Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2417.04.20234

2826-2023 (00 00 01)

Turku Science Park Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 24

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen ja omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja ja talouspäällikkö Juhani Pärtty 13.4.2023:

Turku Science Park Oy (jäljempänä TScP Oy) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 95,42 %. TScP Oy:n yhtiökokous pidetään 11.5.2023 klo 12.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.​

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.​

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2022

Vuosi 2022 käynnistyi toiveikkaissa merkeissä koronapandemiasta nousun myötä, mutta Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aiheuttama geopoliittisen tasapainon muutos, kasvaneet energiakustannukset sekä kohonnut inflaatio ja korkotaso loivat epävarmuutta yritysten liiketoimintaympäristöissä. Pandemian aiheuttama materiaali- ja komponenttipula oli edelleen vahvasti läsnä ja hidasti yritysten kasvumahdollisuuksia. Myös osaavan työvoiman saatavuus nousi kuluneen vuoden aikana yhä useammin esiin yritysten kasvun hidastajana.​ ​

Turku Science Park Oy on vastannut näihin haasteisiin omien palveluidensa ja niiden näkyvyyden kehittämisellä. Palveluista viestimisen ilmettä ja sävyä on kehitetty sekä näkyvyyttä on lisätty voimakkaasti erityisesti sosiaalisessa mediassa. Toimintaympäristön epävarmuustekijöistä huolimatta yhtiö pääosin saavutti ja jopa ylitti toiminnalle asetetut tavoitteensa. Erityisen positiivinen onnistuminen oli alueen yrityksiin tulevan ulkoisen rahoituksen määrä, joka oli yleisen taloustilanteen epävarmuudesta huolimatta lähes kolminkertainen tavoitteeseen nähden. Yhtiö onnistui erittäin hyvin myös ulkoisen rahoituksen hankinnassa ja projektisalkku on vahva paitsi määrällisesti myös uusien projektien strategisessa kohdennuksessa.​ ​

Turku Science Park Oy:n omistus- ja konsernirakenne on yksinkertaistunut vuoden 2022 aikana. Tytäryhtiö Turun teknologia ja tiedepuiston omistus siirtyi kokonaan Turun kaupungille samoin kuin TScP:n omistusosuus Green Industry Park Oy:stä. Turku Science Park Oy:n sidosyksikköaseman mahdollistava omistusrakenteen muutos saatettiin päätökseen vuoden lopussa. Taustalla omistusrakenteen muutoksen oli verottajan aiemmasta muuttunut linjaus Turun kaupungin yleisavustusten ALV-kohtelusta. Uuden linjauksen myötä vuoden 2022 avustusten maksatus keskeytettiin kokonaan, minkä vuoksi yhtiön vuositulos on vahvasti tappiollinen. Noin 2 M€:n suuruisen tappion tasevaikutus korjattiin vuoden lopussa kaupungin pääomituksella.​

Vuoden 2022 osalta yhtiön tilinpäätös osoittaa tappiota 1.967.167,80 euroa. Yhtiön hallitus ehdottaa toimintakertomuksessa, että tilikauden tulos kirjataan edellisten tilikausien voitto- ja tappiotilille ja ettei osinkoa jaeta.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Turku Science Park Oy:n yhtiöjärjestyksen 4 §:n mukaan yhtiöllä on hallitus, johon kuuluu 4 - 10 varsinaista jäsentä.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti kokouksessaan 11.4.2022 § 33 hallituksen kokoonpanoksi:

Niko Kyynäräinen, puheenjohtaja

Minna Arve, hallituksen jäsen

Piia Elo, hallituksen jäsen

Elina Rantanen, hallituksen jäsen

Tomi Penttilä, hallituksen jäsen

Matti Rihko, hallituksen jäsen

Mikael Lindfelt, hallituksen jäsen

Vesa Taatila, hallituksen jäsen

Panu Routila, hallituksen jäsen

Jukka Kola, hallituksen jäsen

Tarvetta hallituksen kokoonpanon muuttamiselle ei ole.

Yhtiöjärjestysmuutoksen korjaus

Yhtiön sidosyksikköaseman muutokseen liittyen tehtyä yhtiöjärjestysmuutosta ei hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksessa. PRH huomioi asiasta seuraavaa:

”1. Lunastuslausekkeessa lainvastainen määräys

Korjaa yhtiöjärjestyksen 10 §. Lunastuslausekkeessa ei voi määrätä, että osakkeen siirtyminen kuolinpesään katsotaan lunastukseen oikeuttavaksi saannoksi. Osakkeen siirtyminen kuolinpesään ei ole saanto. Poista kyseinen virke lunastuslausekkeesta. Toimita päätöksestä yhtiökokouksen allekirjoitettu pöytäkirja.”

Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle esityslistan, että yhtiöjärjestystä korjataan lunastuslausekkeen osalta edellä kuvatulla tavalla.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2TScP Oy:n tuloskortti​ perään (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen:

Ehdotus​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että Turku Science Park Oy:n yhtiöjärjestystä korjataan lunastuslausekkeen osalta poistamalla virke: Osakkeen siirtyminen kuolinpesään katsotaan lunastukseen oikeuttavaksi saannoksi.

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle muilta osin ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Arve ja Heikkinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Arven tilalla puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Tavio.​

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Tom Palenius.​

Jakelu

tiedTurku Science Park Oy Ab
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus