Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto423.01.20174

9227-2016 (011)

TVT Asunnot Oy:n pyyntö omistajan ennakkonäkemykseksi uuden tytäryhteisön muodostamiseksi

Tiivistelmä: -

Khkon § 4

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 10.1.2017:

TVT Asunnot Oy:n hallitus on 18.5.2016 päättänyt pyytää Turun kaupungin konserniohjeiden mukaista omistajan ennakkonäkemystä siitä, voiko se muodostaa uuden tytäryhteisön. Muodostettavan yhteisön tarkoituksena olisi hallita vuokra-asuntoja Turun seudulla.

Yhtiö perustelee pyyntöään kaupunginvaltuuston vuonna 2012 päivittämään ja hyväksymään omistajapolitiikkaan (2009 – 2013), jossa todetaan, että TVT Asunnot Oy:n tulee laatia strategia seudullisesta kokonaiskehittämisestä vuosina 2013 – 2016. TVT Asunnot Oy:n strategiassa yhtiön toiminta-alueeksi on määritelty Turun seutu. Yhtiö on selvittänyt osaltaan vuokra-asuntotuotantoa kaupunkiseudun kuntiin.

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 12.12.2016 (§ 206) hyväksynyt omistajapolitiikka-asiakirjan. TVT Asuntojen osalta omistajapolitiikan asiaan vaikuttavat keskeiset yhtiökohtaiset kirjaukset ovat seuraavat:

TVT Asunnot Oy (kaupungin omistus 100 %)

Yhtiön perustehtävän kuvaus ja omistuksen peruste

Yhtiö on aravavuokrataloyhteisö, joka noudattaa toiminnassaan alan lainsäädäntöä sekä Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskuksen (ARA) ohjeita ja valvontaa.

Yhtiö toteuttaa toimialueellaan valtakunnallista ja alueellista asuntopolitiikkaa omistamalla, hallinnoimalla ja kehittämällä kaupungin asuntokantaa ja huolehtii erityisesti kohtuuhintaisesta asuntotarjonnasta ja sosiaalisesta asumisesta. Yhtiöllä on strateginen rooli kaupungin asuntopolitiikan välineenä ja yhtiön omistukselle odotetaan vakaata pitkän aikavälin arvonnousua.

Yhtiökohtainen kirjaus

TVT Asunnot voi harjoittaa konsernina asuntoliiketoimintaa Turun seudulla mahdollisesti uuden perustettavan tytäryhtiönsä lukuun siten, että tytäryhtiössä voi olla myös sen toiminta-alueen muiden kuntien omistusta. 

TVT Asuntojen mukaan voisi arvioida, että perustettava seudullinen yhtiö toteuttaisi keskimäärin yhden noin 50 asuntoa käsittävän rakennushankkeen per vuosi, jolloin 50 m2 asunnon keskikoolla ja 3000 eur/m2 hinnalla tämä tarkoittaisi sitä, että yksi hanke kasvattaisi yhtiön tasetta n 7,5 milj. euroa vuosittain. Liikevaihtoa vastaavasti yksi hanke kasvattaisi noin 0,4 milj. euroa vuosittain. Käytännössä rakennushankkeiden koot ja toteutusaikataulut voivat vaihdella huomattavasti, mutta keskimäärin yhtiön tuloksen ja taseen arvioidaan kehittyvän yllä esitetyn mukaisesti.

Yhtiön ennakkonäkemyspyyntö uuden tytäryhteisön muodostamisesta on omistajapolitiikka-asiakirjan yhtiökohtaisen kirjauksen mukainen ja näin ollen yhtiön pyyntöön aloittaa yhtiön muodostamisen valmistelu voidaan suostua, kuitenkin sillä edellytyksellä, että yhtiön perustamiseen liittyvät asiakirjat, tiedot yhtiön pääomituksesta sekä yhtiön hallituksen valinta ja palkkiot tuodaan uudelleen konsernijaoston käsittelyyn.

TVT Asuntojen tulee toimittaa tiedot uudesta tytäryhteisöstä (yhtiöjärjestys ja kaupparekisteriote) konsernihallintoon (konserniohjaus) heti yhtiön rekisteröinnin jälkeen.

Oheismateriaali 1TVT Asunnot Oy:n ennakkonäkemyspyyntö (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa konserniohjeena,

- että TVT Asunnot Oy voi käynnistää valmistelun uuden tytäryhtiön muodostamiseksi, jonka tarkoituksena olisi hallita vuokra-asuntoja Turun seudulla ja

- että TVT Asunnot Oy:n tulee saattaa muodostettavan tytäryhtiön perustamiseen liittyvät asiakirjat, tiedot yhtiön pääomituksesta sekä ehdotus yhtiön hallituksen valinnasta palkkioineen uudelleen konsernijaoston käsittelyyn ennen yhtiön rekisteröimistä kaupparekisteriin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eklund ja Manni ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Raaska.

Jakelu

tiedTVT Asunnot Oy