Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2223.03.20206

1600-2020 (00 00 01)

Arkea Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 22

Konserniohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja16.3.2020:

Arkea Oy:n varsinainen yhtiökokous

Arkea Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on n. 98,5 %. Arkean yhtiökokous pidetään 1.4.2020 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 § 10 päätöksen mukaan osakkuusyhtiöissä palkkiot määräytyvät yhtiökokouksessa omistajien neuvottelun pohjalta. Kaupunginjohtajalle annettiin oikeus neuvotella vuosipalkkioiden määräytymisestä muiden omistajien kanssa sekä käyttää kaupungin puhevaltaa niiden osalta yhtiökokouksissa. Päätöksen mukaan Arkea kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2019

Kulunut tilikausi oli Arkea-konsernin viides ja Arkea Oy:n kahdeksas. Arkea-konserniin kuuluvat Arkea Oy:n lisäksi PASSAA palvelut Oy ja Kaarea Kunnossapito Oy.

Vuosi 2019 on ollut Arkealle erittäin vaikea ja haasteellinen. Yhtiön toiminta on ollut vuonna 2019 tappiollista ensimmäisen kerran koko yhtiön olemassaolon aikana. Tulosta rasitti erityisesti 1.1.2019 toteutunut osittaisjakautuminen. Osittaisjakautumisessa Arkea Oy jakautui osittain siten, että siitä jakaantui omistajiensa sidosyksikkönä toimiva Kaarea Oy. Kaarea Oy aloitti toimintansa 1.1.2019. Yhtiön liikevaihdosta ja henkilöstöstä siirtyi osittaisjakautumisessa Kaarea Oy:hyn merkittävä osa, suurin osa siirtyneestä liikevaihdosta liittyi ruokapalvelun asiakkuuksiin. Vuonna 2019 konsernin liikevaihto laski 35,3 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Liikevaihto tilikauden aikana oli 50,0 miljoonaa euroa ja liiketulos kääntyi tappiolliseksi ollen -0,45 milj. euroa, joka on -0,9 % liikevaihdosta. Kiinteistöpalveluiden osuus oli 40,3 % (30,1 % vuonna 2018) liikevaihdosta ja ruokapalveluiden osuus 59,7 % (69,9 % vuonna 2018). Osittaisjakautumisen toteutus sekä siitä johtuneet tuotannon muutokset ja resurssien jakautuminen kahteen eri yhtiöön, kilpailijoita kalliimpi työehtosopimus, työvoimapula sekä kireä kilpailutilanne rasittivat kuluneen tilikauden tulosta.

Arkea Oy:n hallitus ei tilinpäätöksessä vuodelta 2019 esitä jaettavaksi osinkoa. Yhtiön jakokelpoinen oma pääoma on 3,00 milj. euroa. Kaupungin talousarvioon 2020 on merkitty yhtiön osingonjaoksi 0,125 milj. euroa vuoden 2019 tilinpäätöksen tuloksesta, joten hallituksen esitys poikkeaa kaupungin talousarvioon otetusta osinkotuotosta. Yhtiön omavaraisuusaste on tyydyttävä (23,8 %) ja alle tavoitteen (26,1 %). Arkea Oy:n toiminnallinen ja taloudellinen tilanne on vaikea, yhtiö on kaupunginhallituksen konsernijaoston kokouksessa 10.2.2020 oikeutettu käynnistämään yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi. Edellä mainittujen syiden vuoksi hallituksen esitys voittovarojen käytöstä ja osingon maksamatta jättämisestä kaupungille voidaan pitää perusteltuna.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Oheismateriaali 2Arkean tuloskortti (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Peltonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Hänen tilallaan asian käsittelyyn osallistui Elo.

Asiaa etäyhteydellä kokoukselle selvitti Arkea Oy:n toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Jakelu

tiedArkea Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat