Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2817.04.20238

2425-2023 (00 00 01)

Turun Vesihuolto Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 28

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, talouspäällikkö Juhani Pärtty ja omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 13.4.2023:

Turun Vesihuolto Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Turun Vesihuolto Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 25.4.2023 klo 14.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.​

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.​

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2022

Vuosi 2022 toteutui taloudellisesti hieman budjetoitua paremmin. Toiminnalliset tavoitteet saavutettiin erinomaisesti vähäistä veden laatutavoitepoikkeamaa lukuun ottamatta.​ ​

Toiminnan mittarina oli ennakoimattomien jakelukatkosten keskimääräinen asukasaika. Tulos saavutettiin erittäin hyvin ja oli 1,7 minuuttia verkostoon liittynyttä asukasta kohden vuodessa, tavoitteen ollessa alle 5 minuuttia. Yli 12 tunnin mittaisia katkoksia oli kolme.

Laskuttamattoman talousveden tavoitteet saavutettiin ja laskuttamaton osuus aleni molemmilla mittareilla viimevuotisesta. Pitkäaikainen trendi on ollut aleneva ja vuosittaisiin vaihteluihin voi olla syynä mm. laskutusrytmi. Puhdistamolle johdettavan ylimääräisen veden osuus oli tavoitteen mukainen ja edellisvuotta parempi.

Turun Seudun Vesi Oy:n toimittama talousvesi oli erittäin hyvälaatuista ja laatuvaatimusten mukaista. Sekä omavalvontatutkimuksissa että virallisissa valvontatutkimuksissa veden laadussa havaittiin kuitenkin vähäisiä poikkeamia suositusarvoista. Valvontatutkimuksen poikkeama johtui putkirikon aiheuttamasta veden lievästi kohonneesta rautapitoisuudesta, joka uusintanäytteessä oli suositusarvon mukainen. Omavalvonnassa havaitut vähäiset poikkeamat laatusuosituksista tai yhtiön omista tavoitteista, johtuivat veden huonosta vaihtuvuudesta runkojohdoissa tai putkirikkojen jälkitilanteista.

Yhtiön liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta 0,8 % ollen 41,9 M€. Liikevoitto oli 4,1 M€ ylittäen tavoitteen 1,4 miljoonalla eurolla. Hyvään tulokseen vaikuttivat mm. suunniteltua pienempänä toteutuneet kulut ja hyvä liittymismaksujen kertymä.

Yhtiön tilikauden voitto oli 33.547,15 euroa. Hallitus esittää, että tilikauden voitto siirretään edellisten tilikausien voitto/tappiotilille eikä osinkoa makseta.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöjärjestyksen 3 §:n mukaan Turun Vesihuolto Oy:n hallitukseen kuuluu vähintään 5 ja enintään 7 jäsentä. Hallituksen jäsenten nykyinen lukumäärä on 5.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto nimesi kokouksessaan 11.4.2022 § 36 hallituksen kokoonpanoksi seuraavan:

Mirja Hovirinta, puheenjohtaja

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Seppo Lehtinen, hallituksen jäsen

Paula Hiltunen, hallituksen jäsen

Hannu Kallio, hallituksen jäsen

Tarvetta hallituksen kokoonpanon muuttamiselle ei ole.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Turun Vesihuolto Oy:n tuloskortti​ (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi, eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle muilta osin ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lehtinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.​

Jakelu

tiedTurun Vesihuolto Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus