Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2423.03.20208

3213-2020 (00 00 01)

Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 24

Konserniohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 16.3.2020:

Turku Energia on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Turku Energian yhtiökokous pidetään 8.4.2020 klo 8.30.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 § 10 päätöksen mukaan osakkuusyhtiöissä palkkiot määräytyvät yhtiökokouksessa omistajien neuvottelun pohjalta. Kaupunginjohtajalle annettiin oikeus neuvotella vuosipalkkioiden määräytymisestä muiden omistajien kanssa sekä käyttää kaupungin puhevaltaa niiden osalta yhtiökokouksissa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2019

Vuosi 2019 oli Suomessa noin 0,9 °C (celsiusastetta) jakson 1981–2010 keskiarvoa lämpimämpi. Etelä-Suomessa oli selvästi tavanomaista lämpimämpää, mutta Lapissa keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Sähkönkulutus laski Suomessa 1,5 % vuonna 2019 johtuen osittain keskiarvoa lämpimämmästä vuodesta. Turussa sähkönkulutuksen osalta suunta oli samanlainen, kulutus jäi viime vuodesta 0,9 %. Suurinta muutosta siirrossa selittää leuto talvi.

Turku Energian liikevaihto ja liikevoitto paranivat viime vuodesta. Myös konsernin rahoitusasema säilyi hyvänä.

Yhtiön tase on vahva (omavaraisuusaste 41,6 % ja nettovelkaantumisaste 63,9 %), mikä mahdollistaa tavoitteen mukaisen osingonjaon kaupungille. Yhtiön hallituksen esitys osingonjaosta (20,0 milj. euroa) on korkeampi kuin vuoden 2019 tavoite (18,0 milj. euroa). Osinko voidaan jakaa kahdessa osassa siten kuin yhtiön hallitus esittää.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Oy Turku Energian tuloskortti

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
tiedKonsernihallinto, lakiasiat