Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2623.03.20201

3542-2020 (00 00 01, 00 01 01, 09 06 00)

Kaupungin strategisille yhtiöille annettavia konserniohjeita koskeva kaupunginjohtajan toimivallan tilapäinen laajentaminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 26

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja johtaja Tuomas Heikkinen 19.3.2020:

Kuntalain (410/2015) 48 §:n mukaan kunnan konsernijohtoon kuuluvat kunnanhallitus, kunnanjohtaja ja muut hallintosäännössä määrätyt viranomaiset. Hallintosäännössä määrätään konsernijohdon tehtävistä ja toimivallan jaosta. Konsernijohto vastaa kuntakonsernissa omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä konsernivalvonnan järjestämisestä, jollei hallintosäännössä toisin määrätä.

Hallintosäännön 34 §:ssa määritellään konsernijaoston toimivalta. Pykälän mukaan kaupunginhallituksen konsernijaoston tehtävänä on vastata mm. omistajan puhevallan käyttämisestä ja kaupungin kannanotoista strategisten yhtiöiden yhtiökokouksissa tai muissa vastaavissa kokouksissa käsiteltäviin merkittäviin asioihin sekä ohjeiden antamisesta kaupunkia näissä yhtiöissä ja muissa yhteisöissä edustaville henkilöille. Konsernijaostolla on oikeus siirtää toimivaltaansa muulle toimielimelle tai viranhaltijalle.

Konserniohjeissa (Kv 12.12.2016 § 205) konsernijaoston tehtäviksi on määritelty strategisia yhtiöitä koskeva omistajan puhevallan käyttäminen ja kaupungin kannanotot sekä sen valvominen, että strategiset yhteisöt toimivat kaupunginvaltuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden, kaupunkistrategian ja omistajapoliittisten linjausten mukaisesti. Kaupungin strategisiksi määritellyt yhtiöt on lueteltu konserniohjeissa. Konserniohjeiden mukaan kaupunginjohtajalla on toimivalta antaa omistajaohjausta koskevia ohjeita ja määräyksiä niissä asioissa, joita ei ole annettu laissa tai johtosäännössä muun viranomaisen tehtäväksi.

Suomen hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi 16. maaliskuuta lisätoimenpiteistä, joiden tarkoituksena on hidastaa koronavirustartuntojen leviämistä sekä suojella riskiryhmiä. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. On mahdollista, että hallitus antaa epidemian torjumiseksi uusia määräyksiä tai suosituksia.

Poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa moni eri tavoin kaupunkikonserniin kuuluvien yhtiöiden toimintaan. On todennäköistä, että osa vaikutuksista on luonteeltaan sellaisia, että ne vaativat omistajan konserniohjausta, mutta samalla edellyttävät myös niin pikaisia toimenpiteitä, että asiassa ei ehditä toimimaan konserniohjeiden määrittelemän prosessin mukaisesti.

Tämän johdosta konsernijaoston olisi aiheellista siirtää sille hallintosäännössä määrättyä toimivaltaa kaupunginjohtajalle siten, että kaupunginjohtajan toimivaltaa laajennetaan siten, että kaupunginjohtaja antaa strategisten yhtiöiden toiminnan turvaamiseksi välttämättömät kiireelliset operatiiviset konserniohjeet. Konserniohjeet tulee dokumentoida. Annetut konserniohjeet tuodaan konsernijaoston käsiteltäväksi seuraavassa konsernijaoston kokouksessa.

Päätös olisi voimassa siihen saakka, kunnes valmiuslain soveltaminen Suomessa päättyy.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää siirtää sille hallintosäännössä määrättyä toimivaltaa kaupunginjohtajalle siten, että kaupunginjohtaja antaa strategisten yhtiöiden toiminnan turvaamiseksi välttämättömät kiireelliset operatiiviset konserniohjeet. Konserniohjeet tulee dokumentoida. Annetut konserniohjeet tuodaan konsernijaoston käsiteltäväksi seuraavassa konsernijaoston kokouksessa.

Tämä päätös on voimassa siihen saakka, kunnes valmiuslain soveltaminen Suomessa päättyy.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Ahmadi, Peltonen, Pätäri, Tavio, Laivoranta, Hassan, Weber, Ruohonen, Lindholm, Kattelus ja Vornanen.

Lindforsin tekemän seuraavansisältöisen hylkyesityksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lundén:

”Esitän, että päätösehdotus hylätään.

Perustelut:

Konsernijaosto voi tarpeen mukaan kokoontua ylimääräiseen kokoukseen lyhyelläkin varoitusajalla. Valta ja vastuu on syytä pitää mahdollisuuksien mukaan demokraattisilla, monijäsenisillä toimielimillä poikkeusoloissakin.”

Jakelu

tiedArkea Oy
tiedForum Marinum -säätiö
tiedKaarea Oy
tiedKuntec Oy
tiedLogomo Oy
tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tiedLännen Tekstiilihuolto Oy
tiedOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
tiedTurku City Data Oy
tiedTurku Science Park Oy Ab
tiedTurku 2029 -säätiö sr
tiedTurun Aikuiskoulutussäätiö
tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedTurun Kaupunginteatteri Oy
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedTurun musiikinopetus Oy
tiedTurun Satama Oy
tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tiedTurun Seudun Vesi Oy
tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedTurun Ylioppilaskyläsäätiö - Studentbystiftelsen i Åbo
tiedTVT Asunnot Oy
tiedVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy