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on kokouksessaan 14.3.2022 § 20 päättänyt Kaupunkiliikenteen hallituksen nimeämisestä seuraavaa:

Mika Maaskola, puheenjohtaja​

Mara Lehtonen, varapuheenjohtaja​

Jenna Rautionaho, hallituksen jäsen

Riina Lumme, hallituksen jäsen

Martti Sipilä, hallituksen jäsen​

Hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta.

Oheismateriaali 1​Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2​Turun Kaupunkiliikenne Oy tuloskortti

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy