Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2624.04.20177

4486-2017 (014)

Turku Science Park Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 26

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 12.4.2017:

Turku Science Park Oy (jäljempänä TScP Oy) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 87,78 %. TScP Oy:n yhtiökokous pidetään 10.5.2017 klo 9.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 18.3.2013 § 23 päätöksen mukaan TScP Oy kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Yhtiön hallituksen kokoonpanon osalta ei ole tullut esille muutostarpeita, joten yhtiökokouksen esityslistan kohdan – Hallituksen jäsenten valinta - osalta todetaan, että tarpeita hallituksen kokoonpanon muuttamiselle ei ole.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailu-tuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa vuosien 2013–2018 aikana tarjouskilpailun mukaisesti. Kausi sisältää sopimuksen jatko-option käytön. TScP Oy:n yhtiökokouksen tulee noudattaa konsernijaoston mainittua päätöstä.

Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2016

Vuonna 2016 toteutettiin innovaatiosopimuksen merkittävä osa, kun Turku Science Park Oy ja Turun Seudun Kehittämiskeskus fuusioituivat 1.7. lukien. Yhtiön kokonaishenkilömääräksi fuusion yhteydessä tuli 60. Seudun kunnat pysyivät mukana yhteisessä elinkeinosopimuksessa. Turku Science Park Oy perusti tytäryhtiön, jonka suurin omistaja se on. Tämän lisäksi Turun seudun 10 kuntaa (Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko ja Sauvo) ovat osakkaina.

TScP käynnisti laajan yritysjoukon kanssa uuden pääosin kiertotalouteen pohjautuvaa kemian alan yrityskeskittymän. Tällainen eri yritysten ja toimijatahojen yhteistyöhön perustuva yrityspuisto toteutettiin Raisioon, nimellä Smart Chemistry Park. Kun mukana ovat vahvasti myös paikalliset korkeakoulut, on toiminta oivallinen esimerkki ns. Triple Helix mallin tarjoamista mahdollisuuksista pienemmässäkin mittakaavassa. Toimintamalli ja sen kehittäminen on saanut runsaasti kansallista huomiota hyvänä esimerkkinä. Tästä syystä muun muassa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra rahoitti toiminnan käynnistymistä.

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2016

Vuoden 2016 aikana saatiin merkittävästi uutta ulkoista rahoitusta. Sitä haettiin entistä useammista lähteistä ja samalla kasvatettiin yhtiön rahoitusosaamista. Muun muassa Central Baltic Interreg -rahoitusohjelmasta saatiin rahoitusta, maakunnallisesta aluekehitysrahastosta mm. Life Science -kiihdyttämöön. Yhtiöön kehitetty rahoitusosaaminen on vaatinut pienen panostuksen, mutta sillä saatava hyöty on moninkertainen, kun toiminnan volyymiä voidaan kasvattaa ulkoisella kilpailulla rahoituksella.

Yhtiön taloudelliset tavoitteet toteutuivat pääosin tavoitteiden mukaisesti ja yhtiön tase on edelleen hyvin vahva (omavaraisuusaste 76 %) ja likvidit rahavarat vuoden 2016 lopussa n. 3,6 milj. euroa.

Liite 1TScP Oy:n tuloskortti

Oheismateriaali 1TScP Oy:n yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Randell ja Heikkinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedTurku Science Park Oy Ab
tiedKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Khkon § 26
Liite 1:TScP Oy:n tuloskortti