Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto421.01.20194

370-2019 (00 00 01)

Ennakkonäkemyspyyntö koskien Turun ammattikorkeakoulu Oy:n varainhankintavarojen sijoittamista

Tiivistelmä: -

Khkon § 4

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 10.1.2019:

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus on päättänyt kokouksessaan 17.12.2018 pyytää konserniohjeen mukaisen ennakkonäkemyksen Turun kaupungilta noin neljän (4) miljoonan euron varainhankintavarojen ja vastinrahojen sijoittamisesta.

Yhtiön taustoittaa asiaa seuraavasti: ”Turun ammattikorkeakoulu saavutti hyvän tuloksen 31.12.2018 päättyneessä Osaamisannissaan. Vuoden 2018 lopussa päättyneen valtion vastinrahakelpoisen Osaamisannin tulos on lähes 1,9 milj. euroa. Tämän lisäksi tulevan valtion vastinrahan tarkka määrä selvinnee helmi-maaliskuussa 2019. Vastinrahakelpoista varainhankintaa koskevissa periaatteissa (TALPO 20.6.2017) on määrätty, että em. varainhankinnalla kerätty peruspääoma ja vastinraha tulee kirjata taseeseen ja säilyttää koskemattomana. Vain pääomalle mahdollisesti saatavat tuotot ovat käytettävissä operatiiviseen ammattikorkeakoulun toimintaan.

Varat on tullut säilyttää omalla pankkitilillään varainkeruuajan loppuun siten, että saldo on ollut todennettavissa tiliotteelta 31.12.2018. Tämän jälkeen varat ovat sijoitettavissa tuottavammin. Vuoden vaihteen jälkeen myös Osaamisannin kokonaistuotto n. 4 milj. euroa olisi sijoitettava tuottavasti ja tulevaa sijoituskohdetta tulisi arvioida harkiten mahdollisimman suuren kokonaishyödyn saavuttamiseksi.”

Turun kaupungin konserniohjeessa todetaan sijoitusten osalta muun muassa seuraavaa: tytäryhteisöt eivät lähtökohtaisesti harjoita omaa sijoitustoimintaa, vaan niiden likvidit kassavarat sijoitetaan ensisijaisesti Turun kaupungin konsernitilille avistaehtoisesti tai erikseen sovittaviin kaupungin kassaan tehtäviin määräaikaisiin sijoituksiin. Samoin todetaan, että konserniohjeeseen perustuvaa yksittäistä ohjetta ei saa antaa tai soveltaa siten, että se on ristiriidassa yhteisöä koskevien pakottavien säännösten, kuten yhteisö- tai kirjanpitolainsäädännön tai muun pakottavan lainsäädännön kanssa.

Ammattikorkeakoulun keräämän pääoman tuottovaatimus on merkittävästi korkeampi kuin kaupungin konsernitilin saldolle maksettava korko. Euroalueen korot ovat negatiiviset ja konsernitilille maksettava korko on tällä hetkellä lähellä nollaa. Tämän vuoksi yhtiöllä on perusteltu tarve saada sijoituksilleen korkeampaa tuottoa ja konserniohjeen mukaisesta lähtökohdasta voidaan siten poiketa. Vaihtoehtoisina sijoitusratkaisuna voitaisiin ajatella, että Ammattikorkeakoulu sijoittaisi varojaan kaupunkikonsernin muiden osakeyhtiöiden velkakirjoihin. Ongelmana on kuitenkin, että mainittuja velkakirjoja on ajallisesti merkittävissä vain silloin kuin muilla yhtiöillä on rahoitustarpeita. Lisäksi velkakirjojen korkomarginaalit ovat osittain niin alhaiset, että niiden tarjoama tuotto ei riitä Ammattikorkeakoulun asettaman tuottovaatimuksen kattamiseksi.

Edellä mainittujen seikkojen vuoksi yhtiö on keskustellut konsernihallinnon talous- ja rahoitusasioiden kanssa muista sijoitusvaihtoehdoista, joka täyttäisi yhtiön tarpeet mahdollisimman kustannustehokkaasti ja antaisi yhtiölle mahdollisuuden sopivan tuotto / riskitason löytämiseen. Potentiaalisimpana vaihtoehtona on pidetty niin sanotun konsultatiivisen varainhoitosopimuksen solmimista pankin / pankkiiriliikkeen / sijoituspalveluyrityksen kanssa.

Mallissa yhtiöllä on itsenäinen päätösvalta korkosijoituskohteiden valinnasta ja varainhoitaja toteuttaa toimeksiannot yhtiön pyynnöstä kustannustehokkaasti. Sijoituskohteet valitaan yhdessä konsernihallinnan talous / rahoitusasioiden kanssa, jolloin pystytään hyödyntämään kaupungin korkosijoituskokemusta ja hintatietoja korkosijoituskohteiden valinnassa. Kaupungilla on käytössään Bloomberg – tietojärjestelmä, josta on saatavissa reaaliaikaiset tiedot korkoinstrumenttien hinnoittelusta. Järjestelmää voidaan hyödyntää sijoitustoiminnassa sijoituskohteiden hinta / tuottotasoja arvioitaessa ja yhtiötä hyödyntävällä tavalla.

Oheismateriaali 1Turun ammattikorkeakoulu Oy:n ennakkonäkemyspyyntö (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa konserniohjeena, että

Turun ammattikorkeakoulu Oy voi sijoitustoiminnassaan poiketa konserniohjeisiin kirjatusta pääperiaatteesta ja yhteistyössä konsernihallinnon talous- ja rahoitusasioiden kanssa neuvotella itselleen soveltuvan sijoitusratkaisun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Aaltonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus