Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4412.06.20171

4689-2017 (011, 034, 035)

Turun Teknologiakiinteistöt Oy - VVK-lainojen vaihtaminen osakkeisiin ja antivaltuuden myöntäminen yhtiön hallitukselle

Tiivistelmä: -

Khkon § 44

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna ja tilacontroller Nora Hilden 8.6.2017:

Konsernijaosto sai kokouksessaan 24.4.2017 suullisen selvityksen aiheesta ”Turun Teknologiakiinteistöt Oy - pääomarakenteen muutos – tilannekatsaus” ja merkitsi saadun selvityksen tiedoksi.

Turun Teknologiakiinteistöjen (jäljempänä TTK Oy) johto on lähettänyt kaupungille esityksen (liitemateriaali 1), josta käy ilmi yhtiön voimakas investointitarve, nykyisen rahoitusrakenteen hyvät ja huonot puolet sekä ehdotus tulevasta etenemisestä, jonka yhtiön johto on esittänyt seuraavasti:

1.    Nykyiset VVK:t konvertoidaan osakkeiksi

2.    Lasketaan liikkeelle osakeanti

(Mahdollisia merkitsijöitä mm: Keva, Varma, Ilmarinen, Elo

Myös nykyomistajilla mahdollisuus lisätä omistustaan)

3.    Kaupungin omistus <50% toteutuu 44 miljoonan euron annilla, olettaen että merkintähinta on 1,32 euroa

(Jatkossa ipo mahdollinen ja samalla omistaja saavat myös selkeän exit-strategian)

Mikäli kaikki kaupunkikonsernin (kaupunki ja Turun ammattikorkeakoulu Oy) hallussa olevat vaihtovelkakirjalainat konvertoitaisiin osakkeisiin, nousisi konsernin omistusosuus TTK Oy:stä 73,5 %:iin (dia no 5 liitemateriaalissa) ja tekisi yhtiöstä kaupunkikonserniin kuuluvan yhteisön, mitä ei pidetä tavoiteltavana. Laskemalla liikkeelle 44 milj. euron edestä uutta osakepääomaa laimenisi kaupunkikonsernin omistusosuus juuri alle 50 %:n omistusosuuden, mitä voidaan pitää järjestelyn vähimmäisehtona.

Ammattikorkeakoulun osalta järjestelyn toteutusmallista tulee neuvotella AMK:n kanssa ja järjestely ei saa vaarantaa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää rahoitusta missään tilanteessa. Lisäksi ammattikorkeakoulun vaihtovelkakirjalainan osalta tulee olla mahdollista muuntaa laina osakeyhtiölain mukaiseksi pääomalainaksi, mikäli ammattikorkeakoulu katsoo sen osaltaan perustelluksi ja tarkoituksenmukaiseksi vaihtoehdoksi.

Muuten järjestely vaikuttaa kaupungin saamaan tuloutukseen siten, että kaupungin vvk-lainoistaan saama veroton korkotulo muuttuu yhtiön osakkeista saamaan osinkotuloon. Koska osingonmaksu on yhtiön tuloksesta maksettavaa tuloutusta, kohdistuu siihen osakeyhtiön tuloverorasitus, jonka verokanta on tällä hetkellä 20 %. Kaupunki on kuitenkin saamastaan osinkotulosta verovapaa yhteisö, minkä vuoksi saatavaan osinkoon ei kohdistu kahdenkertaisen verotuksen riskiä. Yhtiön kannalta sen verotehokkuus kuitenkin kärsii nykyiseen lainoihin perustuvaan tuloutukseen nähden.

Yhtiö on esittänyt järjestelyn hyviä ja huonoja puolia kattavasti esityksessään. Yhtiön laajenemisen kannalta nykyinen vvk-lainoihin perustuva taserakenne on jäykkä ja ei mahdollista oman pääoman ehtoisen rahoituksen hankkimista tarkoituksenmukaisella ja joustavalla tavalla. Näin ollen yhtiön ehdotukseen jatkoetenemisestä tulisi suostua kuitenkin päätösehdotuksessa kerrotuin reunaehdoin.

Oheismateriaali 1Rahoitusrakenteen pohdintaa - johdon näkemys

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa konserniohjeena, että

- yhtiö voi jatkaa valmistelua pääomarakenteensa muuttamisesta ja voi myöhemmin esittää yhtiökokouskutsussaan kaikkien kaupunkikonsernin emon ja tytäryhteisöjen omistuksessa olevien vaihtovelkakirjalainojensa muuntamisesta yhtiön B-osakkeisiin

- yhtiölle annetaan antivaltuus enintään 50 milj.euron suuruisesta suunnatusta osakeannista ja osakkeen merkintähinnan tulee olla vähintään 1,32 euroa per osake

- yhtiön uuden / uusien osakkaiden tulee olla vakavaraisia kotimaisia institutionaalisia tai niihin verrattavissa olevia sijoittajatahoja

- ehtona valmisteltavalle pääomarakenteen muuttamiselle on, että kaupunkikonsernin omistusosuus ei minään ajankohtana toteutettavaa järjestelyä saa nousta yli 49,9 % yhtiön osakepääomasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eklund ja Heikkinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy