Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2717.04.20236

2651-2023 (00 00 01)

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 27

Omistajaohjeisjohtaja Jarkko Virtanen. omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja ja talouspäällikkö Juhani Pärtty 13.4.2023:

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy (jäljempänä Vaso) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 56,67 %. Vason yhtiökokous pidetään 21.6.2023 klo 14.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.​

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.​

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2022

Liikevaihto kasvoi 2,9 % verrattuna edelliseen vuoteen ollen 26 M€ (TA 25,9 M€). Asuntojen käyttöaste oli suunnitellun mukainen 99 %. Liikevaihtoa kasvattivat kolme tarkasteluvuonna valmistunutta uudiskohdetta ja vuodelle 2022 tehty maltillinen vastikekorotus.​ Liikevoitto alitti silti talousarvion. Liikevoittoa painoivat kasvaneet kiinteistöjen ylläpitokulut ja pääomakustannusten nousu.​

Tarkasteluvuonna valmistuivat Villa Gardberg (Turku), Kartanonpuisto (Kaarina) ja Ruustinna (Raisio). Vuoden 2022 lopussa rakenteilla oli 124 asuntoa. Perusparannus käynnistyi tarkasteluvuonna yhdessä kohteessa ja valmistui neljässä kohteessa.​ Yhtiön bruttoinvestoinnit vuonna 2022 olivat yhteensä 22,1 miljoonaa euroa ja jäivät hieman suunnitellusta 24,7 miljoonasta eurosta. Investoinneissa talousarviota matalampaan toteumaan vaikuttivat ei-välttämättömien perusparannus- ja uudiskohdeinvestointien siirtyminen.

Uudiskohde- ja perusparannusinvestointeja lykättiin voimakkaasti nousseiden ylläpito- ja rakennuskustannusten nousun sekä kasvaneiden pääomakustannusten vuoksi. Laskeneesta uudisomistusasuntojen ja sijoitusasuntojen kysynnästä huolimatta toiminta-alueella tonttien myynti- ja vuokraushinnat ovat jatkaneet nousuaan vuonna 2022. Tämä asettaa haasteita Ara-rakentamiselle toiminta-alueella.​

Kasvaneet energiakustannukset näkyivät hoitokulujen kasvussa erityisesti sähkön osalta vuonna 2022. Lisäksi energiakustannukset vaikuttivat laajasti mm. kiinteistöhuolto- ja jätehuoltokustannuksiin.​ ​

Yhteenvetona voidaan todeta, että korkeana pysyttelevä asumisoikeusasuntojen kysyntä ja onnistuneet uudiskohdeinvestoinnit mahdollistivat liikevaihdon kasvun muutoin haastavassa toimintaympäristössä. Hoitokulujen nousu jäi talousarvioon nähden maltilliseksi ja pääomakustannusten nousu tulee ajoittumaan useammalle vuodelle lainasalkun ollessa sidottuna kiinteisiin korkoihin huomattavalta osuudelta.​ ​

Yhtiön tilinpäätös 31.12.2022 osoittaa 0 euroa voittoa ja yhtiön hallitus esittää, että tilikaudelta 1.1.-31.12.2022 ei jaeta osinkoa.

Yhtiöjärjestyksen muutos

Asumisoikeuslain muutoksen ja suunnitteilla olevan konsernirakenteen johdosta päivitetään toimialapykälää, hallituspykälää, yhtiön edustamispykälää ja voitonjakopykälää.

Toimialapykälää päivitetään siten, että se mahdollistaa vähäisissä määrin liike- ja muiden tilojen rakentamisen Vason asuinkiinteistöihin kotiin toimitettavien palveluita varten. Voittoa tavoittelemattomuus ja voiton käytönrajaus lausekkeet poistetaan yhtiöjärjestyksestä, jolloin voittoa voidaan jakaa mahdollisesti tulevaisuudessa perustettavalle oman konsernin emoyhtiölle asumisoikeuslain ja vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeuslainojen korkotuesta mukaisesti.

Uuden asumisoikeuslain 52 §:n mukaan tulee valita 40 % jäsenistä ja aina vähintään kaksi henkilöä asukkaiden nimeämistä ehdokkaista. Hallituspykälää muutetaan siten, että Vason hallituksen nykyiset 7 luottamushenkilöpaikkaa säilyvät ja asukkailla on mahdollisuus saada lain edellyttämä 40 %:a eli 4 paikkaa Vason hallitukseen. Hallituksen minimikokoonpano mahdollistaa myös hallituksen pienentämisen ilman uutta yhtiöjärjestysmuutosta, mikäli se on tarpeen esim. Vason siirtyessä oman konsernirakenteen tytäryhtiöksi.

Toiminimen kirjoituspykälää muutetaan siten, että toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja ovat kumpikin yksin oikeutettuja edustamaan yhtiötä ja luovutaan hallituksen jäsenten kaksi yhdessä oikeudesta edustaa yhtiötä.

Netto-omaisuuden käyttö selvitysmenettelyssä pykälä ei muutu asiasisällöltään vaan pykäläviittaukset päivitetään uuden asumisoikeuslain mukaisiksi.

Osakkeiden ja omaisuuden luovuttamista koskevat merkinnät pykälää on päivitetty uuden asumisoikeuslain suostumuslausekkeen osalta siten, että suostumuksen antajana on ARA kunnan sijaan.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on käsitellyt konsernirakenteen muutosta kokouksessaan 16.5.2022 § 48 ja yhtiö on saanut luvan käynnistää palveluliiketoiminnan valmistelun sekä sen yhtiörakenteellisen järjestelyn ennakkonäkemyspyynnössä kuvatulla tavalla.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöjärjestyksen 5 § mukaan hallitukseen valitaan yhdeksän jäsentä ja hallituksen jäsenten toimikausi kestää valitsemista seuraavan vuoden varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen saakka.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto nimesi kokouksessaan 11.4.2022 § 38 hallituksen kokoonpanoksi Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta seuraavan:

Liisa Norontaus, puheenjohtaja

Joonas Kallio, varapuheenjohtaja

Ulla-Maija Vierimaa, hallituksen jäsen

Arto Salminen, hallituksen jäsen

Rauli Elenius, hallituksen jäsen.

Hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy tuloskortti​ (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n yhtiöjärjestystä voidaan muuttaa esittelyssä kuvatun mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että muilta osin yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus