Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto7624.10.20163

3366-2016 (014, 011, 035)

Turun seudun puhdistamo Oy:n syysyhtiökokous 2016 sekä ylimääräinen yhtiökokous yhtiöjärjestyksen muuttamisesta, maksuttomasta osakeannista päättämisestä sekä yhtiösopimuksen hyväksymisestä

Tiivistelmä: -

Khkon § 76

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 19.10.2016:

Turun seudun puhdistamo Oy on Turun kaupungin konserniohjeissa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 67,55 prosenttia tällä hetkellä.

Turun seudun puhdistamo Oy:n syysyhtiökokous pidetään 18.11.2016 klo 10.00 alkaen. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä syysyhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat, joita ovat muun muassa yhtiön toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2017.

Lisäksi yhtiö järjestää ylimääräisen yhtiökokouksen 14.12.2016 klo 10:00 alkaen, jossa käsitellään mm. yhtiöjärjestyksen muuttaminen, maksuttomasta osakeannista päättäminen sekä uuden yhtiösopimuksen hyväksyminen.

Sääntömääräinen syysyhtiökokous – kohta 7. yhtiöjärjestyksen 11 §:ssä mainitut asiat: yhtiön toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2017

Yhtiön toiminta jatkuu suunnitellun mukaisesti ja esitetyt toiminnalliset tavoitteet vastaavat kaupungille toimitetun tuloskortin tavoitetasoja vuoden 2017 osalta. Yhtiön taloudesta on tehty talousarvioehdotus, joka perustuu palvelumaksun perimiseen osakkailta: Osakkaiden maksama palvelumaksu muodostuu investoinnin hankintamenosta ja käyttö ja kunnossapitokustannuksista. Investoinnin hankintamenon kattamiseksi perittävä palvelumaksun osuus on 5.936.500 €. Hankintamenoon huomioidaan korot, laskutuksen poistot ja leasing-maksu. Käyttö- ja kunnossapitokustannuksiksi on arvioitu 10.800.000 €. Palvelumaksu peritään jäteveden määrän ja likaisuuden perusteella. Perittäväksi palvelumaksuksi muodostuu keskimäärin 51 senttiä/m3 (Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon virtaamaennuste vuoteen 2050, Pöyry Finland Oy 16.5.2016).

Tilikauden tulokseksi on arvioitu 216.500 €. Osakassopimuksesta johtuen Yhtiö tekee tappiota -483.500 €. Yhtiö saa tuloja arviolta 700.000 € muista myynneistä, jotka koostuvat lämpöpumppulaitoksen lämmön luovutuksesta, biokaasulaitoksen rejektivesien puhdistuksesta, saostus- ja umpikaivolietteiden puhdistuksesta sekä verkosto-ohituksista. Näin ollen tilikauden tulokseksi on budjetoitu 216.501 euroa positiiviseksi. Inflaatioon on käytetty Valtionvarainministeriön ennusteita. Koroissa on käytetty Suomen Pankin korko-odotuksia niiltä osin kuin niitä on saatavilla.

Yhtiö on reklamoinut puhdistamon suunnittelijaa puhdistamon yhteyteen rakennettujen siirtoviemäreiden suunnittelutyön virheellisyydestä vuonna 2014. Suunnitelmien pohjalta toteutetut rakenteet tulivat käyttöikänsä päähän noin viiden vuoden kuluttua niiden käyttöönotosta, vaikka rakenteiden käyttöiäksi on määritelty 50 vuotta. Yhtiö on nostanut kanteen suunnittelijaa vastaan ja vaatii suunnittelijalta vahingonkorvausta suunnitteluvirheiden aiheuttamista vahingoista sekä selvitys- ja asiantuntijakuluista.

Yhtiö ostaa tulevana vuonna Turun kaupungilta puhdistamon maanalaisen tilan käyttöoikeuden, jonka kustannukseksi on arvioitu 4.160.000 €.

Sääntömääräinen syysyhtiökokous – kohta 9: Päätetään hallituksen kokoonpanosta 

Yhtiöjärjestyksen 6 §:n mukaan hallitukseen voi kuulua 8-10 jäsentä. Nykyiseen hallitukseen kuuluu 10 jäsentä, joilla kullakin on henkilökohtainen varajäsen. Yksi hallituksen jäsenistä toimii hallituksen puheenjohtajana ja yksi hallituksen varapuheenjohtajana. Kevätyhtiökokous valitsi 15.4.2016 Yhtiön hallitukseen kahden (2) vuoden toimikaudeksi jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varamiehensä. Kaupungin tietoon ei ole tullut muutostarpeita valittujen hallitusten jäsenten osalta.

Ylimääräinen yhtiökokous (14.12.2016 klo 10:00) seuraavat kohdat:

Kohta 6:                             Yhtiöjärjestyksen muuttaminen

Kohta 7:                             Maksuttomasta osakeannista päättäminen

Kohta 8:                             Yhtiösopimus

Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli 29.8.2016 (§ 64) Turun seudun puhdistamo Oy:n yhtiöjärjestyksen muuttamista, yhtiösopimuksen uusimista ja maksuttomasta osakeannista päättämistä ja päätti esittää edelleen kaupunginhallitukselle seuraavasti:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto esittää, että kaupunginhallitus hyväksyy Turun seudun puhdistamo Oy:n yhtiöjärjestyksen muutokset liitteessä 1 esitetyn mukaisesti,

että kaupunginhallitus hyväksyy Turun seudun puhdistamo Oy:n yhtiösopimuksen liitteessä 1 esitetyn mukaisesti sekä esittää yhtiösopimuksen hyväksymistä yhtiötä sitovana edelleen muille yhtiön osakkaille ja,

että maksuttoman osakeannin toteuttaminen omistusosuuksien tasaamiseksi voidaan toteuttaa yhtiön hallituksen esittämällä tavalla.

Kaupunginhallitus käsitteli 5.9.2016 (§ 338) vastaavaa esitystä ja päätti,

että Turun seudun puhdistamo Oy:n yhtiöjärjestyksen muutokset ja yhtiösopimus hyväksytään liitteessä 1 esitetyn mukaisesti kuitenkin niin, että yhtiöjärjestyksen ja yhtiösopimuksen määräys hallituksen toimikaudesta hyväksytään seuraavansisältöisenä:

”Hallituksen jäsenet valitaan vuodeksi kerrallaan siten, että toimikausi alkaa valinnasta ja päättyy valintaan seuraavan varsinaisen syysyhtiökokouksen päättyessä.” ja

- esittää yhtiösopimuksen hyväksymistä yhtiötä sitovana edelleen muille yhtiön osakkaille.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että maksuttoman osakeannin toteuttaminen omistusosuuksien tasaamiseksi voidaan toteuttaa yhtiön hallituksen esittämällä tavalla.

Ylimääräisen yhtiökokouskutsun kohdassa 6 on todettu seuraavaa:

Ehdotetaan yhtiöjärjestystä muutettavaksi siten, että hallitusjäseniä voisi yhtiöjärjestyksen mukaan olla 8-12. Tällä hetkellä yhtiöjärjestyksen mukaisten hallitusten lukumäärä on 8-10. Lisäyksellä mahdollistetaan yhtiöön vuonna 2015 ja 2016 tulleiden uusien osakaskuntien edustajien hallituspaikan toteuttaminen. Ehdotetaan hallituksen toimikauden muuttamista siten, että hallituksen jäsenten toimikausi päättyy valintaa seuraavan syysyhtiökokouksen päättyessä. Tällöin hallituksen toimikausi olisi yhden vuoden mittainen. Ehdotetaan lisäksi, että yhtiöjärjestykseen otettaisiin määräys siitä, että hallituksen päätökset tehdään enemmistöpäätöksellä.

Näin ollen yhtiökokouskutsun päätösehdotus vastaa kaupunginhallituksen 5.9.2016 päätöstä ja se voidaan hyväksyä. Myös yhtiökokouskutsun kohdat (kohta 7 Maksuttomasta osakeannista päättäminen ja kohta 8 Yhtiösopimus) vastaavat aiempia kaupunginhallituksen ja konsernijaoston päätöksiä ja näin ollen niihin ei ole huomautettavaa.

Oheismateriaali 1Syysyhtiökokouksen 2016 kokouskutsu liitteineen (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Oheismateriaali 2Ylimääräisen yhtiökokouksen 2016 kokouskutsu liitteineen (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että Turun seudun puhdistamo Oy:n sääntömääräisen syysyhtiökokouksen esityslista ja ylimääräisen yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle muilta osin ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat