Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3123.04.20194

5100-2019 (00 00 01)

Turku Science Park Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 31

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 16.4.2019:

Turku Science Park Oy (jäljempänä TScP Oy) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 87,78 %. TScP Oy:n yhtiökokous pidetään 13.6.2019 klo 11.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 (§ 10) päätöksen mukaan TScP Oy kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Yhtiön hallitus valittiin konsernijaoston 23.4.2018 pidetyssä kokouksessa ja muutostarvetta kaupungin nimeämiin hallituksen jäseniin ei ole ilmennyt.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailu-tuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Voimassa oleva Turun kaupungin tilintarkastuspalveluja koskeva sopimus päättyy vuoden 2018 tilintarkastuksen suorittamiseen. Tarkastuslautakunnan käynnistämä tilintarkastuksen kilpailuttaminen on vielä kesken. Tarjoukset pyydetään Turun kaupungin hallinnon ja talouden lakisääteisen tilintarkastuksen lisäksi myös kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen suorittamisesta. Koska kaupungin tilintarkastuksen kilpailuttaminen on kesken tulisi kaupungin tytäryhteisöille ja säätiöille kilpailutuksen valmistumiseen asti valita tilikauden 2019 tilintarkastajaksi kaupungin nykyinen tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab ja tehdä sopimus tilintarkastuksesta tämän kanssa.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2018

Yhtiön toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuivat pääosin hyvin ja suunnitellusti. Turun seudulla ja Varsinais-Suomessa kasvu jatkui voimakkaana vuoden 2018 aikana. Varsinaissuomalaiset yritykset kattavat koko Suomen viennistä jo reilusti yli 10 %. Osaavan työvoiman pula näkyy jo monissa yrityksissä. Laajalla julki-sen sektorin yhteistyöllä sekä yritysten kanssa käynnistettiin mittava Talent Boost -ohjelma, jolla pyritään systematisoi-maan kansainvälisten osaajien houkuttelu ja pysyvä asettuminen alueellemme. Erilaisia rekrytointitilaisuuksia järjestetään alueellemme runsaasti niin kootusti messukeskuksessa kuin seudun kunnissa.

Uusien yritysten perustaminen alueelle pysyi kutakuinkin ennallaan. Uutena toimintona käynnistettiin yhdessä Varsinais-Suomen yrittäjien sekä palveluyritysten kanssa omistajavaihdospalvelu, jonka piiriin kuului yli 200 asiakasta vuoden aikana. SparkUp-yhteisössä toimivat muun muassa TScP Oy:n alkuvaiheen yrityskehittäjät, luovien alojen yrityskiihdyttämö CreVe, Business festival SHIFT, Businessenkelit ja opiskelijayrittäjyysjärjestö Boost Turku. SparkUpissa järjestettiin yrityksen käynnistämiseen ja kasvuun liittyviä tapahtumia yli 600.

Yhtiön palvelukokonaisuuden uudistaminen käynnistettiin. Uudistusprosessissa painotetaan palveluiden integrointia, segmenttien selkeyttämistä sekä yritysten kasvuun liittyviä palveluja ja niiden tarjontaa. Yritysverkostoja on käynnistetty ja start-up –palveluja on samanaikaisesti voimallisesti kehitetty. Arviomme mukaan ne ovat kansallisessa vertailussa hyviä. Turku Science Park Oy, Turun kauppakamari ja Varsinais-Suomen yrittäjät päättivät yhdistää resurssinsa vientitoiminnan kasvattamiseksi WTC Turku -nimen alle.

Vuoden 2018 projektimäärä pysyi ennallaan, ja uusien hankkeiden hakuprosesseissa onnistuttiin hyvin.

Yhtiön taloudelliset tavoitteet toteutuivat pääosin tavoitteiden mukaisesti ja liikevaihto ylitti tavoitteen 0,6 milj. euroa ollen 8,3 milj. euroa. Kaupunkikonsernin panostusten osuus liikevaihdosta oli 49,9 % eli 4,16 milj. euroa. Yhtiön tase on edelleen hyvin vahva ja omavaraisuusaste oli 78 % vuoden 2018 lopussa.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2TScP Oy:n tuloskortti

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Arve ja Heikkinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen.

Jakelu

tiedTurku Science Park Oy Ab
tiedKonsernihallinto, lakiasiat