Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2225.03.20191

2340-2019 (00 00 01)

Arkea Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 22

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna ja controller Johanna Korpikoski 22.3.2019:

Arkea Oy:n varsinainen yhtiökokous

Arkea Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on n. 98,7 %. Arkean yhtiökokous pidetään 4.4.2019 klo 12.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 (§ 10) päätöksen mukaan Arkea kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, jolloin yhtiö pitää yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailu-tuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Voimassa oleva Turun kaupungin tilintarkastuspalveluja koskeva sopimus päättyy vuoden 2018 tilintarkastuksen suorittamiseen. Tarkastuslautakunnan käynnistämä tilintarkastuksen kilpailuttaminen on vielä kesken. Tarjoukset pyydetään Turun kaupungin hallinnon ja talouden lakisääteisen tilintarkastuksen lisäksi myös kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen suorittamisesta. Koska kaupungin tilintarkastuksen kilpailuttaminen on kesken tulisi kaupungin tytäryhteisöille ja säätiöille kilpailutuksen valmistumiseen asti valita tilikauden 2019 tilintarkastajaksi kaupungin nykyinen tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab ja tehdä sopimus tilintarkastuksesta tämän kanssa. 

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2018

Kulunut tilikausi oli Arkea-konsernin neljäs ja Arkea Oy:n seitsemäs. Arkea-konserniin kuuluvat Arkea Oy:n lisäksi PASSAA palvelut Oy ja Kaarea Kunnossapito Oy (ent. Arkea Kunnossapito Oy). Yhtiö omistaa molempien tytäryhtiöiden osakekannat kokonaan.

Vuonna 2018 konsernin liikevaihto kasvoi 1,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Arkea Oy:n osuus konsernin liikevaihdosta oli 66,4 milj. euroa, joka jakautuu ruokapalveluihin 69,9 % ja kiinteistöpalveluihin 30,1 %. Arkea Kunnossapito Oy:n osuus konsernin tilikauden liikevaihdosta oli 11,0 milj. euroa ja PASSAA Palvelut Oy:n osuus 0,6 milj. euroa. Turun kaupungin tilauskanta Arkea-konsernin liikevaihdosta oli 35,7 milj. euroa, josta kaupungin määräaikaisten puitesopimusten (ei kilpailutetut) osuus oli noin 30 %.

Arkea-konsernin ja Arkea Oy:n liikevoittoprosentit ovat kireästä kilpailutilanteesta huolimatta pysyneet lähes ennallaan.

Arkea Oy:n pääoman tuotto- ja tuloutustavoitteet omistajalle vuoden 2018 tilinpäätöksen tuloksesta toteutuivat suunnitellusti. Yhtiön kannattavuus on edelleen hyvä ja omavaraisuusaste on tyydyttävällä tasolla. Yhtiö on nettovelaton.

Arkea Oy:n hallitus ei tilinpäätöksessä vuodelta 2018 esitä jaettavaksi osinkoa. Yhtiön jakokelpoinen oma pääoma on 4,88 milj. euroa. Kaupungin talousarvioon 2019 on merkitty yhtiön osingonjaoksi 0,125 milj. euroa vuoden 2018 tilinpäätöksen tuloksesta.  Hallituksen esitys poikkeaa kaupungin talousarvioon otetusta osinkotuotosta, minkä vuoksi yhtiön hallituksen tulee tehdä uusi esitys voittovarojen käytöstä ja edellä mainitun osingon maksamisesta kaupungille.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Oheismateriaali 2Arkean tuloskortti (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää antaa Arkea Oy:lle alla esitetyn konserniohjeen:

Lisäksi konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle muilta osin ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Arkea Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pentti Ikävalko ja toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Jakelu

tiedArkea Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat