Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto6523.10.20171

6453-2016 (011, 035)

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy - raportointi yhtiön tilanteesta sekä tilanteen vaatimat toimenpiteet

Tiivistelmä: -

Khkon § 65

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 16.10.2017:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli 28.8.2017 (§ 49) Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n (jäljempänä Yhtiö) raportointia yhtiön toiminnallisesta ja taloudellisesta tilanteesta ja päätti ilmoittaa konserniohjeenaan, että yhtiön hallituksen näkemys merkitään tiedoksi ja, että yhtiön tulee raportoida kuukausittain taloudellisesta tilanteesta ja tilauskannan kehittymisestä.

Asian esittelyssä todettiin muun muassa, että yhtiö toiminnan jatkuvuus ei ole uhattuna ja se kykenee hankkimaan uutta tilauskantaa eli liikevaihtoa ja edelleen täyttämään sille tuloskortissa asetetut tavoitteensa vuoden 2018 osalta. Mikäli yhtiön kassatilanne alkaa kuitenkin oleellisesti heikkenemään eli kaupungin omistaja-arvo uhkaa heiketä, niin asiaan tulee puuttua nopeasti ja yhtiön tulee käynnistää tarvittavat sopeutustoimet välittömästi. Lisäksi yhtiön hallituksen tulee raportoida kannattavuuden ja tilauskannan kehittymisestä jaostolle loppuvuoden 2017 aikana.

Yhtiö on toimittanut 11.10.2017 päivätyn raporttinsa kaupungille. Raportista käy ilmi lukuisia seikkoja, jotka vaativat reagointia omistajan taholta, jottei missään tilanteessa yhtiön liikevoitto ja/tai kassavirta käänny negatiiviseksi ja siten heikennä yhtiön omistaja-arvoa.

Raportin keskeisiä kohtia ovat mm.

Toteutunut liikevaihto 31.9.2017 tilanteen mukaan on 5.601.329 € ja liikevoitto 399.453 €. Liikevaihtoennuste vuodelle 2017 on 7.500 000 € ja liikevoitto 250.000 €. Kokonaisennusteen muutos edelliseen ennusteeseen verrattuna on -156.100 €.

TSYK:n urakka: odotus urakasta saatavasta katteesta on laskenut alkuperäisestä 12 %:sta 7 %:n katteeseen. Alkuperäinen 12 %:n mukainen kate olisi ollut 540.000 € ja noin 7 %:n mukainen kate on 298.000 euroa.

Ennusteen liikevoittoarviota laskevat korvaukset, jotka TSR tullee suorittamaan kolmelle irtisanotulle työntekijälle, jotka ovat riitauttaneet irtisanomisensa perusteen. Asiaa hoitavan lakimiehen näkemyksen mukaan jutut on perusteltua sopia sovintosopimuksella. Sovinnon yhteydessä suoritettavien korvausten yhteismäärä olisi 101.000 euroa.

Urakkakilpailuissa ei ole voitettu uusia töitä edellisen raportin lähettämisen jälkeen eli 14.9.2017 – 11.10.2017 välisenä aikana. Tällä hetkellä ei ole tar-jouskilpailuihin annettuja tarjouksia.

Arvio 1.10.2017 vuoden 2017 toteutuneista kiinteistä kustannuksista on 9,1 % (Tavoitetaso vuoden 2018 kiinteille kustannuksille on n. 7,5 %).

Tilannearvio vuoden 2018 liikevaihdosta ei ole muuttunut 14.9.2017 tehdyn tarkastelun jälkeen: tämänhetkinen varma liikevaihto, joka on n.1,3 milj. €:a riittää arviolta ajanhetkeen 1.4.2018 saakka.

Tämänhetkinen varma liikevaihto noin 1,3 milj. €:a sekä mahdollinen neuvottelu-urakka 1,5 milj. €:a riittävät arviolta 1.7.2018 saakka.

Vuoden 2018 kriittinen liikevaihto on arvioitujen kiinteiden kulujen kanssa noin 5 M€.

Lisäksi yhtiön hallitus esittää alla olevan toimenpide-ehdotuksen tilanteen 11.10.2017 mukaisesti:

Mikäli tilauskantaa ei saada, työntekijöiden lomautustarve on hyvin todennäköinen mahdollisesti jo vuoden 2018 alusta lukien. Hallitus käsittelee seuraavassa kokouksessaan sitä, onko tarvetta käynnistää yhteistoimintalain mukainen yhteistoimintamenettely toiminnan sopeuttamiseksi vähentyneeseen työkantaan.

Yhtiön työtilanteen kehitys näyttää erittäin huolestuttavalta ja hallitus pyytää osakkeenomistajaa selvittämään, onko tarpeen valmistella selvitysmenettelyn käynnistämistä yhtiön toiminnan hallituksi lopettamiseksi.

Edellä esitettyyn viitaten ja kaupungin omistaja-arvon turvaamiseksi yhtiölle tulee jo tässä vaiheessa antaa sen tarvitsemat keinot omistaja-arvonsa turvaamiseksi. Toimenpiteiden avulla yhtiön tulee sopeuttaa toimintansa sille tasolle, että liiketoiminnan kassavirta ja/tai liikevoitto ei muodostu negatiiviseksi missään vaiheessa vuoden 2017 tai 2018 aikana. Yhtiö ei saisi siten käyttää positiivista kassavarantoaan liiketoiminnan volyymin aiheuttaman kiinteiden kustannusten kasvun tai katetason heikkenemisen aiheuttaman kustannusten kasvun kattamiseen, jotta yhtiön omistaja-arvo ei heikkene. 

Oheismateriaali 1Turun Seudun Rakennustekniikka Oy tilannearvio ja toimenpidesuunnitelma vuodelle 2018

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n tulee ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin toimintansa sopeuttamiseksi vastaamaan kulloinkin muodostuvaa liikevaihtoa.

Yhtiölle annetaan oikeus sen palveluksessa olevan henkilöstön taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan lomauttamiseen yli 90 päiväksi ja yhtiön tulee lisäksi edelleen raportoida valvontavelvolliselle toimintansa kehittymisestä kuukausittain.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Tavio, Laivoranta, Weber, Hassan, Lindholm, Kattelus, Vierimaa ja Vornanen.

Yrttiahon Lundénin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Ahmadi, Hellstén ja Pätäri:

”Konsernijaosto päättää hyväksyä päätösehdotuksen siten muutettuna, että yhtiölle ei anneta oikeutta palveluksessa olevan henkilöstön taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan lomauttamiseen yli 90 päiväksi.”

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

 

Jakelu

tiedTurun Seudun Rakennustekniikka Oy