Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8219.10.20157

6920-2015 (002)

Turun Ylioppilaskyläsäätiön sääntömuutosesitys

Tiivistelmä: -

Khkon § 82

Johtava kaupunginlakimies Laura Klami ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 15.10.2015:

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (jäljempänä Säätiö) pyytää Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolta lausuntoa uusittavista säännöistään ja perustelee asiaa seuraavasti:

”Uusi säätiölaki tulee voimaan 1.12.2015.  Turun Ylioppilaskyläsäätiö on valmistellut uutta sääntöesitystä, jossa otetaan huomioon sekä uuden säätiölain edellyttämät muutokset että päivitetään säännöt muutenkin vastaamaan nykyistä tilannetta. Turun Ylioppilaskyläsäätiön hallitus on kokouksessaan 9.6.2015 hyväksynyt yksimielisesti oheisen esityksen Turun Ylioppilaskyläsäätiön säännöksi. Sääntöesitys menee marraskuussa 2015 kokoontuvan Turun Ylioppilaskyläsäätiön valtuuskunnan hyväksyttäväksi. Liitteessä 1 on esitetty rinnakkain olemassa olevat säännöt ja esitys uusiksi säännöiksi. Liitteenä 2 on myös valtuuskunnalle toimitettava perusteluosa, jossa on tiivistetysti kuvattu uuden säätiölain tavoitteet ja Turun Ylioppilaskyläsäätiön sääntöjen muutosesityksen keskeisimmät asiat.”

Säätiön hallitus on valmistellut sääntömuutosesitystä huolellisesti ja nimennyt 22.1.2015 työryhmän, joka on valmistellut sääntömuutosesityksen. Työryhmän puheenjohtajana on toiminut hallituksen puheenjohtaja Aki Lehtonen ja jäseninä varapuheenjohtaja Jussi Laaksonen, varapuheenjohtaja Pasi Ahola, hallituksen jäsen Rauli Elenius (TYY:n pääsihteeri), valtuuskunnan puheenjohtaja Petra Määttänen ja toimitusjohtaja Kalervo Haverinen sekä asiantuntijajäsenenä oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani, professori Jukka Mähönen. Työryhmä kuuli valmistelun aikana kaksi kertaa sidosryhmien edustajia ja lisäksi kevään 2015 valtuuskunnalle annettiin raportti sääntömuutosesityksestä. Säätiön hallitus käsitteli sääntömuutosesitystä kokouksessaan 9.6.2015 ja päätti esittää valtuuskunnalle, että valtuuskunta hyväksyisi sääntömuutosesityksen.

Kaupungin johto ja konsernihallinnon edustajat ovat käyneet sääntömuutosasiaa läpi yhdessä säätiön toimitusjohtajan kanssa. Lisäksi johtava kaupunginlakimies on ollut yhteydessä oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani professori Jukka Mähöseen ja muihin säätiölakia valmistelleisiin asiantuntijoihin.

Hallitus on säätiölain muutoksen jälkeenkin säätiön ainoa pakollinen toimielin. Uuden säätiölain mukaan säätiön säännöissä voidaan määrätä, että säätiöllä on tai voi olla 15 §:ssä tarkoitettu toimitusjohtaja ja että säätiöllä on 19 §:ssä tarkoitettu hallintoneuvosto. Vain nämä toimielimet voivat käyttää varsinaista päätösvaltaa säätiössä. Säätiölaki mahdollistaa, että säätiön hallinnossa on muita, säätiön sääntöihin perustuvia elimiä, kuten valtuuskunta. Hallituksen esityksessä säätiölaiksi (HE166/2014 s. 45) todetaan: ”Toisaalta vanhat säätiöt voivat edelleen käyttää nykyisiä sääntöihinsä perustuvia toimielimiä.”

Valtuuskunnan toimivalta on määriteltävä säätiön säännöissä. Valtuuskunta ei voi uuden säätiönlain mukaan käyttää päätösvaltaa säätiössä. Hallituksen esityksessä säätiölaiksi (HE166/2014 s. 187) kuitenkin todetaan: ”Vaikka vanhan säätiön säännöissä määrätyllä toimielimellä on hallituksen nimeämistä koskeva tehtävä, toimielintä ei tarvitse rekisteröidä hallintoneuvostoksi. Tästä huolimatta elimellä voi olla jatkossakin hallituksen, tilintarkastajien tai säätiön toimintaan liittyvien elinten nimeämistä koskeva tehtävä.”

Olemme selvittäneet, onko uuden säätiölain perusteella mahdollista, että valtuuskuntaa koskeva kirjaus on sääntöjen muutosehdotuksen 11 §:n mukainen. Sääntömuutoksen valmisteluun osallistunut oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani professori Jukka Mähönen on katsonut säätiölain perustelujen (HE 166/2014 s. 186–187) valossa olevan selvää, että valtuuskunnalle voidaan jättää sääntöjen muutosehdotuksen mukaiset tehtävät.

Vaikka säätiön hallituksen ja työryhmän ehdottama muotoilu valtuuskunnan kohdalla näin ollen olisi mahdollinen, ehdotamme, sääntöjen 11 § muutetaan siten, että kevätkokousta koskevasta kohdasta poistetaan ilmaisu ”päätetään” ja kohta kirjoitetaan samalla tavalla kuin ehdotuksessa on kirjattu syyskokouksen osalta eli ”kokouksessa käsitellään seuraavat asiat”. Kevät- sekä syyskokousta koskevista kohdista poistettaisiin ilmaisut ”vahvistaa”. Lisäksi 11§:n viimeisessä kappaleessa kohta: ”joista valtuuskunta on säätiölain ja näiden sääntöjen mukaan oikeutettu päättämään”, ehdotetaan poistettavaksi.

Edellä mainituin perustein ehdotamme, että säätiön sääntöjen 11 § muutettaisiin kuulumaan seuraavasti:

”Valtuuskunta kokoontuu kevätkokoukseen viimeistään huhtikuussa ja syyskokoukseen marraskuussa sekä muulloinkin puheenjohtajan kutsusta. Kokouskutsu on postitettava kullekin valtuuskunnan jäsenelle viimeistään viikkoa ennen kokouspäivää.

Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1) hallituksen vuosikertomus

2) tilintarkastajien kertomus

3) tilinpäätös

Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1) tulo- ja menoarvio seuraavaa vuotta varten

2) hallituksen laatima toimintasuunnitelma seuraavaa vuotta varten

3) valitaan hallituksen toinen varapuheenjohtaja kolmeksi vuodeksi kerrallaan

4) valitaan Ylioppilaskyläsäätiön asukasyhteistoimintamallin mukaisten asukkaiden kokousten nimeämistä ehdokkaista kaksi (2) jäsentä hallitukseen

5) valitaan yksi tai kaksi tilintarkastusyhteisöä tarkastamaan säätiön hallintoa ja tilejä

Lisäksi kokouksissa käsitellään hallituksen esityksestä säätiön toiminnan yleistä järjestelyä koskevia asioita ja muita kokouskutsussa mainittuja asioita.”

Säätiön hallitus ja valtuuskunta ovat kooltaan suuria. Säätiön toimitusjohtajan kanssa käytyjen keskustelujen perusteella olemme kuitenkin päätyneet siihen, että näihin ei ole tässä vaiheessa ehdotettava muutoksia.

Liite 1Säätiön voimassaolevat säännöt ja ehdotus uusiksi säännöiksi

Liite 2Turun Ylioppilaskyläsäätiön sääntömuutosesitys - perusteluosa

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa konserniohjeena, että Turun Ylioppilaskyläsäätiön uusista säännöistä annetaan säätiölle edellä esitetty lausunto.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Yrttiahon seuraavan sisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa konserniohjeena, että Turun kaupungilla ei ole huomautettavaa ehdotuksesta Turun Ylioppilaskyläsäätiön uusiksi säännöiksi.

Jakelu

tiedTurun Ylioppilaskyläsäätiö - Studentbystiftelsen i Åbo
tiedKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Khkon § 82
Liite 1:Säätiön voimassaolevat säännöt ja ehdotus uusiksi säännöiksi
Liite 2:Turun Ylioppilaskyläsäätiön sääntömuutosesitys - perusteluosa