Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2920.04.20158

4063-2015 (014)

Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 29

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna ja controller Johanna Korpikoski 16.4.2015:

Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n varsinainen yhtiökokous

Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy (jäljempänä Arkea) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 99 %. Arkean yhtiökokous pidetään 6.5.2015 klo 11.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 18.3.2013 § 23 päätöksen mukaan Arkea kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2016 vastaavilta vuosilta tarjouskilpailun mukaisesti. Yhtiön hallituksen tulee noudattaa konsernijaoston mainittua päätöstä.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2014

Yhtiön liikevaihto vuonna 2014 oli 48,7 milj. euroa, josta Turun kaupungin tilauskanta oli 29,6 milj. euroa. Yhtiön liiketoiminnot jakaantuivat kiinteistöpalveluihin (34,9 % liikevaihdosta) ja ruokapalveluihin (65,1 % liikevaihdosta). Liikevaihto kasvoi edellisen vuoden tilinpäätökseen verrattuna 16,5 milj. euroa (51,1 %), kaupungin määräaikaisten palvelusopimusten osuus kasvusta oli alle 5 %. Ulkoisen tulorahoituksen osuus liikevaihdosta oli 39,3 %, kasvua edellisen vuoden tilinpäätökseen oli +44,2 %. Tähän vaikutti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ravintohuollon liiketoimintakauppa. Merkittävä ero yhtiön liikevaihdossa perustamisvaiheen liiketoimintasuunnitelmaan verrattuna on kaupungin r uokapalveluostojen tilaaminen kaupungin lukuun.

Yhtiön kannattavuus on hyvä ja omavaraisuusasteeksi muodostui 32,6 %. Toimialan kireä kilpailutilanne ja kaupungin määräaikaisen tilauskannan kilpailuttaminen vuonna 2015 asettaa haasteen kasvulle ja kannattavuudelle.

Arkean tase on kuitenkin vahvistunut merkittävästi ja likvidit varat vuoden 2014 lopussa olivat yhteensä 9,2 milj. euroa. Tämän lisäksi yhtiölle on myönnetty 4,0 milj. euron konsernitiliin liitetty tililimiitti sekä 0,5 milj. euron leasingrahoituslimiitti. Näin ollen yhtiön todellinen likviditeetti ja maksuvalmius oli vuoden 2014 lopussa yhteensä 13,7 milj. euroa. Yhtiön jakokelpoinen oma pääoma puolestaan oli 5,4 milj. euroa.

Ylimääräisen likviditeetin ja maksuvalmiuden ylläpitäminen yhtiön taseessa käytännössä nollatuottoisena nykyisellä korkotasolla ei ole taloudellisesti perusteltua, ainakaan ilman selkeitä yhtiön hallituksen perusteluja pääomien tulevasta käytöstä. Yhtiön tase mahdollistaa tulevaisuudessa osingonmaksun ja/tai pääoman palautuksen omistajilleen.

Arkean toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi ja hallituksen puheenjohtaja Olavi Johansson on kutsuttu konsernijaoston kokoukseen.

Liite 1Arkean tuloskortti

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen (salainen JulkL 24 §:n 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ei ole.

Lisäksi konsernijaosto päättää, että yhtiön likvidit varat arvioidaan ja asetetaan yhtiölle omavaraisuustavoite ja tavoitteen ylittävä oma pääoma voidaan tulouttaa kaupungille osinkoina erikseen sovittavan suunnitelman mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi ja hallituksen puheenjohtaja Olavi Johansson.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tiedTurun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Khkon § 29
Liite 1:Arkean tuloskortti