Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto6523.08.20211

6016-2021 (00 00 01)

Turun Kaupunginteatteri Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 65

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 16.8.2021:

Turun Kaupunginteatteri Oy (jäljempänä Kaupunginteatteri) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Kaupunginteatterin valvontavastuuhenkilöksi on määritelty omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Kaupunginvaltuuston 12.12.2016 hyväksymien konserniohjeiden mukaan strategisen konserniyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys merkittävistä toimenpiteistä, johon lukeutuu muun muassa tytäryhteisön palveluksessa olevan taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuva irtisanominen tai lomauttaminen yli 90 päiväksi.

Yhtiön hallitus on päättänyt kokouksessaan 2.8.2021 pyytää (oheismateriaali 1) kaupunginhallituksen konsernijaostolta omistajan ennakkonäkemystä Turun Kaupunginteatteri Oy:n organisaatiomuutosta koskevien yt-neuvottelujen aloittamiseen. Neuvottelut tullaan käymään yhteistoimintalain 8 luvun mukaisena menettelynä. Yhtiö esittelee asiaa seuraavasti:

”Teatterin organisaatiorakennetta uudistettiin yhteistoimintaneuvotteluin viimeksi vuonna 2019. Tällöin yhdistettiin näyttämöosasto ja verstas saman esimiehen alle ja synnytettiin palvelutiimi, johon yhdistettiin sekä ravintolan että aulapalveluiden henkilökunnat. Jo tuolloin oli selvityksessä myös järjestäjäosaston asema. Osasto toimii tällä hetkellä oman esimiehen alla ja siinä työskentelevät näyttämöjärjestäjät, kuiskaajat ja tarpeistonhoitajat. Vuoden 2019 uudistuksen yhteydessä osasto jätettiin itsenäiseksi, mutta sen toimintaa päätettiin seurata ja kehittää yhdessä tuotantomallin kehityksen kanssa. Kehitystyö ei ole tuottanut tyydyttäviä ratkaisuja ja osaston asemaa tulee sen vuoksi tarkastella uudelleen. Mikäli osasto päätettäisiin yt-neuvotteluiden jälkeen yhdistää johonkin toiseen osastoon, lakkaa nykyinen osaston esimiehen tehtävä.”

Turun Kaupunginteatteri Oy:n taloudellinen asema on tuoreiden osavuosikatsaustietojen mukaan melko hyvä, ja yhtiö on ennusteen mukaan pääsemässä tavoitteen mukaiseen tilikauden tulokseen (-275.000 euroa) vuonna 2021. Katsojamäärä on ennusteen mukaan jäämässä puoleen tavoitteesta (ennuste 50 000 katsojaa, tavoite 100 000 katsojaa) ja yhtiön omat tuotot tämän vuoksi noin 1,5 milj. euroon (2021 tavoite 3,7 milj. euroa). Yhtiön esittämä organisaatiomuutos liittyy vuonna 2019 tehtyihin toiminnallisiin muutoksiin. Edellisen uudistuksen jälkeen saatujen havaintojen mukaan järjestäjäosaston yhdistäminen johonkin toiseen osastoon tukisi Kaupunginteatterin operatiivista johtamista ja teatterin toimintamallia nykyistä paremmin. Yt-neuvottelujen jälkeen mahdollisesti irtisanottaville tullaan tarjoamaan muita tehtäviä.

Tarvittavat toimenpiteet edellyttävät yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä yhtiön esittämällä tavalla siten, että menettely saattaa johtaa taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi. Yhtiön pyyntöön YT-neuvottelun aloittamiseksi tulisi suostua. 

Oheismateriaali 1Turun Kaupunginteatteri Oy:n pyyntö ennakkonäkemyksestä

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Turun Kaupunginteatteri Oy oikeutetaan käynnistämään yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lindholm ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedTurun Kaupunginteatteri Oy