Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto6423.10.20173

7315-2017 (035)

Lausuntopyyntö Forum Marinum -säätiön sääntömuutoksesta

Tiivistelmä: -

Khkon § 64

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna ja johtava kaupunginlakimies Laura Klami 11.10.2017:

Forum Marinum –säätiö on muuttamassa sääntöjään. Sääntöjen mukaisesti sääntömuutoksesta on pyydettävä lausunto Turun kaupunginhallitukselta, mutta hallintosäännön mukaan toimivalta lausunnon antamisesta on kaupunginhallituksen konsernijaostolla.

Sääntöjen muutostarve perustuu säätiölain muutokseen, minkä vuoksi säätiöiden pitää ajantasaistaa ja päivittää sääntönsä vastaamaan lakimuutosta. Esitetyt muutokset ovat pieniä ja lähes kaikki teknisluonteisia. Johanna Fagervik (KPMG) on avustanut lainopillisesti säätiötä sääntömuutosasian valmistelussa. Säätiön hallitus on ollut yksimielinen sääntömuutoksista.

Keskeisimmät muutokset, joita säätiö esittää ovat:

- Jatkossa Forum Marinum -säätiöllä on uuden säätiölain mukainen toimitusjohtaja (nykyisin lähinnä asiamies).

- Säännöissä ei ole enää joustavuuden nimissä mainintaa työvaliokunnasta, koska jatkossa työvaliokunnasta määrätään hallituksen sisäisellä työjärjestyksellä (toimintasäännöllä).

Toimitusjohtajan asema ja tehtävät määräytyvät säätiölain mukaan. Toimitusjohtaja huolehtii yleistoimivaltansa nojalla säätiön tarkoituksen toteutumisesta ja hoitaa säätiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Toimitusjohtaja vastaa siitä, että säätiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty. Toimitusjohtajan on annettava hallitukselle ja sen jäsenelle tiedot, jotka ovat tarpeen hallituksen tehtävän hoitamiseksi. Toimitusjohtaja saa ryhtyä säätiön toiminnan laajuus ja laatu huomioon ottaen epätavallisiin tai laajakantoisiin toimiin vain, jos hallitus on hänet siihen valtuuttanut tai hallituksen päätöstä ei voida odottaa aiheuttamatta säätiön toiminnalle olennaista haittaa. Viimeksi mainitussa tapauksessa hallitukselle on mahdollisimman pian annettava tieto toimista.

Edelleen Turun kaupunginhallituksen konsernijaoston tulisi päättää, että säätiön tulee valmistella toimintasääntö, jossa määritellään muun ohella työvaliokunnan tehtävät ja kokoonpano. Lisäksi toimintasäännössä tulee muun ohella määritellä toimitusjohtajan hankinta- ja sopimusvaltuudet, henkilökunnan ottaminen ym.

Oheismateriaali 1Forum Marinum -säätiön uudet säännöt

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto merkitsee sääntömuutokset tiedoksi ja ilmoittaa konserniohjeena, että säätiön tulee toimintaansa varten valmistella toimintasääntö, jossa määritellään muun ohella työvaliokunnan tehtävät ja kokoonpano.

Muilta osin konsernijaostolla ei ole huomautettavaa sääntömuutoksista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tiedForum Marinum -säätiö