Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto6526.08.20194

9781-2019 (00 00 01, 00 01 01)

Muutoksia eräiden yhtiöiden strategisessa tai operatiivisessa asemassa

Tiivistelmä: -

Khkon § 65

Johtaja Tuomas Heikkinen 19.8.2019:

Kaupungilla on tällä hetkellä 25 strategiseksi yhteisöksi määriteltyä yhtiötä tai säätiötä. Strategisten yhteisöjen suuren määrän vuoksi yhteisöjen raportoinnin seuraaminen (osavuosikatsaukset) ja tavoitteiden asettaminen (tuloskortit) asettaa ajankäytöllisiä haasteita konsernijaoston työskentelyssä ja aikaa per yhteisö jää esimerkiksi tuloskorttien käsittelyssä melko vähän per yhteisö (n. 10 minuuttia). Lisäksi joidenkin yhtiöiden tosiasiallinen luonne on tai se on muuttunut operatiiviseksi, minkä vuoksi niiden strategista asemaa on perusteltua tarkastella kriittisesti ja tehdä tarvittavat muutokset.

Ohessa alla on esitelty perusteet tarvittaviin yhtiöiden strategiseen / operatiiviseen asemaan:

Turku Touring Oy: Matkailun palvelukeskus Visit Turku toimii Varsinais-Suomessa alueorganisaationa. Turku Touring Oy toimii palvelukeskuksen apuyhtiönä, eikä sen asema matkailun organisaatiossa ole strateginen. Yhtiöllä ei ole kaupungille taloudellista merkitystä: se ei jaa osinkoa, eikä kaupunki saa yhtiöltä muitakaan tuottoja. Tämän vuoksi yhtiön asema tulisi muuttaa strategisesta operatiiviseksi yhtiöksi. Operatiivisen yhtiön valvontavastuuhenkilönä toimisi kaupunginjohtaja.

Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli: HC TPS on 1.8.2019 alkaen ottanut koko Turkuhallin kaupallisen liiketoiminnan vastatakseen kiinteää vuosivuokraa vastaan, eikä yhtiö enää itse harjoita tapahtumatuotantoa. Järjestelyn seurauksena yhtiön henkilökunnan määrä on myös vähentynyt. Näiden seikkojen vuoksi yhtiö toimii perinteisenä keskinäisenä kiinteistöyhtiönä ja keskittyy ainoastaan Artukaisissa sijaitsevan monitoimihallirakennuksen (Gatograde) sekä Kupittaalla sijaitsevan jäähallirakennuksen omistamiseen ja hallintaan sekä hallien huoltotoimintaan. Edellä mainittujen seikkojen vuoksi yhtiön asema ei ole enää strateginen ja se tulisi muuttaa on operatiiviseksi yhtiöksi. Operatiivisen yhtiön valvontavastuuhenkilönä toimisi apulaiskaupunginjohtaja.

Turun musiikinopetus Oy: Turun kaupunginhallitus on päättänyt 2.10.2018 § 358, että musiikin opetusta ja koulutusta varten perustetaan kaupungin omistama voittoa tavoittelematon yhtiö. Yhtiö valmistelee liikkeenluovutusta, jossa Turun konservatorion kannatusyhdistys ry:n ja Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n harjoittamat opetus- ja koulutustoiminnot siirretään kokonaisuudessaan Turun musiikinopetus Oy:lle alkaen 1.1.2020 lähtökohtaisesti. Yhtiön liikevaihto tulee olemaan noin 6,5 milj. euroa ja sen palveluksessa n. 150 henkilöä. Yhtiön koulutustoiminta on merkittävää, minkä vuoksi yhtiö tulisi nimetä strategiseksi yhtiöksi ja valvontavastuuhenkilöksi nimetä kaupunginjohtaja. Huomioiden yhtiön koulutustoiminnan laajuus, liikevaihto ja henkilöstön määrä, tulisi yhtiö määrittää kuuluvaksi toiseen palkkioluokkaan.

Konsernijaoston 5.3.2018 § 10 tekemän päätöksen mukaan toisessa palkkioluokassa hallituksen puheenjohtajan kokouspalkkio on 320 euroa/kokous ja jäsen kokouspalkkio 160 euroa/kokous. Puheenjohtajan vuosipalkkio toisessa palkkioluokassa on 4.320 euroa ja varapuheenjohtajan 1.780 euroa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että

PäätösAsia pantiin pöydälle Vornasen Peltosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Pätäri ilmoitti Turku Touring Oy:n osalta ja Moisiolinna Turun musiikinopetus Oy:n osalta olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta yhtiökohtaisesti asian käsittelyn ajaksi.