Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4312.06.20171

6179-2017 (011, 035)

Ennakkonäkemyspyyntö yhtiön vaihtovelkakirjalainan muuttamisesta osakkeiksi

Tiivistelmä: -

Khkon § 43

Johtaja Tuomas Heikkinen ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 5.6.2017:

Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n (jäljempänä TSSTPK Oy) hallitus pyytää omistajan ennakkonäkemystä alla olevan mukaisesti:

”Yhtiön omistaja Turun kaupunki on vaihtanut 49.253.000 euron vaihtovelkakirjalainastaan osakkeiksi miljoona euroa 18.4.2017 alkaen ja osakkeet on kirjattu yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Omistajan on ollut tarkoitus yhtiön perustamishetkellä konvertoida korollisesta vaihtovelkakirjalainasta 25 milj. euron osuus korottomaksi omaksi pääomaksi alkuvuoden 2016 aikana.

Edellä mainittu vaihtovelkakirjalainan vaihtaminen omaksi pääomaksi ei vielä kokonaisuudessa riitä kattamaan yhtiölle aiottua suuremmasta korkorasituksesta johtuvaa tappiota.

Yhtiön hallitus pyytää omistajalta ennakkonäkemystä siitä,

a) milloin vvk-lainan konvertoinnin omaksi pääomaksi arvioidaan tapahtuvan,

b) miten omistaja esittää katettavaksi suunnittelemattomista korkokuluista Yhtiölle seuraavan tappion ja

c) millä toimenpiteillä omistaja turvaa Yhtiön omien pääomien säilymisen?”          

Kaupunginhallitus päätti 29.03.2016 (§ 116),

että kaupunginhallituksen 7.12.2015 § 531 tekemän päätöksen toimeenpanoa lykätään enintään siihen saakka, kunnes sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja siihen liittyvää omaisuusjärjestelyjä koskeva lainsäädäntö on päätetty ja lainvoimainen ja

että kaupunginhallituksen talousarvioon kohtaan 11004 KH/varausmäärärahat – tilastollinen tilaus 10008 KH/rakennemuutos ja suhdannevaraus lisätään 1,5 milj. euron varaus Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:lle maksettavaa konserniavustusta varten.

Yhtiön tilintarkastajan kanssa on käyty keskustelua suunnittelemattomien korkokulujen kattamisesta mainitulla ”konserniavustuksella” ja on käynyt ilmi, että kyseinen avustus ei täytä konserniavustuslaissa vaadittuja kriteerejä, koska konserniavustuksen antaja ei ole lain tarkoittama osakeyhtiö. Tämän vuoksi kyse ei voi olla lain tarkoittamasta konserniavustuksesta.

Mainitun lain kriteereinä konserniavustukselle ovat muun muassa, että konserniavustuksen antajan ja saajan tulee olla osakeyhtiöitä tai osuuskuntia ja että niitä verotetaan Elinkeinoverolain mukaisesti.

Näin ollen jää epäselväksi mikä on kaupungin maksaman vastikkeettoman avustuksen tosiasiallinen tarkoitus. Vallitsevaa käytäntöä ennakoimattomien korkokulujen kattamiseksi vastikkeettomalla tuella ei ole siten enää perusteltua jatkaa.

Vuoden 2017 ennakoimattomien korkokulujen aiheuttaman tappion kattamiseksi tulisi vaihtaa vaihtovelkakirjalainan pääomaa osakkeisiin ennakoitua tappiota vastaavalla summalla. Näin yhtiön oman pääoman säilyvyys ja riittävyys turvataan. Oletuksena on, että tappion suuruus on lähtökohtaisesti n. 1,5 milj. euroa, jolloin myös velkaa vaihdetaan osakkeisiin saman verran.

Mikäli kaupunki jatkaa yhtiön omistajana, joudutaan vuosittain konvertoimaan vaihtovelkakirjalainan pääomaa yhtiön omaksi pääomaksi ennakoimattomien korkokulujen tappion kattamiseksi eli n. 1,5 milj. euroa vuodessa. Näin ollen kaupungin yhtiöltä saama korkotulo pienenee vuosittain vastaavasti eli n. 90 tuhatta euroa vuodessa.

Yhtiön tulee siten esittää pyyntö velan konvertoinnista osakkeisiin loppuvuonna 2017, minkä tulee vastata tilikauden 2017 ennustettua tappiota.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto esittää edelleen kaupunginhallitukselle, että

Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n vuoden 2017 ennakoimattomien korkokulujen kattamiseksi tulee yhtiön ennustettu tappio kattaa vaihtamalla vaihtovelkakirjalainan pääomaa osakkeisiin vastaavalla summalla vuoden 2017 aikana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Manni ja Virtanen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

esiKaupunginhallitus