Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3715.05.20171

5623-2017 (011, 035)

Turun Satama Oy - ennakkonäkemyspyyntö asiassa Turun Vapaavarasto Oy:n osakkeiden hankinta

Tiivistelmä: -

Khkon § 37

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 11.5.2017:

Turun Satama Oy pyytää omistajan ennakkonäkemystä saadakseen lisätä omistustaan Turun Vapaavarasto Oy:ssä, josta se omistaa tällä hetkellä 200 kpl osakkeita eli 33 % yhtiön koko osakekannasta. Turun Vapaavarasto on siten Sataman osakkuusyhtiö. Satama perustelee asiaa seuraavasti:

”Turun Satama Oy omistaa Turun Vapaavarasto Oy:n 600 osakkeen sarjasta 200 osaketta ja on suurin yksittäinen ko. yhtiön osakkeenomistaja. Seuraavaksi suurin osakkeen omistaja on Cloetta Oy 100 osakkeella. Nämä osakkeet ovat ns. luotettavan ja ennustettavan tahon omistuksessa. Loput osakkeet ovat jakautuneet erittäin pieniin kymmenen tai alle kymmenen osakkeen omistuksiin. Turun Vapaavarasto on perustettu vuonna 1964 ja osakkeet ovat hajonneet eri yritysjärjestelyjen ja konkurssien seurauksena useille erilaisille tahoille (liite 1). Yksittäisiä osakkeita on tarjottu tämän tästä Turun Vapaavarasto Oy:lle.

Osakkeilla on käyty lähiaikoina kauppaa ja eräs satamatoiminnasta ulkopuolinen taho on alkanut hankkimaan osakkeita omistukseensa. Tällä kehityksellä voi olla epäedullinen vaikutus itse Turun Vapaavarasto Oy:lle ja Turun Satama Oy:n liiketoiminnalle. Turun Vapaavarasto Oy on merkittävä logistinen palvelu, joka täydentää ja monipuolistaa Turun Satama Oy:n logistisia palveluja.

Turun Vapaavarasto Oy:llä on Mayer Turku Oy:n ja sen alihankintaverkoston kumppani ja sen merkitys tulee korostumaan uuden kahden laivatilauksen varmistuttua. Tämä tulee vaatimaan myös investointeja yhtiön toimintaan.

Turun Vapaavarasto Oy:n vuokrasopimus alueesta on päättymässä 2030 ja yhtiön toiminnalle tulee varmistaa jatko yhtiön merkittävyyden vuoksi. Turun Vapaavaraston merkittäviä asiakkaita ovat paikallinen telakkateollisuus, maahantuonti ja Varsinais-Suomen alueen logistiset toimijat.

Turun Satama Oy pyytää konsernijaostolta lupaa kasvattaa omistusosuuttaan aina 60 % saakka, jolla Turun kaupunki varmistaa strategista omistamista yksikkönsä kautta. Turun Satama Oy:lle on jo suoraan tarjottu 20 osakkeen määrää. Eräs rahoituslaitos on myös siirtänyt nämä osakkeet pois strategisesta omistuksen portfoliosta ja keskusteluja on käyty 37 osakkeen suorakaupasta. Arvioitu kustannus on maksimissaan 250 000€.”

Sataman pyyntö kasvattaa omistustaan Turun Vapaavarastossa on strategisesti perusteltu ja tukee Sataman oman liiketoiminnan kehittämistä tulevaisuudessa. Turun Vapaavarasto Oy talous on vakaalla pohjalla ja sen tase on varsin omavarainen. Arvioitu maksimi hankintameno on Sataman liiketoiminnan volyymi ja taseen koko huomioiden vähäinen. Sataman pyyntöön tulisi siten suostua.

Oheismateriaali 1Turun Satama Oy ennakkonäkemyspyyntö

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa konserniohjeena, että Turun Satama Oy voi kasvattaa omistusosuuttaan Turun Vapaavarasto Oy:ssä aina 60 % saakka.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Satama Oy