Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto9030.09.20133

10497-2013 (70)

Strategisten yhteisöjen tuloskortit

Tiivistelmä:

Turun kaupunginhallituksen johtosäännön 9 § mukaan kaupunginhallituksen konsernijaoston tehtävänä on mm. huolehtia strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden määrittelystä ja seurannasta. Toiminnan ja talouden tavoitteiden ja seurannan väline on strategisen yhteisön tuloskortti. Kaupunginhallituksen konsernijaostolle esitetään tuloskorttien merkitsemistä tiedoksi.

Khkon § 90

Kaupunginlakimies Laura Klami:

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden määrittely ja seuranta

Kuntalain 13 §:n (27.4.2007/519) mukaan valtuuston tulee muun ohella päättää kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista.

Turun kaupunginhallituksen johtosäännön 9 §:n 4-kohdan mukaisesti kaupunginhallituksen konsernijaoston tehtävänä on huolehtia strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden määrittelystä ja seurannasta.

Toiminnan ja talouden tavoitteiden ja seurannan väline on strategisen yhteisön tuloskortti.

1) Toiminnan ja talouden seuranta

2) Toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet

Yhteisöt ovat toimittaneet Turun kaupungille valmistelemansa tavoitekortit 2014–2016.

Ennen konsernijaoston käsittelyä tuloskortit on käyty läpi valvontavastuuhenkilöiden johdolla.

Aikaisemmat päätökset

Konsernijaosto on aikaisemmin käsitellyt strategisten yhteisöjen tuloskortteja 29.10.2012 § 80.

Konsernijaoston 29.10.2012 § 80 perusteluosassa todetaan, että toimintamalliuudistuksessa tulevat arvioitavaksi myös konserni- ja omistajaohjaus. Tällöin on arvioitava yhteisöjen toiminnan ja talouden seurantaprosessia, raportoinnin laajuutta, raportoinnin tarkoituksenmukaisuutta sekä raportoinnin tasoja.

Valtuuston vahvistamat tuloskortit ovat sisältäneet sellaisia yhtiöiden operatiivisia tavoitteita, joista tulisi raportoida ainoastaan konsernijaostolle. Tällöin konsernijaostolle raportoitaisiin toiminnan- ja talouden seurannan yhteydessä yhtiöiden tuloskortit pääosin aikaisempaa vastaavassa muodossa, jossa esitettynä ovat myös operatiiviset tavoitteet ja mittarit. Yhteisöjen operatiivisien tavoitteiden ei tulisi olla sitovia, koska useat yhtiöt toimivat markkinaehtoisesti, jolloin operatiivisiin tavoitteisiin saattaa tulla muutoksia.

Raportoinnin tasot

Tuloskorteissa on pyritty noudattamaan aikaisemman konsernijaoston päätöksen mukaista jaottelua. Yhteisöjen tavoitteet on jaettu kahteen osioon: kaupunginvaltuuston nähden sitoviin strategisiin tavoitteisiin sekä konsernijaoston seuraamiin operatiivisiin tavoitteisiin.

Strategisten tavoitteiden päätös- ja raportointitaso on kaupunginvaltuusto. Valtuusto asettaa yhteisöille strategisia tavoitteita, joita halutaan viedä eteenpäin ja edistää kunkin yhteisön osalta.

Kuntalain 13 §:n mukaisesti toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden asettamisesta päättää kaupunginvaltuusto hyväksyessään vuoden 2014 talousarvion ja -suunnitelman sekä vuosien 2015 – 2016 taloussuunnitelman.

Yhteisöille lähetetyt uudet tuloskortit ja vuosikello

Uudet tuloskorttipohjat (eli tavoitteiden asettamisen vaiheessa tavoitekorttipohjat) ja syksyn vuosikello on lähetetty strategisille yhteisöille keväällä ja kesällä 2013.

Aikatauluissa on edelleen aikaisempien vuosien tapaan pyritty sovittamaan yhteisöjen vuosikello kaupunkiemon vuosikelloon.

Yhteisöjä on ohjeistettu seuraavasti:

1) Toiminnan ja talouden seuranta:

Strategisten yhteisöjen toiminnan ja talouden seuranta 7 kk raportti. Lomakkeen viimeinen mahdollinen palautuspäivä on 26.8.2013 ja palautus tulee tehdä osoitteeseen talousasiat.konsernihallinto@turku.fi.

Talous- ja strategia tarkastavat yhteisöjen kortit, käyvät ne läpi valvontavastuuhenkilön ja yhteisöjen kanssa sekä valmistelevat yhteisöjä koskevan osuuden toiminnan- ja talouden seurantaraporttiin.

2) Toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet:

Syyskuussa valvontavastuuhenkilöllä on käytössään per 31.7. toteutumaraportti ja yhtiöt tekevät seuraavan vuoden budjetteja. Kaupungin edustaja käy yhteisön kanssa läpi 31.7. toteutumat ja per 31.12. ennusteen ja tämän pohjalta asettaa realistiset tavoitteet seuraavalle vuodelle. Palautuspäivä talousarviomateriaalille on 13.9.2013 ja palautus tulee tehdä osoitteeseen talousasiat.konsernihallinto@turku.fi.

Yhteisöjä on lisäksi ohjeistettu, että palautetut tuloskortit sisältävät kaupungin ja yhteisöjen yhteistyössä valmistelemat ehdotukset kunkin yhteisön toiminnallisista ja taloudellisista tavoitteista vuosille 2014–2016. Mittareiden valmistelussa tulee kiinnittää huomiota siihen, että mittarit ovat riittävän informatiivisia sekä antavat oikeaa ja tarpeellista tietoa Turun kaupungille omistajana.

Palautetut tavoitekortit

Valtaosa strategisista yhteisöistä on palauttanut tuloskortit pyydetyssä määräajassa huolimatta siitä, että kaupungin vuosikellon mukainen palautuspäivä on yhteisöjen näkökulmasta hyvin aikaisin syksyllä. Palautetuista korteista puuttuu Turun Seudun Jätehuolto Oy:n tavoitekortti, jonka osalta käsittely on myöhempänä ajankohtana.

Konsernitasoinen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden asettaminen edellyttää, että yhteisöt sovittavat vuosikellonsa kaupungin vuosikelloon.

Konserniyhteisöjen tulee jatkossakin huolehtia, että tavoitekortit palautetaan määräajassa ja yhteisön hallitus on käsitellyt tavoitekortin ennen palauttamista.

Oy Turku Energia Ab:n tavoitekortti

Oy Turku Energia Ab on palauttanut tavoitekorttinsa määräajassa.

Turun kaupungin ja Oy Turku Energia Ab:n välillä käydyissä neuvotteluissa on todettu, että valtuuston asetettaviin ja seurattaviin mittareihin tulee lisätä asiakasnäkökulmasta energianjakelun keskeytymättömyyden tavoitetasot lämmöntoimituksen – ja sähkönjakelun osalta. Tavoitekortin mittari tulee lämmön jakelun keskeytymättömyyden kohdalla asettaa niin, että alitetaan toimialan keskimääräinen keskeytystaso. Sähkönjakelun toimitusvarmuuden tulee alittaa toimialan keskimääräinen taso.

Tavoitekorttien jatkovalmistelu

Tuloskortteihin tullaan tekemään tarvittavia muutoksia jatkovalmistelun pohjalta.

Kokoukseen on kutsuttu asiaa selvittämään yhteisöjen controllerit: vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja controller Kim Moisiolinna sekä kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman.

Liite 1Turun ammattikorkeakoulu Oy (Moisiolinna – KJ)

Liite 2Oy Turku Energia Ab (Moisiolinna – KJ)

Liite 3Turun Teknologiakiinteistöt Oy (Koskiniemi-KJ)

Liite 4Turun Kaupunginteatteri Oy (Moisiolinna – KJ)

Liite 5Logomo Oy (Moisiolinna – KJ)

Liite 6Forum Marinum säätiö (Moisiolinna – KJ)

Liite 7Turku Science Park Oy (Moisiolinna – KJ)

Liite 8Aikuiskoulutussäätiö (Moisiolinna – KJ)

Liite 9Turun Koneteknologiakeskus Oy (Moisiolinna – KJ)

Liite 10Turku Touring Oy (Moisiolinna – KJ)

Kokoukseen on kutsuttu asiaa selvittämään yhteisöjen controllerit: vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja controller Kim Moisiolinna sekä kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKonsernijaosto merkitsee tuloskortit tiedoksi ja hyväksyy ne osaltaan talousarviokirjaan sisällytettäväksi.

Lisäksi konsernijaosto päättää oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään tuloskortteihin tarvittavia muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Heikkinen ilmoitti olevansa esteellinen Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n osalta ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä yhteisöjen controllerit: vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja controller Kim Moisiolinna sekä kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman.

Jakelu

tiedKoskiniemi Tuomas
tiedMoisiolinna Kim
tpvRandell Aleksi
tiedSundman Pekka


Liitteet:

Khkon § 90
Liite 1:Turun ammattikorkeakoulu Oy
Liite 2:Oy Turku Energia Ab
Liite 3:Turun Teknologiakiinteistöt Oy
Liite 4:Turun Kaupunginteatteri Oy
Liite 5:Logomo Oy
Liite 6:Forum Marinum säätiö
Liite 7:Turku Science Park Oy
Liite 8:Aikuiskoulutussäätiö
Liite 9:Turun Koneteknologiakeskus Oy
Liite 10:Turku Touring Oy