Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto9809.12.20191

2340-2019 (00 00 01)

Arkea Oy Omistajien ennakkonäkemyksen pyytäminen siihen saako yhtiön hallitus luvan harkita mahdollisesti YT-neuvotteluihin ryhtymistä ja toteuttaa tarvittaessa YT-neuvottelujen aloittamiseen liittyviä tarvittavia toimenpiteitä koskien taloudellisia ja tuotannollisia syitä

Tiivistelmä: -

Khkon § 98

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 4.12.2019:

Turun kaupungin konserniohjeiden (Kv 12.12.2016 § 205) luvun 2 kohdan 10 mukaan tytäryhteisön ja osakkuusyhteisön on tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä ennen eräiden toimenpiteen toteuttamista. Arkea Oy hakee ennakkonäkemystä taloudellisista ja tuotannollisista syistä käynnistettäviin yt-neuvotteluihin. Yhtiö esittelee asiaa seuraavasti:

”Arkea Oy:n hallitus on päättänyt, että se esittää Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla omistajalle seuraavan omistajan ennakkonäkemystä koskevan tiedustelun:

Arkea Oyn hallitus on kokouksessaan 4.12.2019 päättänyt hyväksyä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n, Julkis- ja yksityisalojen liitto Jyty ry:n, Tekniikka ja terveys ry:n ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ry;n kanssa neuvotellun sopimuksen.

Tämän johdosta Arkea Oy:n hallitus on päättänyt perua Arkea Oy:n ja PASSAA palvelut Oy:n aiemmin tekemän irtisanoutumisen Avaintyönantajat AVAINTA ry:n jäsenyydestä siten, että yhtiöiden jäsenyys Avaintyönantajat AVAINTA ry:stä jatkuu katkeamatta 1.1.2020 jälkeenkin. Samalla on päätetty irtisanoa yhtiöiden jäsenyydet Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:ssä ja Kiinteistötyönantajat ry:ssä.

Edellä mainitulla sopimuksella saavutettaisiin Arkea Oy:n tarvitsemista vuosittaisista säästöistä arviolta noin 620 000 euroa mutta yhtiön tulee ko. sopimuksen lisäksi ryhtyä muihinkin toimenpiteisiin kannattavuutensa parantamiseksi.

Vallitsevissa oloissa ja jotta yhtiön talouden tervehdyttämistä voitaisiin em. sopimuksen lisäksi riittävillä toimilla jatkaa, yhtiön tulisi mahdollisesti harkita taloudellisista, tuotannollisista ja työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä aloitettavia YT-neuvotteluja, jotka voisivat johtaa myös osaltaan irtisanomisiin, lomauttamisiin, osa-aikaistamisiin ja/tai muutoksiin työtehtävissä. YT-neuvottelujen piirissä voisi olla koko Arkea -konsernin eli Arkea Oy:n ja PASSAA palvelut Oy:n koko henkilöstö.

Edellä mainittuun liittyen Arkea Oy tiedustelee Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla, saako yhtiö luvan harkita em. YT-neuvotteluihin ryhtymistä ja toteuttaa tarvittaessa YT-neuvottelujen aloittamiseen liittyviä tarvittavia toimenpiteitä.”

Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö on Turun kaupungin konserniohjeiden (Kv 12.12.2016 § 205) luvun 2 kohdan 10 mukainen ja yhtiölle tulisi antaa lupa harkita em. YT-neuvotteluihin ryhtymistä ja toteuttaa tarvittaessa YT-neuvottelujen aloittamiseen liittyvät tarvittavat toimenpiteet.

Lisäksi yhtiö tiedustelee, saako se vaihtaa talous- ja laskentajärjestelmät, kuten SAPin ja niihin liittyvät tilitoimisto- ja muut palvelut. Viitaten Arkea Oy:n taloudelliseen tilanteeseen yhtiö tulee vapauttaa velvollisuudesta käyttää edellä mainittuja konsernin omia talous- ja laskentajärjestelmiä, ja sallia yhtiön jatkossa hankkia talous- ja laskentajärjestelmät yhtiön kannalta tarkoituksellisemmalla tavalla.

Oheismateriaali 1Arkea Oy:n omistajien ennakkonäkemyksen pyytäminen taloudellisista ja tuotannollisista syistä käynnistettäviin YT- neuvotteluihin

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy:lle annetaan lupa harkita em. YT-neuvotteluihin ryhtymistä ja toteuttaa tarvittaessa YT-neuvottelujen aloittamiseen liittyviä tarvittavia toimenpiteitä.

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa Arkea Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy vapautetaan velvollisuudesta käyttää konsernin omia talous- ja laskentajärjestelmiä, kuten SAPia ja niihin liittyviä tilitoimisto- ja muita palveluja. Yhtiön sallitaan jatkossa hankkia talous- ja laskentajärjestelmät yhtiön kannalta tarkoituksellisemmalla tavalla.

PäätösKaupunginhallituksen konsernijaosto päätti ilmoittaa Arkea Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy vapautetaan velvollisuudesta käyttää konsernin omia talous- ja laskentajärjestelmiä, kuten SAPia ja niihin liittyviä tilitoimisto- ja muita palveluja. Yhtiön sallitaan jatkossa hankkia talous- ja laskentajärjestelmät yhtiön kannalta tarkoituksellisemmalla tavalla.

Muilta osin tarvetta konserniohjeen antamiselle ei ole.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Arkea Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pentti Ikävalko ja toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Päätös asiassa tehtiin esittelijänä toimineen apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedArkea Oy