Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2123.03.20201

686-2020 (00 00 01)

Kuntec Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 21

Konserniohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 19.3.2020:

Kuntec Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Kuntecin yhtiökokous pidetään 12.4.2019 klo 13.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2019

Päättyneellä tilikaudella yhtiö ei saavuttanut kannattavuustavoitteitaan. Liikevaihto laski selvästi edellisvuodesta. Yhtiön liiketulos heikkeni edelleen, huolimatta merkittävistä sopeuttamistoimista (mm. 51 irtisanottua YT-menettelyn jälkeen). Tilikauden tulos heikkeni poistoeron tulouttamisesta huolimatta ollen selvästi tappiollinen.

Yhtiön oman pääoman selvän heikkenemisen vuoksi syksyllä, yhtiö aloitti toimet oman pääoman turvaamiseksi.Yhtiön vaihtovelkakirjalainan velkoja (Turun kaupunki) vaihtoi koko velan pääoman 4.000.000 euroa yhtiön osakkeiksi tilikauden lopussa 2019 ja merkintähinta kirjattiin yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.

Ylläpitopalveluiden viimeinen Turun kaupungin kanssa solmittu puitesopimus (Keskusta-alue) päättyi 30.9.2019.Turun kaupunki kilpailutti keskusta-alueen allianssimuotoisena tarjouskilpailuna. Kuntec Oy jäi tarjouskilpailussa toiseksi ja menetti näin mittavan osuuden liikevaihdostaan ja liiketuloksestaan. Tämä tulee vaikuttamaan täysimääräisesti vuodesta 2020 eteenpäin. Yhtiön tulosta rasittivat selvästi myös Rakentamispalvelut-toimialan vuodelta 2018 siirtyneiden rakennusurakoiden tappiollisuus vuonna 2019.

Flör Kukka ja Puutarha Oy ei neljäntenä Kuntec-tilikautenaan päässyt sille asetettuihin tavoitteisiin. Yhtiön liikevaihto ei kehittynyt odotetusti. Lisäksi yhtiön liiketulos jäi tavoitteesta. Flör Kukka ja Puutarha Oy:stä alaskirjattiin Kuntec Oy:n tilinpäätökseen 443.525,59.

Puitesopimusten mukainen tilauskanta laski selvästi. Toteutunut määrä on linjassa tavoitteen kanssa. Lisäksi Turku-konsernin osuus liikevaihdosta laski selvästi, mutta oli ennakoidulla tasolla.

Kuntec-konsernin liikevaihto / htv ylitti tavoitteen ja parani edellisvuosista. Flör Kukka ja Puutarha Oy ylitti myös tavoitteen ja paransi huomattavasti liikevaihtoaan suhteessa henkilötyövuosiin. Kuntec investoi tilikaudella edelleen aikaisempia vuosia vähemmän, aiempien vuosien voimakkaiden investointipanostusten jälkeen.

Kuntec Oy:n pääoman tuotto- ja tuloutustunnusluvut heikkenivät yleisesti, lukuun ottamatta omavaraisuus- ja nettovelkaantumisastetta, jotka paranivat vaihtovelkakirjalainan konvertoinnin myötä.

Yhtiön voitonjakokelpoiset varat ovat 4.970.426,57 euroa, josta tilikauden tappio on 2.202.179,02 euroa. Hallitus esittää yhtiökokoukselle, että tilikaudelta 2019 ei jaeta osinkoa ja, että Kuntec Oy:n tilinpäätöksen osoittama tilikauden tappio vuodelta 2019 kirjataan yhtiön voitto- ja tappiotilille.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista

Oheismateriaali 2Kuntec Oy:n tilinpäätös

Oheismateriaali 3Kuntec Oy:n tuloskortti

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiön varsinaisen yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa etäyhteydellä kokoukselle selvitti Kuntec Oy:n toimitusjohtaja Ari Aho.

Jakelu

tiedKuntec Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat