Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto12116.12.20135

14221-2013 (014)

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen ja Turun AMK:n sisäisen hallituksen kokoonpano

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto päätti ammattikorkeakoulun yhtiöittämisestä 1.10.2012 § 196. Valtuuston päätökseen sisältyivät yhtiön perustamisasiakirjat sekä linjaus yhtiön rahoituksesta. Yhtiöittämisen toinen vaihe on käsitelty kaupunginhallituksen päätöksellä 4.11.2013 § 447, jossa on käsitelty talouden mallinnus, toiminnan luovutukseen liittyvät asiakirjat sekä henkilöstösopimus. Kansallinen ammattikorkeakoulu-uudistus etenee siten, että 1.1.2014 astuvat voimaan uudet valtioneuvoston myöntämät toimiluvat ja uusi rahoitusmalli. Vuosi 2014 on lakimuutoksesta johtuen viimeinen Turun ammattikorkeakoulun sisäisen hallituksen toimintavuosi. Turun ammattikorkeakoulun sisäinen hallitus on kuitenkin tarpeen uusia välttämättömin osin. Lisäksi on tarpeellista tarkistaa Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen kokoonpanoa.

Khkon § 121

Kaupunginlakimies Laura Klami 13.12.2013:

 

Aikaisemmat päätökset ja asian tausta

 

Turun kaupunginvaltuusto on 1.10.2012 § 196 päättänyt, että Turun Ammattikorkeakoulu Oy perustetaan ja päätöksen liitteenä olevat yhtiön perustamisasiakirjat sekä osakassopimus hyväksytään. Lisäksi yhtiöittämissuunnitelma hyväksytään ohjeellisena noudatettavaksi. Perustamisvaiheessa Turun kaupunki on omistanut Turun ammattikorkeakoulu Oy:stä 91 % ja Salon kaupunki 9 %.

 

Turun kaupunginhallitus käsitteli yhtiön valmistelemaa toimilupahakemusta 16.9.2013 § 376, minkä jälkeen yhtiö jätti toimilupahakemuksen valtioneuvostolle syyskuun lopussa. Salon kaupunginhallitus käsitteli asiaa 23.9.2013.

 

Turun kaupungin yhteistyötoimikunta on 15.10.2013 käsitellyt ammattikorkeakoulun toiminnan luovuttamista Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle. Tämän jälkeen Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto on käsitellyt toiminnan luovuttamista 21.10.2013 § 99 ja kaupunginhallitus 4.11.2013 § 447. Konsernijaosto on päättänyt hyväksyä osaltaan muun muassa talouden mallinnuksen ja päättänyt saattaa esitetyn toiminnan luovutuksen sopimuskokonaisuuden kaupunginhallituksen päätettäväksi.

 

Turun kaupunginhallitus on 9.12.2013 § 503 päättänyt Turun ammattikorkeakoulu Oy:n omistuspohjan laajentamisesta. Turun yliopisto tulee Turun ammattikorkeakoulu Oy:n osakkaaksi ja järjestely toteutetaan siten, että Salon kaupunki myy osakkeitaan Turun yliopistolle. Järjestelyn jälkeen omistusosuudet ovat Salo 6 % ja Turun yliopisto 3 %. Päätöksen yhteydessä on myös muutettu osakassopimusta.

 

Ammattikorkeakoulu-uudistuksen eteneminen

 

Kansallinen ammattikorkeakoulu-uudistus etenee kahdessa vaiheessa. 1.1.2014 astuvat voimaan uudet valtioneuvoston myöntämät toimiluvat hakijoille ja uusi rahoitusmalli. Vuonna 2014 noudatetaan vielä nykyistä ammattikorkeakoululakia, jonka mukaisesti toimivat erillinen ammattikorkeakoulun sisäinen hallitus sekä ylläpitäjän hallitus.

 

Ylläpitäjähallituksena 1.1.2014 alkaen toimii helmikuussa 2013 perustetun Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus.

 

Keväällä 2014 päätetään eduskunnassa ammattikorkeakoulu-uudistuksen toinen vaihe ja uusi ammattikorkeakoululaki, joka astuisi voimaan 1.1.2015. Lakiesityksessä erillinen ylläpitäjähallitus ja ammattikorkeakoulun sisäinen hallitus lakkaisivat ja niiden tehtävät siirrettäisiin uusittaville osakeyhtiöiden hallituksille. Lakiesityksen mukaan osakeyhtiöiden hallitusten koko olisi 7-9 jäsentä, joista yksi edustaisi henkilökuntaa ja yksi opiskelijoita. Hallitusten tehtävät olisivat pitkälti samanlaisia kuin yliopistojen hallitusten tehtävät. Ammattikorkeakoulut voisivat edelleen muodostaa tarvittaessa johtosäännöillään toimielimiä, kuten valtuuskunnan. Lakiesityksen mukaan ammattikorkeakouluyhtiöiden hallitusten kokouksiin sovellettaisiin 1.1.2015 alkaen julkisuuslakia viranomaisten toiminnasta.

 

Osakeyhtiön hallitus

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä huolehtii hallitus, johon kuuluu neljästä kymmeneen (4 - 10) varsinaista jäsentä. Yhtiön hallituksen kokoonpanosta päättävät omistajat ja se noudattaa kulloinkin voimassa olevaa osakeyhtiö- ja ammattikorkeakoululakia. Yhtiön hallitukseen on valittu perustamisvaiheessa 5 henkilöä siten, että Turku nimeää neljä jäsentä ja Salo yhden jäsenen. Hallituksessa ovat olleet Turun edustajana Jouko Lehmusto (puheenjohtaja), kaupunginlakimies Laura Klami, controller Kim Moisiolinna, talousjohtaja Ulla-Maija Lakka sekä Salon edustajana kaupunginlakimies Jari Niemelä.

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksella on ollut kolme keskeistä tehtävää: 1) toimiluvan hakeminen, 2) toiminnan luovutus ja toiminnan vastaanottaminen, sekä 3) toimilupapäätöksen ja valmistelussa olevan ammattikorkeakoululain edellyttämien muutosten aloittaminen. Yhtiöitymisestä erillinen, valtion budjettileikkauksista johtuva sopeutusten läpivienti on luonut hallitukselle neljännen tehtäväkokonaisuuden, jonka laajuutta ei voitu ennakoida valmistelun käynnistyessä. Valmisteluvaihe jatkuu vuodelle 2014 painottaen talouden ja toiminnan sopeuttamista sekä sen edellyttämiä muutoksia henkilöstörakenteessa, muussa kulurakenteessa sekä tulopohjan laajentamisessa.

 

Toimitusjohtaja Sami Savolainen on vastannut kokonaisuuden hallinnasta, yhteydenpidosta henkilöstöön, ministeriöön ja omistajiin, yhteistyöstä muihin korkeakouluihin sekä hoitanut yhtiön juoksevaa hallintoa.

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n omistuspohjan laajentamisen yhteydessä on muutettu osakassopimusta siten, että Turun kaupunki nimeää yhtiön hallitukseen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä kolme jäsentä, eli yhteensä viisi jäsentä. Salon kaupunki ja Turun yliopisto nimeävät kumpikin Yhtiön hallitukseen yhden jäsenen. Edellä mainittujen lisäksi hallitukseen voidaan nimetä henkilöstön ja opiskelijoiden edustajat ammattikorkeakouluja koskevien kulloinkin voimassa olevien säädöksien mukaisesti.

 

Turun ammattikorkeakoulun sisäinen hallitus

 

Turun ammattikorkeakoulun nykyisen sisäisen hallituksen toimikausi päättyy 31.12.2013. Vuosi 2014 on lakimuutoksesta johtuen viimeinen Turun ammattikorkeakoulun sisäisen hallituksen toimintavuosi. Turun ammattikorkeakoulun sisäinen hallitus on kuitenkin tarpeen uusia välttämättömin osin, koska vakinaisten ja varajäsenten eläköitymisistä ja paikkakunnan vaihdoksista johtuen hallituksen päätösvaltaisuus tulee nykyisellä kokoonpanolla epävarmaksi.

 

Puheenjohtajana toimivan rehtorin lisäksi hallituksessa on yksitoista varsinaista jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet. Jäsenistä ja varajäsenistä kaksi edustaa ammattikorkeakoulun muuta johtoa, kaksi päätoimisia opettajia, yksi muuta päätoimista henkilöstöä ja kaksi päätoimisia opiskelijoita sekä neljä elinkeino- ja muuta työelämää. Elinkeino- ja muun työelämän edustajat valitsee ylläpitäjä eli Turussa osakeyhtiön hallitus. Muiden jäsenten valinnasta määrätään ammattikorkeakoulun toimintasäännössä. Sisäisen hallituksen nimeää ylläpitäjä Turun ammattikorkeakoulun hallituksen/rehtorin esityksestä. Yhtiö on pyytänyt rehtoria käynnistämään henkilökunnan jäsenten valitsemiseksi vaalit, jotka pidettiin 5.12.2013. Mahdolliset muutokset neljän elinkeino- ja työelämän edustajan ja heidän varajäsenen osalta tulisi valmistella siten, että osakeyhtiön hallitus voi nimetä heidät mahdollisimman nopeasti, kuitenkin viimeistään tammikuussa 2014. Neljän elinkeino- ja työelämän edustajan ja heidän varajäsenen valinnassa tulisi huomioida se, että kyseessä on sisäisen hallituksen viimeinen toimintavuosi.

 

Turun ammattikorkeakoulun hallitus ajalle 1.1.2014 - 31.12.2014

 

Juha Kettunen, puheenjohtaja

Muun johdon edustajat (rehtori nimeää)

Juhani Soini      varajäsen Juha Kontio

Timo Tanskanen   varajäsen Liisa Kairisto-Mertanen

Opettajien edustajat (valittu vaaleilla 5.12.2013)

Ville Hyyppä      varajäsen Marko Kortetmäki

Jaana Tomppo   varajäsen Outi Kivinen

Muun henkilökunnan edustajat (valittu vaaleilla 5.12.2013)

Eeva-Liisa Eskola   varajäsen Kirsi-Maria Castrén-Harju

Opiskelijaedustajat (opiskelijakunta TUO nimeää)

Vili Moisio      varahenkilö Heini Kuusisto

Janne Sampo   varahenkilö Mikko Hollo

 

Elinkeino- ja muun työelämän edustajat valitsee ylläpitäjä eli Turussa osakeyhtiön hallitus. Seuraavat elinkeino- ja muun työelämän edustajat ovat antaneet suostumuksensa jatkaa Turun ammattikorkeakoulun sisäisessä hallituksessa:

1. Jäsen Kirsi-Marja Salonen; varajäsen Pirkko Keskinen

2. (Varsinainen jäsen ei ole enää käytettävissä); varajäsen Jari Hlavaty

3. Jäsen Kari Koski; (varajäsen on ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä)

4. Jäsen Tuomas Mikkola; varajäsen Antti Salonen

 

Elinkeino- ja muun työelämän edustajien osalta on tarpeellista täydentää edustusta siten, että jäsenen ja varajäsenen tilalle, jotka eivät ole enää käytettävissä, nimetään henkilöt.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Vuoden 2014 osalta ei ole vielä perusteltua nimetä Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallitusta osakassopimuksen mahdollistamaan täyteen määrään. Osakeyhtiön hallituksella on ollut keskeisiä tehtäviä toiminnan luovutuksen järjestämiseksi. Toiminnan luovutus yhtiölle on hoidettu, jolloin kokoonpanoa on tarkistettava. Turun kaupungin edustusta täydennetään kaupunkikehitysryhmän johtajalla.

Ammattikorkeakoulun sisäisen hallituksen osalta ei ole tarkoituksenmukaista tehdä hallitukseen olennaisia muutoksia vuodelle 2014. Sikäli kun sisäisen hallituksen jäsenet eivät ole käytettävissä, tullaan hallituksen kokoonpanoa täydentämään elinkeino- ja muun työelämän edustajien osalta.

Vuodelle 2015 Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen kokoonpano tulee kaikissa tapauksissa uudelleen arvioitavaksi valmistelussa olevan ammattikorkeakoululain mukaiseksi. Tarkoitus on, että vuonna 2015 osakeyhtiön hallitus tullaan valitsemaan täyteen kokoonpanoon.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää,

- että Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallitukseen nimetään seuraavat henkilöt vuodelle 2014:

Jouko Lehmusto, puheenjohtaja

Pekka Sundman, jäsen

Laura Klami, jäsen

- että kaupunginjohtaja oikeutetaan käymään tarpeelliset neuvottelut Salon kaupungin ja Turun yliopiston kanssa näiden edustajista sekä oikeutetaan täydentämään hallitusta tarvittaessa elinkeinoelämän edustajilla ajalla 1.1.2014 - 31.12.2014.

- että Turun ammattikorkeakoulun sisäiseen hallitukseen viimeiselle toimintakaudelle ajalle 1.1.2014 - 31.12.2014 nimetään seuraavat henkilöt:

JäsenVarajäsen
Kirsi-Marja SalonenPirkko Keskinen
 Jari Hlavaty
Kari Koski 
Tuomas MikkolaAntti Salonen

- ja että kaupunginjohtaja oikeutetaan nimeämään puuttuva jäsen sekä varajäsen elinkeino- ja muun työelämän edustajaksi Turun ammattikorkeakoulun sisäisen hallituksen viimeiselle toimintakaudelle ajalle 1.1.2014 - 31.12.2014.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
aoHlavaty Jari
aoKeskinen Pirkko
aoKoski Kari
aoLehmusto Jouko K.
aoSalonen Antti
aoSalonen Kirsi-Marja
aoKlami Laura
aoMikkola Tuomas
tpvRandell Aleksi
aoSundman Pekka