Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1304.03.20191

2252-2019 (00 00 01, 00.03, 02 02 02, 02 08 00)

Kuntec Oy:n ennakkonäkemyspyyntö henkilöstönsä taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvista irtisanomisista tai lomauttamisista yli 90 päiväksi

Tiivistelmä: -

Khkon § 13

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 25.2.2019:

Kaupunginvaltuuston 12.12.2016 hyväksymien konserniohjeiden mukaan strategisen konserniyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys merkittävistä toimenpiteistä, johon lukeutuu muun muassa tytäryhteisön palveluksessa olevan taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuva irtisanominen tai lomauttaminen yli 90 päiväksi.

Kuntec Oy pyytää omistajan ennakkonäkemystä henkilöstönsä taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvista irtisanomisista tai lomauttamisista yli 90 päiväksi. Yhtiö perustelee tarvetta seuraavasti:

”Kuntec Oy:n tulos painui tilikaudella 2018 tappiolle 1,5 milj. euroa. Yhtiön oma pääoma on 2,7 milj. euroa. Yhtiön on käynnistänyt toimet kannattavuutensa parantamiseksi. Yhtiön tilauskanta rakentamispalveluiden osalta on tällä hetkellä pieni. Lisäksi yhtiö menettää kaupunkiympäristölautakunnan päätöksellä tarjouskilpailussa olleen keskusta-alueen alueurakan.

Kuntec Oy:n YT-neuvotteluiden kohteena tulisi olemaan koko henkilöstö noin 200 henkilöä. Suunniteltujen sopeuttamistoimien toteutuessa henkilöstövähennystarve olisi arviolta enintään 100 henkilöä. Lisäksi yhtiön on varauduttava edelleen toiminnan kausiluonteisuudesta johtuviin lomautuksiin, jolloin yhtiön edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti. Lomautusten kesto voisi vaihdella 14 vuorokaudesta toistaiseksi voimassa oleviin lomautuksiin.”

Yhtiön vuoden 2018 tilinpäätöksen mukaan omavaraisuusaste tilikauden tappion jälkeen oli 25,1 % ja oma pääoma tilipäätöksessä 2.748.604 euroa. Oman pääoman vähentyneestä määrästä johtuen yhtiö ei kestä enää kahta yhtä suurta tappiota kuin vuonna 2018, koska taseen omavaraisuus on jo nyt välttävä/heikko. Yhtiön hallituksen hyväksymässä budjetissa vuodelle 2019 tilikauden tulos on 178.200 euroa, joka sisältää jo yhden (1) milj. euron henkilöstösäästöt loppuvuodesta 2018 käynnistyneen yt-menettelyn osalta (lomautukset nyt käynnissä).

Edellä mainitun budjetin hyväksymisen jälkeen yhtiön taloudellinen tilanne on heikentynyt mm. allianssi-kilpailutuksen häviämisen myötä sekä entisestään heikentyneen tilauskannan ja rakentamisen syventyneen kannattavuusongelman seurauksena, minkä vuoksi yhtiön tilikauden tuloksen vuonna 2019 ennustetaan painuvan selvästi negatiiviseksi. Pitkistä irtisanomisajoista johtuen mahdollisista tulevista irtisanomisista saatava kustannussäästö ehtii kohdistua vain vähäiseltä osilta kuluvalle tilikaudelle, minkä vuoksi prosessi on saatava heti käyntiin, jotta säästöt saadaan aikaiseksi keskusta-alueen hoidon siirtyessä pois Kuntec Oy:tä. Keskusta-alueen menetyksellä on pitkäaikainen vaikutus yhtiön talouteen (8 vuoden sopimus), eikä menetystä saada lyhyellä aikavälillä korvattua muulla liikevaihdon lisäyksellä. Liikevaihtoaleneman vuoksi yhtiön kiinteiden kulujen osuus on huomattavassa kasvussa ja vaatii välittömiä sopeuttamistoimia, jotta yhtiö pystyy säilymään kilpailukykyisenä markkinoilla.

Yhtiön toiminnallinen ja taloudellinen tilanne on vaikea. Yhtiön vuodelle 2018 asetetut toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet eivät ole täyttymässä suunnitellun mukaisesti, kuten edellä on mainittu. Yhtiön tulee sopeuttaa toimintansa välittömästi tilauskantansa ja vuodelle 2019 arvioidun liikevaihdon mukaisesti siten, että yhtiön kiinteiden kulujen määrä suhteessa liikevaihtoon nouse ylitsepääsemättömän korkealle tasolle ja ettei yhtiön kyky toimia kilpailulla markkinalla vaarannu.

Edellä mainitusta johtuen yhtiön on sopeutettava toimintaansa ja aloitettava YT-menettelyn mukaiset toimet henkilövähennyksiin liittyen mahdollisimman nopeasti. Yhtiön pyyntöön YT-menettelyn aloittamiseen kuvatulla tavalla tulee siten suostua.

Oheismateriaali 1Kuntec Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa konserniohjeena, että Kuntec Oy voi aloittaa YT-menettelyn kuvaamassaan laajuudessa ja aikataulussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2, 1 tyhjä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Hellsten, Pätäri, Tavio, Karjalainen, Hassan, Weber, Ruohonen, Lindholm, Kattelus ja Vornanen.

Yrttiahon tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lindfors:

”Työntekijöitä ei irtisanota. Johdon asemaa ja määrää tarkastellaan kriittisesti. Alihankintaa karsitaan ja siirretään yhtiön omaksi työksi.

Tarvittaessa yhtiö muutetaan kaupungin sidosyksiköksi tai omaksi toiminnaksi ja yhtiö puretaan.”

Ahmadi äänesti tyhjää.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Kuntec Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Rihko, hallituksen varapuheenjohtaja Arja Iho ja toimitusjohtaja Ari Aho.

Jakelu

tiedKuntec Oy