Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3425.04.20169

4125-2016 (014)

Kuntec Oy:n varsinainen yhtiökokous ja yhtiöjärjestyksen muutos

Tiivistelmä: -

Khkon § 34

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna ja controller Johanna Korpikoski 18.4.2016:

Kuntec Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Kuntecin yhtiökokous pidetään 4.5.2016 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat sekä yhtiöjärjestyksen muutos. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 18.3.2013 § 23 päätöksen mukaan Kuntec kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2016 vastaavilta vuosilta tarjouskilpailun mukaisesti. Yhtiön hallituksen tulee noudattaa konsernijaoston mainittua päätöstä.

Yhtiökokouksen kohta 15: Yhtiöjärjestyksen 2 §:n (toimiala) muuttaminen

Lisäksi Kuntec Oy:n hallitus on päättänyt esittää 4.5.2016 kokoontuvalle varsinaiselle yhtiökokoukselle, että yhtiöjärjestyksen 2 §:ää muutettaisiin siten, että yhtiön toimialaan lisättäisiin seuraavat toiminnot: ohjelmistotuotanto, projektinjohtourakointi ja siihen liittyvät työt, sekä auto- ja konekorjaamotoiminta. Yhtiö perustelee lisäystä sillä, että sen yhtiöjärjestykseen merkitty toimiala ei kaikilta osin enää vastaa yhtiön laajenevaa toimintaa. Kuntec Oy on ryhtynyt kehittämään ja tarjoamaan omistamaansa Tippi-ohjelmistoa myös muiden yhtiöiden käyttöön. Kuntec Oy on suunnitellut laajentavansa toimintaansa projektinjohtourakointiin. Lisäksi yhtiön tukipalveluna toimineessa korjaamossa on valmius korjata myös muiden tahojen omistamia ajoneuvoja ja koneita. Yhtiö on käyttänyt korjaamotoiminnan osalta Korjaamo Turku -tunnusta, jonka rekisteröiminen yhtiön aputoiminimeksi edellyttää, että auto- ja konekorjaamotoiminto on mainittu yhtiön toimialassa.

Uusi yhtiöjärjestyksen 2 § kuuluisi seuraavasti:

”Yhtiön toimialana on maa- ja vesirakennustöiden, kadunrakentamistöiden, viherrakentamistöiden, metsänhoitotöiden, liikunta- ja leikkipaikkarakentamistöiden, projektinjohtourakoinnin, auto- ja konekorjaamotoiminnan ja ohjelmistotuotannon sekä näihin liittyvien kuljetus-, rakennus-, ylläpito- ja muiden töiden suorittaminen, suunnittelu ja konsultointi sekä toimialaan liittyvien tuotteiden valmistus ja myynti. Edelleen yhtiön toimialana on omistaa ja hallita osakkeita, osuuksia, arvopapereita ja muuta omaisuutta. Yhtiö voi lisäksi ostaa, myydä ja omistaa kiinteistöjä ja osakkeita sekä vuokrata kiinteistöjä ja huonetiloja. Yhtiö voi harjoittaa toimintaansa sekä kotimaassa että ulkomailla.”

Konsernijaoston ennakkonäkemys on esitettyyn asiaan myönteinen.

Taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2015

Yhtiön liikevaihto vuonna 2015 oli 37,8 milj. euroa (37,7 M€ vuonna 2014), josta Turun kaupungin tilauskanta oli 30,0 milj. euroa (31,9 M€ vuonna 2014). Kaupungin tilauskanta jakautui katu- ja viheralueiden ylläpitoon 51,5 % (50,6 % vuonna 2014) ja rakentamiseen 48,5 % (49,4 % vuonna 2014). Yhtiön liikevaihto pysyi lähes edellisen vuoden tasolla. Liikevaihdosta ulkoinen tulorahoituksen osuus oli 29,0 % (18,4 % vuonna 2014) ja kasvua edellisen vuoden tilinpäätökseen +7,2 % (-4,7 % vuonna 2014).

Syksyllä 2015 yhtiö osti puutarhamyymälä Kauppila Oy:n koko osakekannan strategisena liiketoimena.  Yhtiön perustamisvaiheen liiketoimintasuunnitelmassa ennustettiin kertyvän merkittävää liikevaihtoa kuntayhteistyön kautta, nämä suunnitelmat eivät kuitenkaan ole toteutuneet. Liikevoiton osalta yhtiön tehostamistavoitteet ovat vaikuttaneet paremmin kuin mitä liiketoimintasuunnitelmassa arvioitiin ja yhtiö ylitti perustamisvaiheen liikevoittotavoitteen sekä teki tähänastisen olemassaolonsa parhaan tuloksen. Yhtiön kannattavuus on hyvä, mutta toimialan kireä kilpailutilanne ja kaupungin määräaikaisen tilauskannan kilpailuttaminen vuosina 2016 - 2019 asettaa merkittävän haasteen kasvulle ja kannattavuudelle. Yhtiö joutui irtisanomaan ja lomauttamaan henkilöstöään tilikauden aikana.

Kuntecin tase on kuitenkin vahvistunut merkittävästi ja likvidit varat vuoden 2015 lopussa olivat yhteensä 10,8 milj. euroa. Tämän lisäksi yhtiölle on myönnetty 3,0 milj. euron konsernitiliin liitetty tililimiitti sekä 5,0 milj. euron leasingrahoituslimiitti. Näin ollen yhtiön todellinen likviditeetti ja maksuvalmius oli vuoden 2015 lopussa yhteensä n. 18,8 milj. euroa. Yhtiön jakokelpoinen oma pääoma puolestaan oli 8,6 milj. euroa. Omavaraisuusasteeksi muodostui 46,5 %.

Ylimääräisen likviditeetin ja maksu- valmiuden ylläpitäminen yhtiön taseessa käytännössä nollatuottoisena nykyisellä korkotasolla ei ole taloudellisesti perusteltua, ainakaan ilman selkeitä yhtiön hallituksen perusteluja pääomien tulevasta käytöstä. Keskitetyn konsernirahoituksen oleellisena toimintaperiaatteena on, että konserniin kuuluvien yhtiöiden likviditeetti ja maksuvalmius turvataan myönnetyillä tili- ja leasinglimiiteillä, ei ylimääräisillä kassavaroilla.

Yhtiön tase mahdollistaa tulevaisuudessa osingonmaksun ja/tai pääoman palautuksen kaupungille.

Liite 1Kuntec Oy tuloskortti

Oheismateriaali 1Kuntec yhtiökokouksen esityslista liitteineen (salassa pidettävä JulkL 24 §:n 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi ja että

yhtiöjärjestyksen muutos voidaan toteuttaa esitetyllä tavalla.

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää että muilta osin tarvetta konserniohjeen antamiselle ei ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKuntec Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Khkon § 34
Liite 1:Kuntec Oy tuloskortti