Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3423.04.20193

818-2019 (00 00 01)

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 34

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 16.4.2019:

Turun Teknologiakiinteistöt Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi osakkuusyhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin (Turun kaupunki ja Turun Ammattikorkeakoulu Oy yhteensä) omistus on 47,91 %. Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 7.5.2019 klo 15.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 (§ 10) päätöksen mukaan osakkuusyhtiöissä palkkiot määräytyvät yhtiökokouksessa omistajien neuvottelun pohjalta. Kaupunginjohtajalle annettiin oikeus neuvotella vuosipalkkioiden määräytymisestä muiden omistajien kanssa sekä käyttää kaupungin puhevaltaa niiden osalta yhtiökokouksissa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailu-tuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Voimassa oleva Turun kaupungin tilintarkastuspalveluja koskeva sopimus päättyy vuoden 2018 tilintarkastuksen suorittamiseen. Tarkastuslautakunnan käynnistämä tilintarkastuksen kilpailuttaminen on vielä kesken. Tarjoukset pyydetään Turun kaupungin hallinnon ja talouden lakisääteisen tilintarkastuksen lisäksi myös kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen suorittamisesta. Koska kaupungin tilintarkastuksen kilpailuttaminen on kesken tulisi kaupungin tytäryhteisöille ja säätiöille kilpailutuksen valmistumiseen asti valita tilikauden 2019 tilintarkastajaksi kaupungin nykyinen tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab ja tehdä sopimus tilintarkastuksesta tämän kanssa.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2018

Turun vahva taloustilanne näkyi myös Teknologiakiinteistöjen arjessa vilkkaana kysyntänä toimitiloja kohtaan. Tyhjiä tiloja ei juurikaan ollut, ja nekin, jotka olivat, olivat pääosin remontin alla. Uusia vuokrasopimuksia astui voimaan mm. Turun Yliopiston, HKScanin, Luonnonvarakeskuksen, Brighthousen ja Roima Intelligencen kanssa.

Yhtiön kerryttämä lainatuotto kaupungille on pysynyt lähes tavoitellulla tasolla. Junior-lainan tuotot jäivät hieman ennustetusta matalasta euribor-korosta johtuen, mutta pysyivät kuitenkin edellisvuoden tasolla.

Liikevaihto ylitti tavoitteen suunniteltua korkeamman käyttöasteen ansiosta. Kahden keskustakohteen myynnistä, ja näiden vuokratuottojen menetyksestä huolimatta onnistuttiin ylittämään budjetoitu liikevaihto. Liikevoitto 5 874 t€ on huomattavasti tavoitellun 9.500 t€ alapuolella. Tavoitetasossa ei oltu huomioitu vapaaehtoisia poistoja, jotka 2018 olivat n. 7 M€. Lisäksi konsernin tilikauden tulos oli ennustettua / tavoitetta merkittävästi heikompi.

Aiemmin mainitun Turun hyvän taloustilanteen ja kova kysynnän seurauksena yhtiön taloudellinen käyttöaste oli tavoiteltua korkeampi, ollen vuoden lopussa 98 prosenttia. Keskimääräinen neliövuokra on noussut kiitettävästi edellisvuotisesta ja tavoitellusta.

Vuokratut neliöt ovat tavoiteltua pienemmät johtuen keskustakohteiden myynnistä. Kiinteistöjen markkina-arvo sen sijaan on n. 60 miljoonaa tavoiteltua ylemmällä tasolla, johtuen pääosin rakentuvan Kampuksen ottamisesta mukaan arvioita-vaan kiinteistösalkkuun. Markkina-arvo perustuu Catellan arviokirjoihin ja niissä tehtyihin olettamiin.

Vuokramaturiteetti oli vuoden lopussa 6,7 vuotta ja se tulee nousemaan 2020 kampuksen valmistumisen ja pitkän vuokrasopimuksen voimaan astumisen myötä. Hoitokustannukset olivat edellisvuoden tasolla, eivätkä nousseet budjettitasolle huolimatta uusien kiinteistöjen toiminnan käynnistymisestä.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n tuloskortti

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Heikkinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Turun Teknologikiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Mikko Lehtinen.

Jakelu

tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat