Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1127.03.20174

3446-2017 (014)

Turun Vesihuolto Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 11

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 13.3.2017:

Turun Vesihuolto Oy:n varsinainen yhtiökokous

Turun Vesihuolto Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Turun Vesihuollon yhtiökokous pidetään 19.4.2017 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 29.08.2016 § 63 päätöksen mukaan Turun Vesihuolto Oy kuuluu toiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, jolloin yhtiö pitää yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2018 vastaavilta vuosilta tarjouskilpailun mukaisesti. Kausi sisältää sopimuksen jatko-option käytön. Yhtiökokouksen tulee noudattaa konsernijaoston mainittua päätöstä.

Kaupunginhallitus päätti 13.2.2017 § 67 yhtiön hallituksen kokoonpanosta ja yhtiön on pitänyt ylimääräisen yhtiökokouksen hallituksen nimeämiseksi, joten tarvetta hallituskokoonpanon muutokselle ei ole.

Yhtiön tausta ja toiminnan aloitus

Yhtiö on rekisteröity 31.10.1995 nimellä Kiinteistö Oy Teollisuuskatu 20. Yhtiön rakennusten purku-urakka saatettiin päätökseen 15.12.2015, jonka jälkeen päätettiin kiinteistön vakuutukset ja jätettiin kiinteistöverotuksen muutosilmoitus. Yhtiö oli tarkoitus purkaa toiminnan päättymisen vuoksi. Turun kaupunginvaltuustolle päätti kuitenkin 20.6.2016 kaupunginhallituksen esityksestä, että Kiinteistö Oy Teollisuuskatu 20 käytetään Turun Vesihuolto Oy:n muodostamiseksi. Patentti- ja rekisterihallitus rekisteröi uuden toiminimen ja yhtiöjärjestyksen 19.9.2016.

Yhtiöllä ei ollut vuonna toimintavuotena lainkaan tuloja tai henkilöstöä. Menot muodostuivat pääasiassa kiinteistön hoitokuluista ja rahoituskuluista, jotka olivat rahoitustuottoja suuremmat. Poistoja ei ollut. Tilikauden tulos oli 15 598 € tappiollinen. Tappio oli selvästi pienempi kuin edellisellä tilikaudella, johon kohdistui rakennusten purkukustannuksia. Yhtiöllä ei ollut käyttöomaisuutta tai investointeja. Tasearvo oli vuoden lopussa 32.599,57 €.

Kaupunginhallitus päätti 5.12.2016 Turun Vesiliikelaitoksen liiketoiminnan liikkeen luovutuksesta Turun Vesihuolto Oy:lle. Luovutushetki oli 1.1.2017. Liikkeenluovutuksessa yhtiölle siirtyi Turun Vesiliikelaitoksen vakituinen ja määräaikainen henkilöstö, yhteensä 70 henkilöä.

Liiketoiminnan koko kauppahinta oli 137 634 116 euroa. Yhtiön hallitus pyysi Turun kaupungille, että liiketoiminnan kaupan korottomasta velasta 30 000 000 euroa kuitataan sijoittamalla se yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Yhtiön ja kaupungin väliseksi lopulliseksi velaksi jää 107 634 116 euroa. Velasta solmittiin svop-rahastosijoituksen yhteydessä liikkeenluovutussopimuksen liitteen mukainen velkakirja.

Toimintavuoden aikana painopisteenä olivat uuden liiketoiminnan käynnistämisen toimenpiteet sekä liikkeenluovutuksen saannon valmistelut.

Turun Vesihuolto Oy:n ensimmäinen varsinainen toimintavuosi 2017 on käynnistynyt hyvin. Alkuvuoden painopiste on ollut yhtiön hallinnon kehittäminen, yhteistoiminnan käynnistäminen henkilöstön kanssa sekä viestinnän kehittäminen. Varsinainen liiketoiminta siirtyi yhtiölle jouhevasti.

Yhtiön tuloskortti

Turun Vesihuolto Oy:n hallitus hyväksyi 17.1.2017 pitämässään kokouksessa yhtiön toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet vuosille 2017 – 2020 (tuloskortti) ja esittää niitä edelleen hyväksyttäväksi kaupunginhallituksen konsernijaostolle.

Esitetyt toiminnalliset tavoitteet on pyritty valikoimaan siten, että ne kuvaavat ja kertovat yhtiön toiminnasta keskeisimmät ja oleellisimmat asiat, joita yhtiön omistajan, asiakkaiden ja sidosryhmien tulisi seurata. Taloudelliset tavoitteet on määritetty muiden strategisten yhteisöjen kanssa yhdenvertaisella tavalla.

Tavoitetasojen asetannassa on huomioitu muun muassa yhtiön perustamisen ja arvonmäärityksen laskennassa huomioidut oletukset tulojen kasvuprosenteissa ja menojen kustannuskehityksessä sekä yhtiön liiketoimintasuunnitelmassa esitetyt taloudelliset oletukset ja reunaehdot.

Esitettyyn viitaten konsernijaoston tulisi hyväksyä esitetyn tuloskortin toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ja yhtiön ottamista mukaan normaaliin toiminnan ja talouden seurantaprosessiin.

Liite 1Turun Vesihuolto Oy tuloskortti

Oheismateriaali 1TVS Oy yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista ja tuloskortti merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Esittelijänä tämän asian kohdalla toimi Heikkinen.

Jakelu

tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Khkon § 11
Liite 1:Turun Vesihuolto Oy tuloskortti