Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8709.11.20153

3067-2015 (014)

Turun seudun puhdistamo Oy:n syysyhtiökokous 2015

Tiivistelmä: -

Khkon § 87

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 3.11.2015:

 

Turun Seudun Puhdistamo Oy on Turun kaupungin konserniohjeissa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 68,54 prosenttia.

 

Turun Seudun Puhdistamo Oy:n syysyhtiökokous pidetään 27.11.2015 klo 10.00 alkaen. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä syysyhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat, joita ovat muun muassa yhtiön toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015. Lisäksi esitetään päätettäväksi osakaskannan laajentamisesta suunnatulla maksullisella osakeannilla sekä tarvittavista sopimusmuutoksista ja liittymissopimuksesta. Yhtiökokouskutsun esityslistan mukaan seuraavat keskeiset asiat ovat:

 

Kohta 7 - Käsitellään yhtiöjärjestyksen 11 §:ssä mainitut asiat (yhtiön toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016, liitteet 1-2):

 

Yhtiön perimä palvelumaksu muodostuu investoinnin hankintamenosta ja käyttö- ja kunnossapitokustannuksista. Investoinnin hankintamenon kattamiseksi perittävä palvelumaksun osuus on 6.679.500 €. Hankintamenoon huomioidaan korot, poistot ja leasing-maksu. Käyttö- ja kunnossapitokustannuksiksi on arvioitu 10.777.400 €. Palvelumaksu peritään jäteveden määrän ja likaisuuden perusteella. Perittäväksi palvelumaksuksi muodostuu keskimäärin 53 senttiä/m3 (vesimääräarviolla n. 90.000 m3/d). Tilikauden tulokseksi on arvioitu 0 €. Raision suunnan siirtoviemärin hankintamenon poistosta johtuva tappio katetaan lämpöpumppulaitoksen lämmön luovutuksesta, biokaasulaitoksen rejektivesien puhdistuksesta, saostus- ja umpikaivolietteiden puhdistuksesta sekä verkosto-ohituksista saatavilla tuloilla, joiden suuruudeksi on arvioitu noin 483.500 €.

 

Konsernihallinnolla ei ole huomautettavaa yhtiön hallituksen esitykseen vuoden 2016 toimintasuunnitelmaksi ja talousarvioksi.

 

Kohta 10 - Osakaskannan laajentaminen suunnatulla maksullisella osakeannilla

 

Turun seudun puhdistamo Oy:n varsinainen syysyhtiökokous pidetään 27.11.2015. Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen mukaisesti normaalit syysyhtiökokoukselle kuuluvat asiat. Lisäksi Turun seudun puhdistamo Oy:n hallitus esittää yhtiökokoukselle, että Auralle, Pöytyälle, Oripäälle ja Marttilalle tarjottaisiin mahdollisuus merkitä yhtiön osakkeita maksullisessa osakeannissa.

Turun seudun puhdistamo Oy:n osakkaiden välisissä sopimuksissa yhteiseksi tavoitteeksi on muun muassa kirjattu uusien osakkaiden mukaan ottaminen puhdistamoyhteistyöhön. Osakassopimuksen kohdassa 8.6 todetaan: ”Osakkaiden pyrkimyksenä on se, että myös muut Turun seudun kunnat voivat tulla jätevesiyhteistyön piiriin, tulla yhtiön Osakkaiksi ja ryhtyä puhdistuttamaan jätevetensä Keskuspuhdistamolla.” Näin ollen Turun seudun puhdistamo Oy noudattaa sille alkuperäisesti julkisen palvelun tuottajana asetettua pyrkimystään saada uusia osakkaita. Tavoite on saattaa kaikki palveluita yhtiöltä hankkivat kunnat tasa-arvoiseen asemaan.

 

Aura, Pöytyä ja Oripää ovat solmineet yhtiön kanssa sopimuksen jäteveden puhdistuspalvelusta. Näiden sopimusten tekohetkellä Turun seudun puhdistamo oli mukana seudullisessa vesiyhtiöselvityksessä, joka esti uusien osakkaiden mukaantulon. Selvitys on päättynyt, eikä mainittua estettä uusien osakkaiden ottamiselle enää ole. Näin ollen yhtiö esittää, että tilanne nyt korjattaisiin suuntaamalla asiakaskunnille merkittäväksi yhtiön osakkeita. Marttilan kanssa yhtiöllä ei vielä ole asiakassopimusta, mutta Marttilan kanssa on sovittu siitä, että se alkaa toimittaa jätevesiään puhdistettavaksi yhtiölle alustavasti vuosien 2016 -2017 vaihteessa. Marttilalle yhtiö ei esitä lainkaan asiakassopimuksen tekemistä, vaan lähtee liikkeelle suoraan osakkuusasemasta.

 

Asiakaskunnilta puhdistamopalvelusta veloitettava summa eroaa laskentaperusteiltaan hieman yhtiössä muuten käytetystä. Näin yhtiö joutuisi ylläpitämään kahta päällekkäistä laskentajärjestelmää asiakassopimusten olemassaolon vuoksi. Tämän vuoksi yhtiö esittää, että asiakaskunnat saataisiin osakkaiksi mahdollisimman nopeasti, jo tänä vuonna.

 

Asiakaskunnille ja Marttilalle on esitetty osakkuusvaihtoehtoa ja ne ovat suhtautuneet siihen lähtökohtaisen positiivisesti. Päätöksentekoprosessi on näissä neljässä kunnassa vielä kesken.

 

Uusien osakkaiden ottaminen tapahtuisi suunnatulla osakeannilla, josta päätetään yhtiökokouksessa tai yhtiökokouksen valtuuttamana hallituksen toimesta. Osakeannin lisäksi uusien kuntien mukaantulo edellyttää tämänhetkisten osakkaiden välisten sopimusten muuttamista joiltakin osin. Turun seudun puhdistamon osakkuus edellyttää osallisuutta osakkaiden välisiin osakaskannan laajentumissopimukseen, osakassopimukseen ja johtamissopimukseen (13.8.2008). Olennaisin muutos näihin sopimuksiin on se, että kapasiteettivaraukset, jotka osakkaat ovat yhtiöstä tehneet, tulee muuttaa siten, että myös uusien kuntien varaukset ovat mukana. Lisäksi nykyisissä sopimuksissa on joitakin kohtia, joita ei ole tarkoituksenmukaista soveltaa uusiin osakkaisiin. Osakkaiden välisten sopimusten muutokset toteutettaisiin allekirjoittamalla liittymissopimus, jossa osapuolina olisivat yhtiö, vanhat osakkaat sekä uudet osakkaat. Liittymissopimuksesta määriteltäisiin ne muutokset, joita nykyisiin sopimuksiin oltaisiin tekemässä. Luonnos liittymissopimuksesta on liitteenä.

 

Uusien osakkaiden ottamisella ei ole vaikutusta vanhoilta osakkailta puhdistamopalvelusta perittäviin maksuihin.

 

Osakeomistuksen yhtiössä tulee perustua palvelun käytön määrään. Uusille osakkaille suunnattava osakemäärä perustuu niiden suhteelliseen osuuteen kaikkien osakkaiden suhteellisesta kapasiteettivarauksesta.

Yhtiön nykyinen omistuspohja on seuraava:

 

Osakas

Osakkeet

Om. osuus %

Turku

6520

68,5 %

Kaarina

840

8,8 %

Lieto

344

3,6 %

Rusko

40

0,4 %

Paimio

256

2,7 %

Raisio

932

9,8 %

Naantali

276

2,9 %

Masku

124

1,3 %

Nousiainen

76

0,8 %

Mynämäki

105

1,1 %

yht

9513

 

 

Yhtiö on laatinut laskelman palvelun käyttömääriin (kapasiteettivaraukset) perustuvista omistusosuuksista siten, että mukana ovat sekä osakkaat että asiakaskunnat että Marttila. Alla olevassa taulukossa on esitetty kapasiteettivarauksiin perustuvat omistusosuudet.

 

 

Kapasiteettivaraukseen perustuva osakemäärä olisi Auran osalta 73 kpl, Pöytyän osalta 50 kpl, Oripään osalta 16 kpl ja Marttilan osalta 32 kpl. Osakkeita annettaisiin uusille osakkaille merkittäväksi edellä mainitut kappalemäärät.

 

Maksettu merkintähinta sijoitettaisiin yhtiön osakepääomaan ja sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Osakkeen käypä hinta arvioidaan osakkaiden yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti käyttäen arviointipohjana sitä samaa laskentakaavaa, jolla yhtiön osakkeita aiemmin hankkineet osakkaat ovat osakkeita merkinneet. Merkintähinta koostuu osakkeen nimellisarvosta (1000 euroa/osake) ja osakepääoman lisäykselle laskettavasta korosta laitoksen rakentamisen aloittamisesta lähtien. Kunkin asiakaskunnan kustannus osakkeiden hankkimisesta olisi sen palvelun käyttömäärän (kapasiteettivarauksen) mukaan laskettu osakemäärä kerrottuna nimellisarvolla + korolla.

 

Alla on kuvattu osakkeiden hankinnan kokonaishinnat per kunta. Laskelmaan vaikuttaa se, mihin päivään saakka koron osuutta lasketaan eli milloin uusi osakas maksaa osakkeet. Alla olevassa laskelmassa korko on laskettu 1.1.2016 saakka.

 

Kunta

Osakepääoma €

Korko €

Yhteensä €

Aura

73 000

72 351

145 351

Pöytyä

50 000

49 556

99 556

Oripää

16 000

15 858

31 858

Marttila

32 000

31 716

63 716

yht

171 000

169 480

340 480

 

Konsernihallinnolla ei ole huomautettavaa kohdan 10 ja 11 esitykseen. Konsernihallinnon lakiasiat ovat olleet mukana kohdan 11 sopimuskokonaisuuden valmistelussa ja pitävät sitä nykyisten omistajien edun mukaisena.

Liite 1Syysyhtiökokouksen esityslista liitteineen (salainen JulkL 24 §:n 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää hyväksyä osaltaan yhtiökokouksen esityksen liitteenä olevan sopimuskokonaisuuden.

Samalla konsernijaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle,

että Turun seudun puhdistamo Oy:n esitys suunnatusta osakeannista uusille Turun seudun puhdistamo Oy:n palvelun käyttäjille hyväksytään yhtiökokouskutsussa ja sen liitteissä mainitulla tavalla,

että Turun seudun puhdistamo Oy:n osakkaiden välisiin sopimuksiin esitetyt muutokset hyväksytään ja

että yhtiökokousedustaja valtuutetaan päättämään yhtiökokouksessa kaupungin puolesta mahdollisista vähäisistä muutoksista sopimuksiin tai järjestelyn muihin ehtoihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun seudun puhdistamo Oy
esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Khkon § 87
Liite 1:Syysyhtiökokouksen esityslista liitteineen (salainen JulkL 24 §:n 20 kohta)