Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto5217.05.20215

2419-2021 (00 00 01)

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 52

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 11.5.2021:

Turun ammattikorkeakoulu Oy (jäljempänä Ammattikorkeakoulu) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 91 %. Ammattikorkeakoulun yhtiökokous pidetään 26.5.2021 klo 14.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 § 10 päätöksen mukaan Ammattikorkeakoulu kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Yhtiön hallitukseen kaupungin nimeämäksi edustajaksi esitetään nimettäväksi Maaret Laakso nykyisen jäsenen Heli Paasio tilalle.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2020

Turun ammattikorkeakoulun perustoiminta toteutuu määritellyn strategian ja tarkennettujen vuosittaisten toimintasuunnitelmien mukaisesti. Kaikki VOS-rahoituksen kannalta merkitykselliset toiminnalliset tulokset ylittivät vuonna 2020 selkeästi tavoitetason. Taloudellisesti yhtiön toiminta nousi lopulta budjetoidun tuloksen yläpuolelle, mutta jäi edelleen negatiiviseksi. Negatiivisella budjetilla oli varauduttu vuoden aikana tapahtuviin merkittäviin kertakuluihin, jotka johtuivat muutosta uuteen EduCity-rakennukseen.

Toiminnallisista tuloksista merkittävimmät positiiviset muutokset tavoitteisiin nähden olivat jatkuvan oppimisen opintopisteiden sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) merkittävä kasvu. Jälkimmäisen takana oli etenkin tekniikan alan tulostason selkeä nousu ja ensimmäisen taustalla oli terveys- ja hyvinvointisektorin merkittävä parannus. Samalla henkilöstön sairaspoissaolojen määrä väheni jo valmiiksi matalasta tasosta ja tavoitemittaristoon kuulumaton työtyytyväisyysmittari nousi lievästi aiemmasta vuodesta. Myös opiskelijatyytyväisyys kehittyi positiivisesti, mutta siinä kansallinen keskiarvo nousi vieläkin nopeammin.

Yhtiön liikevaihto ja tulos ovat kohtuullisen lähelle budjetoituja. Yhtiön liikevaihto oli 71,9 milj. euroa (TA 68,9 milj. euroa) ja liikevoitto ennen sijoitustuottoja 0,38 milj. euroa (TA 1,5 milj. euroa). Taustalla on kuitenkin huomattavia muutoksia suunniteltuihin tuloihin ja menoihin. Tuloja ovat laskeneet ennakoitua n. 1 milj. euroa matalammat sijoitustuotot ja nostaneet ennakoitua paremmat tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) ulkoiset rahoitukset. Vuotta leimasi merkittävästi COVID-19 –pandemian aiheuttamat toiminnan muutostarpeet, joiden kokonaisvaikutus tuloksiin jäi kuitenkin kesällä 2020 varauduttua merkittävästi pienemmäksi. Käytännössä pandemiasta johtuneet matkustus- ja käyttökulujen vähenemiset menivät likimain tasan liiketoiminnan heikentymisen kanssa.

Toiminnallisesti vuotta määrittelivät COVID 19 –pandemia, muutto Sepänkadulta EduCityyn sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käydyt tavoiteneuvottelut. Pandemiaan reagointi onnistui hyvin, eikä Turun ammattikorkeakoulun kampuksilla tapahtunut merkittäviä altistumisia vuoden aikana. Toiminta siirrettiin nopeasti etäpainotteiseksi, missä osaltaan auttoi jo vuosia jatkunut valmistautuminen digitaalisten työympäristöjen laajaan hyödyntämiseen. EduCityn käyttöönotto onnistui teknisesti hyvin, mutta sen esittely yleisölle jäi ikävä kyllä pandemian jalkoihin. Tavoiteneuvotteluissa hyväksyttiin ammattikorkeakoulun määrittelemä strategia sen toiminnan kehittämisen pohjaksi ja saatiin ministeriöltä organisaation tulostasoa vastaava sitoutuminen strategiseen rahoitukseen. Anottuja neljää uutta koulutusvastuuta ei saatu, mutta niiden hakemiselle tulee uusi aikaikkuna vuoden 2021 aikana.

Yhtiön vuoden 2021 toimintaa varjostaa edelleen merkittävästi pandemian jatkuminen sekä sen päättymisen ajankohdan epävarmuus. Toiminta on kuitenkin sopeutettu verkkoavusteiseksi ja kampuksilla on voitu turvallisesti järjestää välttämättömiä tehtäviä. Vuosia 2021-2022 rasittavat kahden eri muuttoprojektin poistot sekä aiempaa korkeammat kiinteistökulut, mitkä voidaan kompensoida merkittävästi kasvavalla valtionrahoituksella sekä varmemmilla sijoitustuotoilla. Kokonaisuutena toiminnassa voidaan tällä hetkellä keskittyä tasaiseen parantamiseen, etenkin opiskelijatyytyväisyyden ja työelämäkumppanuuden osalta.

Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että tilikauden tappio 336 016,14 siirretään voittovarojen tilille oman pääoman vähennykseksi ja, että osinkoa ei jaeta.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Turun ammattikorkeakoulu Oy tuloskortti

Oheismateriaali 3 Maaret Laakso CV

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää nimetä kaupungin edustajaksi Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitukseen Heli Paasion tilalle seuraavan jäsenen: 

Maaret Laakso. 

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle muilta osin ole. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Tilapäisenä puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Ruohonen.

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
aoXXXXX
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut