Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4817.05.20216

6016-2021 (00 00 01)

Turun Kaupunginteatteri Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 48

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 11.5.2021:

Turun Kaupunginteatteri Oy (jäljempänä Kaupunginteatteri) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 § 10 päätöksen mukaan Kaupunginteatteri kuuluu toiseen palkkioluokkaan. Konsernijaosto on 23.3.2020 § 27 päättänyt muun ohella, että kaupungin 100 % omistusosuudella omistamissa yhtiöissä yhtiökokouksella päätettävistä asioista päätetään osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti osakkaiden yksimielisellä päätöksellä yhtiökokousta pitämättä.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintar-kastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä pää-tetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Turun kaupunginteatteri Oy:n näyttelijäyhdistys on kokouksessaan 6.5.2021 valinnut edustajakseen yhtiön hallitukseen puhe- ja äänivaltaiseksi jäseneksi Markus Ilkka Uolevin (oikealta nimeltään Markus Lappalainen) ja puhevaltaiseksi jäseneksi Minna Hämäläisen. Yhtiön hallitus valittiin konsernijaoston 9.9.2019 pidetyssä kokouksessa ja muutostarvetta kaupungin nimeämiin hallituksen jäseniin ei ole ilmennyt.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2020

Vuosi 2020 oli yhtiölle täysin poikkeuksellinen: alkuvuosi oli vielä erittäin hyvä, mutta 13.3.covid-19 keskeytti kevään esitystoiminnan eikä normaaliin enää sen jälkeen palattu. Koko vuoden aikana peruttiin pandemian takia 179 esitystä. Kesän ja syksyn esityksiin yleismäärää jouduttiin rajoittamaan ja joulukuun alussa esitystoiminta keskeytettiin uudelleen. Tavoitteiden osalta poikkeuksellisuus näkyy etenkin omien tuottojen kehityksessä sekä katsojamäärissä. Omien tuottojen osalta lipputulot, oheismyynti ja vuokraustoiminta laskivat merkittävästi. Poikkeusoloista huolimatta syksyn lipunmyynnissä onnistuttiin rajoitusten puitteissa etenkin Cabaret-musikaalin osalta. Ravintolamyynti sen sijaan laski yleisörajoitusten lisäksi maskikäytäntöjen ja muiden turvaohjeistusten vuoksi. Toiminta saatiin poikkeusoloista huolimatta pidettyä käynnissä, vuoden ensi-illoista peruttiin vain yksi joulukuulle aikataulutettu Sopukka-näyttämön yhteistuotanto. Täyttöaste toteutui hyvänä, mutta on huomioitava, että se on syksyn osalta suhteutettu rajoitettuun kapasiteettiin.

Talouden osalta poikkeuksellisesta vuodesta selvittiin hyvin. Toiminnan rajusta leikkaantumisesta huolimatta arvioitua selvästi pienempään tappiolliseen tulokseen päädyttiin sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön ylimääräisen koro-natuen että yhtiön omien onnistuneiden säästötoimenpiteiden ansiosta. Teatteri ei joutunut lomauttamaan laajasti henkilöstöään vuoden aikana, esityskatkojen aikana (13.3.-31.5. ja 2.12.-31.12.) palkanmaksun keskeytystä käytettiin vain esitystoiminnassa työskentelevän, pääsääntöisesti osa-aikaisen henkilöstön osalta.

Tilikauden tulos oli 0 milj. euroa ollen budjetoitua alimäärää (-0,2 milj. euroa) selkeästi parempi. Keskimääräinen henkilöstön määrä 183 HTV ylitti jonkin verran tavoitteet (175 HTV). Investointitaso ylitti suunnitellun 0,05 milj. euron ja vuoden 2020 investoinnit olivat kokonaisuudessaan 0,19 milj. euroa.

Yhtiön hallitus esittää, että tilikauden tulos - 5.212,23 euroa kirjataan tilikauden (voitto) tappio -tilille.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Turun Kaupunginteatteri Oy tuloskortti

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lindholm ja Kari-Granfors ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä Turun Kaupunginteatteri Oy:n toimitusjohtaja Arto Valkama.

Jakelu

tiedTurun Kaupunginteatteri Oy
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut