Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2217.04.20231

2668-2023 (00 00 01)

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n tiedoksianto konsernijaostolle

Tiivistelmä: -

Khkon § 22

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen ja omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 13.4.2023:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (jäljempänä LSJH) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty osakkuusyhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 22,46 %. Yhtiön toimialana on jäte- ja ympäristöhuolto. Yhtiö voi myös harjoittaa jäte- ja ympäristöhuoltoon liittyvien tehtävien kannalta tarpeellista muuta palvelu- ja liiketoimintaa.

LSJH omistaa 50 % Lounavoima Oy osakekannasta. Lounavoiman toimialana on Salon kaupunkiin rakennutettavan ensisijaisesti jätepolttoainepohjaisen lämmön ja sähkön tuotantolaitoksen rakentaminen, omistaminen ja hallinnointi sekä lämmön, sähkön ja jätteen energiana hyödyntämispalveluiden tuottaminen yhtiön osakkaille.

Konserniohjeen (Kv 13.12.2021 § 286) 10. kohdan mukaan tytäryhtiön on tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä muun muassa silloin, kun kysymyksessä on yhteisön yhtiöjärjestyksen ja sääntöjen muuttaminen.

Lounavoiman osakassopimuksen päivittäminen

Lounavoima Oy:n yhtiöjärjestys on päivitetty Lounavoiman ylimääräisessä yhtiökokouksessa 22.3.2023. Uudessa yhtiöjärjestyksessä osakkeet on jaettu kolmeen osakesarjaan L, J ja S. Kukin osakesarja on oikeutettu palveluun, joka vastaa ekovoimalaitoksen nykyistä palvelujakoa. L-sarja oikeuttaa ja velvoittaa tuotetun lämmön vastaanottoon, J-sarja oikeuttaa ja velvoittaa jätteenkäsittelypalvelun vastaanottoon ja S-sarja oikeuttaa yhtiössä tuotettuun sähköön. Palvelut ja kustannukset jakautuvat osakesarjakohtaisesti. Muutoksella mahdollistetaan investoinnit ja perusparannukset, jotka hyödyttävät pääosin vain yhtä osakesarjaa. Yhtiöjärjestyksen muutoksella turvataan Lounavoiman toiminta mankala -periaatteen mukaisesti. Päivitetty yhtiöjärjestys on liitteenä 1 (muuttuneet tekstit on korostettu punaisella).

Yhtiöjärjestyksen päivityksen yhteydessä on valmisteltu Lounavoiman osakassopimuksen päivitystä. Osakkaiden ja Lounavoiman välinen sopimusneuvottelu käytiin 3.3.2023, jonka jälkeen on viimeistelty liitteenä 2 oleva osakassopimusluonnos. Nykyinen 2.10.2018 allekirjoitettu osakassopimus on liitteenä 3.

Oleellisimmat muutokset osakassopimuksessa liittyvät uuteen yhtiöjärjestykseen, investointien määrittelyyn ja osakesarjoihin. Samassa yhteydessä osakassopimus on tarkasteltu kohdan 9.3 (”Muuttuneet olosuhteet”) mukaisesti ja tehty tarpeelliset korjaukset sekä päivitykset. Päivitetty osakassopimus selkeyttää mahdollisten uusien osakkaiden liittymistä yhtiöön, siten että Lounavoiman perustamisvaiheen jätteenkäsittelypalvelun ja lämmöntuotantopalvelun välinen tasapaino osakkaiden välillä säilyy.

Osakassopimus on osakkaiden ja Lounavoiman välinen sopimus. Se tulee hyväksyä kaikkien osapuolten päättävissä elimissä. Sopimus allekirjoitetaan sen jälkeen, kun kaikki tarvittavat päätökset on tehty.

Lounavoima Oy ei ole kaupungin tytäryhteisö tai strategiseksi määritelty yhteisö. Yhtiöjärjestyksen muuttaminen siten vaadi muodollisesti omistajan ennakkonäkemystä. Toimitusjohtaja Jukka Heikkilä esittelee asiaa kokouksessa.

Oheismateriaali 1Ehdotus uudeksi Lounavoiman yhtiöjärjestykseksi ​

Oheismateriaali 2Osakassopimusluonnos Lounavoima ​

Oheismateriaali 3Voimassaoleva osakassopimus Lounavoima​

Oheismateriaali 4Osakassopimusluonnos Lounavoima, vertailuversio

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä Lounavoima Oy:n yhtiöjärjestyksen ja osakassopimuksen muutokset tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Korhosen tilalla sihteerinä tämän asian kohdalla toimi Lounaja.​

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä.​