Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3723.04.20195

4316-2019 (00 00 01)

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 37

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 3.4.2019:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty osakkuusyhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 23 %. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n yhtiökokous pidetään 25.04.2019 alkaen klo 10.00. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 (§ 10) päätöksen mukaan Turun Seudun Jätehuolto Oy kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Voimassa oleva Turun kaupungin tilintarkastuspalveluja koskeva sopimus päättyy vuoden 2018 tilintarkastuksen suorittamiseen. Tarkastuslautakunnan käynnistämä tilintarkastuksen kilpailuttaminen on vielä kesken. Tarjoukset pyydetään Turun kaupungin hallinnon ja talouden lakisääteisen tilintarkastuksen lisäksi myös kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen suorittamisesta. Koska kaupungin tilintarkastuksen kilpailuttaminen on kesken tulisi kaupungin tytäryhteisöille ja säätiöille kilpailutuksen valmistumiseen asti valita tilikauden 2019 tilintarkastajaksi kaupungin nykyinen tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab ja tehdä sopimus tilintarkastuksesta tämän kanssa.

Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2018

Yhtiön toiminnalliset tavoitteet toteutuivat pääosin hyvin tai tyydyttävästi. Keskeisiä toiminnallisia tapahtumia olivat valmistautuminen paikalliseen energiahyödyntämiseen Lounavoima Oy:n rakentamassa ekovoimalaitoksessa vuodesta 2021 lähtien ja kierrätyksen edistäminen mm. poistotekstiilin hyödyntämishankkeessa. Topinojan jätekeskukseen rakennettiin toiminnan ja ympäristön kannalta aikaisempaa parempi välivarasto polttokelpoiselle jätteelle. Myös kiertotalouteen perustuvaa Topinpuisto-verkostoa rakennettiin.

LSJH:n yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti yhtiö tiedusteli kahdeksalta Vakka-Suomen ja Rauman suunnan kunnalta halukkuutta selvittää osakkuutta LSJH:ssa. Vuoden 2019 aikana tehtävään yhteistyöselvitykseen lupautuivat mukaan Eurajoen, Rauman, Uudenkaupungin ja Vehmaan kunnat. Tytäryhtiö Kiertomaa Oy:ssä toimintaa tehostettiin reaaliaikaisella kustannusseurannalla ja ulkopuolisten palveluiden käytön optimoinnilla. Yhtiön varsinainen liiketoiminta pääsi vauhtiin kesän aikana, kun maa-ainesten vastaanottotoiminta alkoi Turun Saramäessä.

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2018

LSJH:n liikevaihto nousi jonkin verran edellisvuoteen verrattuna. Toiminnan kustannuksissa LSJH sai merkittäviä säästöjä useissa kuluerissä ennakoitua enemmän. Vuoden 2018 liikevaihdoksi muodostui 27 401 112 euroa, liiketoiminnan muiden tuottojen kanssa yhteen laskettuna tuotot olivat yhteensä 28 895 587 euroa. Valtiolle tilitettävä jätevero sisältyy Kirjanpitolautakunnan antaman ohjeen mukaisesti liikevaihtoon ja on kirjattu vastaavasti menoksi liiketoiminnan muihin kuluihin. Liiketoiminnan kulut olivat 26 474 745 euroa. Tilikauden 2018 tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 3 008 096 euroa. Tilikauden tulos oli 2 420 842,36 euroa.

Yhtiö otti tilikauden aikana ulkopuolista rahoitusta yhteensä 4 000 000 euroa. Lainoja lyhennettiin 341 448 euroa. Päättyneen tilikauden nettoinvestoinnit kuluvan käyttöomaisuuden osalta olivat yhteensä 2 248 747,83 euroa. Investointien toteutus myöhästyi osin investointisuunnitelman aikataulusta. Keskeneräisten käyttöomaisuushankintojen määrä tilinpäätöshetkellä oli 2 376 084 euroa. Kaikki investoinnit toteutettiin lakisääteisistä peruspalveluista huolehtimiseksi ja rahoitettiin kassavaroin. Merkittävimpiä rakennushankkeita päättyneellä tilikaudella olivat Topinojan jätekeskukseen rakennettavan polttokelpoisen jätteen kalliovaraston kenttien viemäröinti-, asfaltointityöt ja viimeistelytyöt, Rauhalan jätekeskuksen kaatopaikan muotoilu-urakka ja Korvenmäen kaasunkeräyksen tehostaminen. LSJH on saavuttanut vuosina 2017 ja 2018 selvästi ennakoitua paremman tuloksen. Tällä säästöön jäävällä tulolla varaudutaan mm. LSJH:n tuleviin investointeihin, joilla tavoitellaan entistä laadukkaampia jätehuoltopalveluita alueen asukkaille.

Konsernin liikevaihto nousi jonkin verran edellisvuoteen verrattuna. Toiminnan kustannukset toteutuivat suunnitellusti, mutta monissa kuluerissä saatiin myös merkittäviä säästöjä. Vuoden 2018 liikevaihdoksi muodostui 28 729 986 euroa, liiketoiminnan muiden tuottojen kanssa yhteen laskettuna tuotot olivat yhteensä 30 237 607 euroa. Liiketoiminnan kulut olivat yhteensä 28 297 841 euroa. Konsernin tulos vuodelta 2018 ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 2 505 234 euroa. Tilikauden tulos oli 1 939 766 euroa.

Yhtiön tase on edelleen hyvin vahva (omavaraisuusaste 64,4 %) ja sillä on likvidejä kassavaroja n. 12,75 milj. euroa sekä jakokelpoista omaa pääomaa noin 12,66 milj. euroa (emoyhtiö). Yhtiön hallitus esittää 247 732 euron osingonjakoa, josta kaupungin osuudeksi tulee 56 978 euroa.

Kiertomaa Oy:n yhtiöjärjestyksen ja osakassopimuksen muuttaminen (§ 12)

Kiertomaa Oy on perustettu lokakuussa 2016 edistämään maa-ainesten kiertotaloutta lounaisen Suomen alueella. Yhtiön varsinainen toiminta käynnistyi elokuussa 2017. Yhtiön omistavat yhdessä Turun kaupunki ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Yhtiö kuuluu Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n konserniin. Yhtiö harjoittaa muun muassa maa-ainesten vastaanottotoimintaa. Kiertomaa Oy:n taloudellisen tilanteen takia Lounais-Suomen Jätehuolto Oy selvitti syksyn 2018 aikana vaihtoehtoja yhtiön toiminnan uudelleenjärjestelemiseksi. Yhtiö perustettiin ensisijaisesti tuottamaan markkinaehtoisia jätehuoltopalveluita. Markkinaehtoinen toiminta ei ole kuitenkaan kehittynyt täysin odotetulla tavalla. Samalla yhtiön omistajilla olisi tarve yhtiön palveluille. Näin ollen, vaikka yhtiö on alun perin perustetta toimimaan markkinoilla, yhtiön tulevasta liiketoiminnasta käytännössä vain vähäinen osuus tulisi kohdistumaan muihin toimijoihin kuin yhtiöön määräysvaltaa käyttäviin hankintayksiköihin.

Pääosa yhtiön liiketoiminnasta tulisi jatkossa kohdistumaan Turun kaupunkiin ja kaupungille sekö LSJH:lle tuotettaviin palveluihin. Näin ollen käytännössä toimivimmaksi vaihtoehdoksi selvitetyistä vaihtoehdoista osoittautui malli, jossa yhtiö muutettaisiin yhtiön toiminnan tosiasiallista tilannetta vastaavalla tavalla hankintalain (1397/2016) tarkoittamaksi sidosyksiköksi. Yhtiön toiminnan kohdentumisesta johtuen on perusteltua, että yhtiön yhtiöjärjestystä ja osakassopimusta muutetaan vastaamaan yhtiön tosiasiallista toimintaa omistajiensa sidosyksikkönä. 

Kiertomaa Oy:n esitys

Kiertomaa Oy:n hallitus on valmistellut esitystä muutoksista yhtiöjärjestykseensä ja osakassopimukseen. Järjestelyyn liittyy Kiertomaa Oy:n omistajien välinen osakekauppa. Keskeisimmät muutokset on kuvattu alla kohdittain.

Yhtiöjärjestyksen muuttaminen

Yhtiöjärjestystä on esitetty muutettavaksi 1.1.2020 lukien niin, että yhtiöjärjestyksessä yhtiön toiminnan tarkoitukseksi on muutettu sidosyksikköliiketoiminta ja sidosyksikköasema on huomioitu muun muassa lunastus- ja suostumuslausekkeissa ja päätöksentekoa koskevissa kohdissa.

Osakassopimuksen muuttaminen

Osakassopimusta on esitetty muutettavaksi 1.1.2020 lukien niin, että toiminnan tarkoitukseksi on muutettu sidosyksikköliiketoiminta ja muun muassa lunastus- ja suostumuslausekkeissa ja päätöksentekoa koskevissa ehdoissa on huomioitu sidosyksikköasema.

Osakassopimukseen on myös kirjattu ennakolta muutokset osakeomistuksessa ja äänivallassa (Turun kaupunki 49 %, LSJH 51 %). Muutos ja osakassopimuksen voimaantulo edellyttää, että alla tarkoitettu osakkeiden kauppa Turun kaupungin ja LSJH:n välillä on toteutunut ja osakeomistuksen muutos on tapahtunut.

Turun kaupunginhallitus on käsitellyt Kiertomaa Oy:n järjestelyjä. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 4.3.2019 § 86 päättänyt hyväksyä Kiertomaa Oy:n yhtiöjärjestyksen ja osakassopimuksen muutokset sekä ostaa Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ltä 29 kappaletta Kiertomaa Oy:n osakkeita 100 euron kirjanpidolliseen vasta-arvoon eli yhteensä 2.900 euron hintaan.

Lisäksi Turun kaupunginhallitus on 4.3.2019 § 86 päättänyt, että kaupunki tekee 400.000 euron vastikkeettoman oman pääoman ehtoisen sijoituksen Kiertomaa Oy:öön ja että sijoitus tulee kirjata yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Tältä osin kaupunginhallituksen päätös on pantu täytäntöön ja yhtiökokouksen esityslistan kohtaan 12 § ei ole huomautettavaa.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n tuloskortti

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Sihteerinä tämän asian kohdalla toimi Heikkinen.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli A. Manni.

Jakelu

tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat