Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto6726.08.20191

2340-2019 (00 00 01)

Arkea Oy - omistajan ennakkonäkemyksen pyytäminen Arkean liiketoiminnan kannattavasta jatkamisesta vuodesta 2020 eteenpäin sekä siihen liittyvästä työehtosopimuksen vaihtamisesta ja siihen liittyvistä muista toimenpiteistä

Tiivistelmä: -

Khkon § 67

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 21.8.2019:

Arkea Oy:n hallitus pyytää konserniohjeiden edellyttämällä tavalla omistajan ennakkonäkemystä alla esitetyistä asiakokonaisuuksista:

Yhtiö arvioi toimenpiteiden rahallisia ja muita vaikutuksia seuraavasti:

Lisäksi Arkea on ennakkonäkemyspyynnössään perustellut esitettyjä toimenpiteitä seuraavasti: ”Arkea Oy:ssä on 1.1.2019 täytäntöön pantu osittaisjakautuminen siten, että Arkea Oy:stä on eriytetty Kaarea Oy, joka on omistajiensa ns. in house-yhtiö. Jakautumisen jälkeen Arkea Oy:ssä työskentelee noin 1000 työntekijää.

Osittaisjakautumisen seurauksena vapailla markkinoilla toimivan Arkea Oy:n liikevaihto, asiakkaiden määrä ja henkilöstön määrä on olennaisella tavalla pienentynyt. Samalla myös Arkea Oy:n tulostaso ja kyky kantaa liiketoiminnan riskejä on oleellisesti heikentynyt. Ennakkonäkemyspyynnössä esitetyissä kuvioista näkyy Arkean liikevaihdon ja liikevoiton kehittyminen vuodesta 2012 vuoteen 2019. Mikäli tässä asiakirjassa esitettyjen toimenpiteisiin ei saada lupaa, arvioidaan vuoden 2020 tuloksen olevan noin miljoona euroa tappiolla.”

Arkean liikevoitto- ja tuloskehitys ovat esitetyn materiaalin perusteella huolestuttavia ja ne johtavat yhtiön tuloutuskyvyn rapautumiseen ja edelleen omistaja-arvon heikkenemiseen. Tämä ei ole kaupungin kannalta hyväksyttävissä. Lisäksi yhtiön liikevaihdon supistuminen osittaisjakautumisen seurauksena lisää yhtiön riskitasoa kokonaisuudessaan sekä riippuvuutta menestymisessä kilpailulla markkinalla eli yhtiön kilpailukyky on tulevaisuudessa entistä kriittisempi menestystekijä.

Edellä esitetyn perusteella kaupungin on yhtiön pääomistajana sallittava yhtiön toimia kilpailulla markkinalla samoilla toimintaedellytyksillä ja reunaehdoilla kuin sen pääkilpailijatkin toimivat. Muuten vaarana on yhtiön kilpailukyvyn rapautuminen, toiminnan laajuuden supistumien ja tuloksen trendinomainen heikkeneminen.

Kaupungin kannalta merkittävin on ennakkonäkemyspyynnön seuraava kohta: ”Verottajan tekemän alv-tulkinnan muuttuessa yhtiön tulee saada itse kilpailuttaa ruokapalveluihin liittyvät elintarvike- ja kuljetushankinnat.”

Käytännössä tämä toimintatapamuutos merkitsee nykyisen ns. ruotomallin purkamista. Mallissa kaupunki on kilpailuttanut ja hankkinut yhtiölle ruokapalveluihin liittyvät elintarvike- ja kuljetushankinnat ja saanut niistä alv-kuntapalautuksen. Muutoksen myötä kaupunki menettäisi saadun alv-kuntapalautuksen ja vastaavasti kompensaationa saisi pääomistajana Arkea Oy:n paremman kannattavuuden ja edelleen omistaja-arvon säilymisen.

Lisäksi ennakkonäkemyspyyntö liittyen SAP-järjestelmän muutokseen on aiheutuvien konsernitason kustannusten osalta epäselvä, minkä vuoksi aiheutuvat taloudelliset vaikutukset tulisi arvioida ennen ennakkonäkemyksen antamista.

Edellä olevaan vedoten yhtiön ennakkonäkemyspyyntöön voidaan suostua työehtosopimuksen vaihtamisen ja siitä seuraavan palkanmaksujärjestelmämuutoksen osalta, mutta SAP- järjestelmämuutoksen ja Ruoto- järjestelmien osalta tulee käynnistää valmistelu ja selvitys taloudellisten vaikutusten arvioimiseksi konsernitasolla.

Oheismateriaali 1Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Oheismateriaali 2KPMG:n näkemys asiaan

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa konserniohjeena, että yhtiön ennakkonäkemyspyyntöön suostutaan osittain ja että

PäätösAsia pantiin pöydälle Vornasen Hassanin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Arkea Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pentti Ikävalko ja toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.