Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1027.03.20173

2534-2017 (014)

Arkea Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 10

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna ja controller Johanna Korpikoski 21.3.2017:

Arkea Oy:n varsinainen yhtiökokous

Arkea Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on n. 98,7 %. Arkean yhtiökokous pidetään 30.3.2017 klo 8.30. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 18.3.2013 § 23 päätöksen mukaan Arkea kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, jolloin yhtiö pitää yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa vuosien 2013–2018 aikana tarjouskilpailun mukaisesti. Kausi sisältää sopimuksen jatko-option käytön. Yhtiön hallituksen tulee noudattaa konsernijaoston mainittua päätöstä.

Yhtiön hallituksen nimeämisen osalta ei ole tullut esille muutostarpeita, joten yhtiökokouksen esityslistan kohdan – Hallituksen jäsenten valinta - osalta todetaan, että nykyinen hallitus voidaan nimetä uudelleen ja tarpeita hallituksen kokoonpanon muuttamiselle ei ole.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2016

Yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli 63,3 milj. euroa (51,7 M€ vuonna 2015), josta Turun kaupungin määräaikaisten palvelusopimusten osuus oli 22,1 milj. euroa (27,7 M€ vuonna 2015). Yhtiön liiketoiminnot jakaantuivat kiinteistöpalveluihin, jonka osuus liikevaihdosta oli 31,1 % (34,9 % vuonna 2015) ja ruokapalveluihin 68,9 % (65,1 % vuonna 2015). Liikevaihto kasvoi edellisen vuoden tilinpäätökseen verrattuna 11,6 milj. euroa (22,5 %). Ulkoisen tulorahoituksen osuus suhteessa kaupungin määräaikaisiin palvelusopimuksiin oli 65,0 % ja kasvua edellisen vuoden tilinpäätökseen oli 18,7 %.  Tähän vaikutti Paimion kaupungin, A-klinikkasäätiön ja Auran kunnan tukipalveluiden siirtyminen liiketoimintakaupalla yhtiöön.

Yhtiö on saavuttanut perustamisvaiheen liiketoimintasuunnitelman tavoitteet liikevaihdon ja liikevoiton osalta. Kuitenkin toimialan kireä kilpailutilanne ja muutokset toimintatavoissa sekä toiminnan kehittäminen rasittivat kuluneen tilikauden tulosta. Liikevoittoprosentti oli 3,2 % (5,0 % vuonna 2015). Yhtiön kannattavuus on hyvä ja yhtiön tase on vahva, omavaraisuusaste on 39,7 %.  Yhtiö on sitoutunut Turku-konsernin ympäristötavoitteisiin ja kestävän kehityksen toimintatapoihin. Arkea Oy:llä on voimassa vuonna 2015 myönnetty 14001 -ympäristösertifikaatti osoituksena yhtiön ympäristöasioiden ja kestävän kehityksen eteen tehdystä työstä.

Yhtiön hallitus esittää osingonjaoksi 0,29 milj. euroa, mikä vastaa yhtiön tuloskorttiin merkittyä tavoitetta kaupungin osalta. Osingonjaon jälkeen yhtiön jakokelpoinen oma pääoma on 8,94 milj. euroa.

Arkean tase on vahvistunut merkittävästi ja likvidit varat vuoden 2016 lopussa olivat yhteensä 11,4 milj. euroa. Tämän lisäksi yhtiölle on myönnetty 4,0 milj. euron konsernitiliin liitetty tililimiitti sekä 0,5 milj. euron leasingrahoituslimiitti. Näin ollen yhtiön todellinen likviditeetti ja maksuvalmius oli vuoden 2016 lopussa yhteensä 15,9 milj. euroa.

Yhtiön tase mahdollistaa tulevaisuudessa merkittävän osingonmaksun ja/tai pääoman palautuksen omistajilleen.

Liite 1Arkea Oy tuloskortti

Oheismateriaali 1Arkea Oy yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lindholm ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Pöytäkirjan tarkastajana tämän asian kohdalla Lindholmin sijasta toimi Siitonen.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

 

Jakelu

tiedArkea Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Khkon § 10
Liite 1:Arkea Oy tuloskortti