Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3625.04.201612

3572-2016 (029)

Salaiseksi merkittyjen asiakirjojen käsittely konsernijaostossa

Tiivistelmä: -

Khkon § 36

Johtaja Tuomas Heikkinen 21.4.2016:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto merkitsi 29.3.2014 § 24 tiedoksi kaupunginjohtajan ilmoituksen siitä, että seuraavaan konsernijaoston kokoukseen tuodaan selvitys koskien konsernijaoston salaisten asiakirjojen käsittelyä.

Laki viranomaisten julkisuudesta annetun lain 1 §:n mukaan viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei tässä tai muussa laissa erikseen toisin säädetä (julkisuusperiaate). Julkisuuslain 24 §:ssä säädetään salassa pidettävistä viranomaisten asiakirjoista.

Kaupunginhallituksessa ja erityisesti kaupunginhallituksen konsernijaostossa käsitellään usein asioita, jotka sisältävät ammatti- ja liikesalaisuuksia. Ammatti- ja liikesalaisuuksia sisältävät asiakirjat merkitään toimielinten esityslistoissa ja pöytäkirjoissa salaisiksi viittaamalla asianmukaiseen julkisuuslain 24 §:n salassapitoperusteeseen. Toimielin voi halutessaan ottaa tapauskohtaisesti kantaa käsiteltävänä olevan asian salassapitoperusteeseen. Yksittäisellä toimielimen jäsenellä ei tällaista harkintavaltaa ole.

Rikoslain 38 luvun 1 §:ssä säädetään salassapitorikoksesta ja 2 §:ssä salassapitorikkomuksesta. Salassapitorikoksesta maksimirangaistus on yksi vuosi vankeutta. Salassapitorikkomuksesta voidaan tuomita sakkorangaistus.

Salassa pidettäviä asiakirjoja ja tietoja käsittelevien viranhaltijoiden/työntekijöiden ja luottamushenkilöiden tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että salassa pidettäviä asiakirjoja ja tietoja ei luovuteta salassapitosäännösten vastaisesti.  Salassapitosäännösten vastainen menettely voi rikosoikeudellisen vastuun lisäksi johtaa joissakin tapauksissa vahingonkorvausvastuuseen.

Mikäli salassa pidettäväksi merkittyjä asiakirjoja ja niissä olevia tietoja luovutetaan salassapitosäännösten vastaisesti, tulee kaupungin ryhtyä toimenpiteisiin (tutkintapyyntö) sen selvittämiseksi, kuka salassa pidettävän asiakirjan / tiedon on säännösten vastaisesti luovuttanut.

Salassa pidettävien asiakirjojen käsittelystä tullaan laatimaan erillinen ohje, joka tullaan saattamaan tiedoksi luottamushenkilöille, konserniyhteisöjen hallituksen jäsenille ja viranhaltijoille/työntekijöille. Ohjeissa tullaan huomioimaan myös muiden toimialojen toimintaa koskevat säädökset.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.