Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4215.05.20239

2667-2023 (00 01 02, 02 02 02)

Strategisten säätiöiden tuloskortit

Tiivistelmä: -

Khkon § 42

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, talouspäällikkö Juhani Pärtty 8.5.2023:

Turun kaupungin strateginen yhteisö on joko kaupungin konserniohjeissa kirjattu tai Turun kaupunginhallituksen konsernijaoston strategiseksi määrittelemä yhtiö tai säätiö. Konsernijaoston tehtävänä on huolehtia osaltaan strategisiksi yhteisöiksi nimettyjen yhteisöjen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden asettamisesta ja seurannasta.

Strategiset yhteisöt raportoivat toimintansa ja taloutensa kehityksestä Turun

kaupungin toiminnan- ja talouden seurantaraportoinnin yhteydessä kaupunginhallituksen konsernijaostolle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

Strategisten yhteisöjen toiminnasta ja taloudesta raportoidaan vähintään kerran vuodessa tilinpäätöksen lisäksi sekä aina, kun yhteisön toimintaan tai talouteen liittyy olennaisia poikkeamia jaoston määrittämistä tavoitteista.

Strategisten osakeyhtiöiden seuranta konsernijaostolle tapahtuu yhtiökokousasioiden yhteydessä ja säätiöiden osalta yhdessä erillisessä koontipykälässä.

Forum Marinum -säätiöntoiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2022

Vuonna 2022 tavoitteena oli palauttaa ja seuraavina vuosina vakiinnuttaa säätiön oma tuotto pandemiaa edeltäneelle tasolle. Tässä onnistuttiin, mutta siitä huolimatta säätiön tulos jäi edelleen selvästi alijäämäiseksi vuonna 2022 Inflaation ja energian hinnannousun kuormittaessa budjettia. Toimintavuoden aikana elokuussa toteutui toimitusjohtajan vaihdos ja säätiön uusi strategia saatiin valmiiksi vuoden lopulla.

Vuodelle 2022 asetettu tavoite oli jatkaa yhteistyötä kaupungin kanssa Turun merellisen kehittämisen teemoissa sekä Linnanniemen alueen kehittämisessä. Yhteistyö jatkui suunnitelmia seuraten ja tapahtumallisesti kesä oli vilkas. 40 000+ yhteistyön myötä saadun kumppaniverkoston kanssa jatkettiin yhteistyötä, mutta se ei vielä konkretisoitunut sopimustasolle.​

Turku 2029 -säätiöntoiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2022

Säätiön taloudellinen tilanne oli hyvä ja tase erittäin vakavarainen koko tilikaudella. Säätiön merkittävin riski liittyy osake- ja pääomamarkkinoiden kehitykseen, koska osa säätiön varallisuudesta on sijoitettu osakemarkkinoille ja yritysriskillisiin korkosijoituksiin.

Vuoden 2022 kehitystä raha- ja sijoitusmarkkinoilla leimasi nopeasti kohonnut inflaatio Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mikä johti nopeasti nouseviin korkotasoihin päävaluutoissa. Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti merkittävää epävarmuutta markkinoilla. Nopeasti noussut korkotaso aiheutti pääomatappioita säätiön salkussa oleviin korkoinstrumentteihin, mitkä jouduttiin kirjaamaan osakesijoitusten ohella alimpaan arvoonsa. Sijoitusten markkina-arvo ylitti kuitenkin kirjanpidollisen arvonsa 1,9 milj. euroa.

Säätiön peruspääoma oli sijoitettuna lähes kokonaan korko- ja osakemarkkinoille sekä vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Säätiön sijoitusvarallisuuden markkina-arvo vuoden 2022 lopussa oli noin 33,7 milj. euroa. Korko- ja vaihtoehtoisia sijoituksia vuoden lopussa oli 74 %, osakesijoituksia 23 % ja käteistä 3 % salkun markkina-arvosta. Sijoitusvarallisuuden aikapainotettu (TWR) markkinatuotto vuonna 2022 oli -2,93 %. Säätiön taseen loppusumma eli kirjanpidollinen sijoitusten arvo oli vuoden lopussa 31,8 milj. euroa.

Vuoden 2022 osinkotuotot olivat 162.402 euroa, sijoitusten myyntivoitot 6.207 euroa ja korkotuotot yhteensä 44.638 euroa eli rahoitustuotot yhteensä 614.747 euroa. Vastaavasti omaisuuden hoitokulut olivat 7.757 euroa, sijoitusten myyntitappiot 91.663 euroa ja arvonalentumiset 412.162 euroa eli rahoituskulut yhteensä 511.585 euroa. Säätiön tuotto / kulujäämä oli yhteensä -521.071 euroa ja lisättynä sijoitustoiminnan nettotuloksella (103.161 euroa) säätiön tilikauden tulos oli -417.909,36 euroa tappiollinen.​​

Turun Aikuiskoulutussäätiön toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2022

Koulutustoiminnan volyymi jäi vuoden 2022 osalta jonkin verran tavoitteista johtuen opiskelijarekrytoinnin vaikeasta tilanteesta. Loppuvuonna 2022 erityisten aktivointitoimenpiteiden johdosta volyymia saatiin kasvatettua. Taloudellisten tavoitteiden osalta vuosi 2022 toteutui sekä liikevaihdon että kannattavuuden osalta yli tavoitteiden. Yleinen epävarmuus on vaikuttanut erityisesti kesäyliopiston opiskelijoiden hakeutumiseen. Säätiökonsernin henkilöstövuokrausta harjoittavan yhtiön liiketoiminta on toistaiseksi keskeytetty.

Kärsämäen kiinteistö on kokonaisuudessaan peruskorjattu ja vuokrattu Turun kaupungin väistötilakäyttöön. Artukaisten kampuksen rakennus- ja perusparannustyöt ovat edenneet suunniteltua nopeammin. Rakennuskustannusten nousulla on oma vaikutuksensa hankkeiden toteutuneisiin kustannuksiin.

Turun Ylioppilaskyläsäätiön toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2022

TYS:n vuonna 2022 päivitetty missio on yksinkertainen: TYS vuokraa kilpailukykyisiä asuntoja opiskelijoille. Myös visiota yksinkertaistettiin ja sen tavoitetilaa päivitettiin vuoteen 2040: TYS on yhä useamman opiskelijan valinta ja koti. Kaikki sanat ovat merkitseviä.​ ​​

Asunto-, vuokra-asunto ja rakennusmarkkina muuttui Suomessa vuonna 2022 erityisesti Venäjän hyökkäyssodan seurauksena.​ Turussa seurausvaikutukset eivät vielä näy koko viime vuoden rakennuslupatilastoja tarkastelemalla: Turun rakennusvalvonnassa tehtiin 1.711 lupapäätöstä, mikä oli 238 päätöstä enemmän kuin vuonna 2021. Vireille jätettyjen hakemusten määrä oli noin 1.500 hakemusta, mikä on samaa luokkaa kuin keskimäärin vuosittain. Uusia asuinkerrostalolupia myönnettiin Turkuun 71 kappaletta ja lukumäärä ylitti aiemman 53 asuinkerrostalon ennätyksen vuodelta 2021. Uusiin asuinkerrostalolupiin sisältyy yhteensä 3.752 asuntoa. Edellinen ennätys vuodelta 2021 oli 3.032 asuntoa. Myös Turussa rakentamisen aloitukset ovat kuitenkin vähentyneet suhdannetilanteesta, korkojen noususta ja markkinoiden epävarmuudesta johtuen.

Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat vuodesta 2018 alkaen nousseet eniten Turussa verrokkikaupunkeihin Helsinki, Tampere, Jyväskylä ja Oulu verrattuna kehityksen jatkuessa ainakin vuoden 2022 loppuun asti. Tampereen nousulukemat ovat lähestyneet Turun vastaavia. Turun keskimääräinen neliövuokra (15,36 €/ m2/kk) vuoden 2022 lopulla oli kuitenkin pääkaupunkiseutua ja Tamperetta alhaisempi.

Turku on runsaan kymmenen viime vuoden aikana kasvanut yli tuhannen asukkaan vuotuista keskivauhtia. Turun vetovoimaisuus opiskelijoille, asukkaille ja yrityksille on TYS:lle välttämätöntä ja toisaalta säätiö voi omalta osaltaan olla vaikuttamassa siihen positiiviseen kehitykseen, joka Turussa on edelleen jatkunut.

TYS:n asuntojen vuokrataso pystyttiin pitämään kohtuullisena. Säätiön asuntojen keskimääräinen vuokra vuonna 2022 oli 12,90 €/m2/kk (laskettuna 100 % vuokratasolla). Kun otetaan huomioon, että TYS:n vuokra sisältää sähkön, veden ja nettiyhteyden, on keskimääräisen vuokran ero vapaarahoitteisten asuntojen vuokriin vielä suurempi. Vuodelle 2022 TYS:n vuokria ei korotettu, mutta vuodelle 2023 jouduttiin tekemään maltillinen korotus ylläpitokustannusten nousun vuoksi.

TYS:n henkilöstö ja kumppaniverkosto piti edelleen TYS:n asukastyytyväisyyden korkealla. Esimerkkinä säännöllisiin asukaskyselyihin perustuvan mittarin tulokset vuodelta 2022: yleisarvosana TYS:n asiakaspalvelulle 4,13 (asteikko 1 – 5) ja huoneistokäyntien palautteen keskiarvo 8,44 (asteikko 0 – 10). Tuloksia tarkastellessa on hyvä huomata, että tyypillisesti TYS:n henkilöstöön yhteyttä ottavalla on jokin asumiseen liittyvä haaste ratkaistavana ja huoneistokäynneillä on jokin tyypillisesti asunnon kuntoon liittyvä syy.

Asuntojen taloudellinen käyttöaste vuonna 2022 oli 97,2 %, jossa on parannusta edellisvuoteen 0,6 %-yksikköä. Turun Ylioppilaskyläsäätiön 56. toimintavuoden kokonaistuotot olivat noin 29,2 M€ (27,3 M€ vuonna 2021). Taseen loppusumma oli noin 177,1 M€ (180,2 M€).​ Säätiön lainamäärä toimintavuoden lopussa oli noin 127,9 M€ (131,2 M€).

Oheismateriaali 1​Forum Marinum -säätiön tuloskortti

Oheismateriaali 2​Turku 2029 -säätiön tuloskortti

Oheismateriaali 3​Turun Aikuiskoulutussäätiön tuloskortti

Oheismateriaali 4​Turun Ylioppilaskyläsäätiön tuloskortti

​Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen:

Ehdotus​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että strategisten säätiöiden tuloskortit merkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Arve, Weber ja Heikkinen ilmoittivat olevansa esteellisiä Turku 2029 -säätiön tuloskortin käsittelyn kohdalla ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Arven tilalla tilapäisenä puheenjohtajana tältä osin toimi Pätäri.​