Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4606.05.20195

3782-2019 (00 00 01)

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 46

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 10.4.2019:

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy (jäljempänä Vaso) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 56,67 %. Vason yhtiökokous pidetään 7.5.2019 klo 14.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 (§ 10) päätöksen mukaan Vaso kuuluu toiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Yhtiön hallitus valittiin konsernijaoston 23.4.2018 pidetyssä kokouksessa ja muutostarvetta kaupungin nimeämiin hallituksen jäseniin ei ole ilmennyt.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailu-tuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Voimassa oleva Turun kaupungin tilintarkastuspalveluja koskeva sopimus päättyy vuoden 2018 tilintarkastuksen suorittamiseen. Tarkastuslautakunnan käynnistämä tilintarkastuksen kilpailuttaminen on vielä kesken. Tarjoukset pyydetään Turun kaupungin hallinnon ja talouden lakisääteisen tilintarkastuksen lisäksi myös kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen suorittamisesta. Koska kaupungin tilintarkastuksen kilpailuttaminen on kesken tulisi kaupungin tytäryhteisöille ja säätiöille kilpailutuksen valmistumiseen asti valita tilikauden 2019 tilintarkastajaksi kaupungin nykyinen tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab ja tehdä sopimus tilintarkastuksesta tämän kanssa.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2018

Yhtiön toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuivat pääosin hyvin ja suunnitellusti. Asuntomarkkina toimi viime vuonna normaalitasolla. Asukkaiden vaihtuvuus alitti tavoitteen ja oli 15,6 %. Vuoden käyttöaste aleni hieman ja oli 96,1 % (kassavaikutteinen). Lasku oli 0,5 prosenttiyksikköä.  Aso-asuntojen kysyntätilanne toiminta-alueellamme pysyi hyvänä, josta on merkkinä hyvä määrä kunnissa myönnettyjä uusia hakijanumeroita.

Talouden tunnusluvut toteutuivat vähintään tavoitteiden mukaisesti. Käyttövastikkeita korotettiin 1,3 % kustannustason nousun mukaisesti ja korjauksia tehtiin aktiivisesti. Liikevaihto nousi 1,8 %. Hoitokulut jäivät alle tavoitteen, mutta nousivat edellisvuodesta isojen kiinteistökorjausten takia. Budjettia isomman liikevoiton ja tuloksen taustalla on poistojen ja lainanlyhennysten kirjauskäytäntö. Tilinpäätöksessä sumu- ja verotuksen mukaiset enimmäispoistot ovat budjetin lyhennyksiä pienemmät.

Investoinneissa uudistuotannon jatkuvuuden tavoite ei toteutunut, ei myös vuosina 2019 - 2020. Uudistuotanto keskustakohteissa palvelisi kuntalaisia ja myisi hyvin, mutta Turusta ei ole tarjolla tällaisia aso-tontteja. Tavoitteeksi 2018 toteutuvina investointeihin oli kirjattu vain perusparannushankkeet. Uudisrivitalo Kaarinaan varmistui vasta vuoden aikana. Tänä vuonna käynnistyy Naantalissa kahden kiinteistön perusparannus ja yhden kerrostalokiinteistön uudisrakennus Raisiossa. Vuoden aikana valmistuu kolmen kiinteistön perusparannus Turussa ja em. uudisrakennus Kaarinassa.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy tuloskortti

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Weber ilmoitti konsernijaoston jäsenenä olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Konsta Weber, toimitusjohtaja Pekka Peltomäki ja tuleva toimitusjohtaja Maria Aspala.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat