Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8523.09.20133

10497-2013 (70)

Strategisten yhteisöjen tuloskortit

Tiivistelmä:

Turun kaupunginhallituksen johtosäännön 9 § mukaan kaupunginhallituksen konsernijaoston tehtävänä on mm. huolehtia strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden määrittelystä ja seurannasta. Toiminnan ja talouden tavoitteiden ja seurannan väline on strategisen yhteisön tuloskortti. Kaupunginhallituksen konsernijaostolle esitetään tuloskorttien merkitsemistä tiedoksi.

Khkon § 85

Kaupunginlakimies Laura Klami:

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden määrittely ja seuranta

Kuntalain 13 §:n (27.4.2007/519) mukaan valtuuston tulee muun ohella päättää kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista.

Turun kaupunginhallituksen johtosäännön 9 §:n 4-kohdan mukaisesti kaupunginhallituksen konsernijaoston tehtävänä on huolehtia strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden määrittelystä ja seurannasta.

Toiminnan ja talouden tavoitteiden ja seurannan väline on strategisen yhteisön tuloskortti.

1) Toiminnan ja talouden seuranta

2) Toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet

Yhteisöt ovat toimittaneet Turun kaupungille valmistelemansa tavoitekortit 2014–2016.

Ennen konsernijaoston käsittelyä tuloskortit on käyty läpi valvontavastuuhenkilöiden johdolla.

Aikaisemmat päätökset

Konsernijaosto on aikaisemmin käsitellyt strategisten yhteisöjen tuloskortteja 29.10.2012 § 80.

Konsernijaoston 29.10.2012 § 80 perusteluosassa todetaan, että toimintamalliuudistuksessa tulevat arvioitavaksi myös konserni- ja omistajaohjaus. Tällöin on arvioitava yhteisöjen toiminnan ja talouden seurantaprosessia, raportoinnin laajuutta, raportoinnin tarkoituksenmukaisuutta sekä raportoinnin tasoja.

Valtuuston vahvistamat tuloskortit ovat sisältäneet sellaisia yhtiöiden operatiivisia tavoitteita, joista tulisi raportoida ainoastaan konsernijaostolle. Tällöin konsernijaostolle raportoitaisiin toiminnan- ja talouden seurannan yhteydessä yhtiöiden tuloskortit pääosin aikaisempaa vastaavassa muodossa, jossa esitettynä ovat myös operatiiviset tavoitteet ja mittarit. Yhteisöjen operatiivisien tavoitteiden ei tulisi olla sitovia, koska useat yhtiöt toimivat markkinaehtoisesti, jolloin operatiivisiin tavoitteisiin saattaa tulla muutoksia.

Raportoinnin tasot

Tuloskorteissa on pyritty noudattamaan aikaisemman konsernijaoston päätöksen mukaista jaottelua. Yhteisöjen tavoitteet on jaettu kahteen osioon: kaupunginvaltuuston nähden sitoviin strategisiin tavoitteisiin sekä konsernijaoston seuraamiin operatiivisiin tavoitteisiin.

Strategisten tavoitteiden päätös- ja raportointitaso on kaupunginvaltuusto. Valtuusto asettaa yhteisöille strategisia tavoitteita, joita halutaan viedä eteenpäin ja edistää kunkin yhteisön osalta.

Kuntalain 13 §:n mukaisesti toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden asettamisesta päättää kaupunginvaltuusto hyväksyessään vuoden 2014 talousarvion ja -suunnitelman sekä vuosien 2015 – 2016 taloussuunnitelman.

Yhteisöille lähetetyt uudet tuloskortit ja vuosikello

Uudet tuloskorttipohjat (eli tavoitteiden asettamisen vaiheessa tavoitekorttipohjat) ja syksyn vuosikello on lähetetty strategisille yhteisöille keväällä ja kesällä 2013.

Aikatauluissa on edelleen aikaisempien vuosien tapaan pyritty sovittamaan yhteisöjen vuosikello kaupunkiemon vuosikelloon.

Yhteisöjä on ohjeistettu seuraavasti:

1) Toiminnan ja talouden seuranta:

Strategisten yhteisöjen toiminnan ja talouden seuranta 7 kk raportti. Lomakkeen viimeinen mahdollinen palautuspäivä on 26.8.2013 ja palautus tulee tehdä osoitteeseen talousasiat.konsernihallinto@turku.fi

Talous- ja strategia tarkastavat yhteisöjen kortit, käyvät ne läpi valvontavastuuhenkilön ja yhteisöjen kanssa sekä valmistelevat yhteisöjä koskevan osuuden toiminnan- ja talouden seurantaraporttiin.

2) Toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet:

Syyskuussa valvontavastuuhenkilöllä on käytössään per 31.7. toteutumaraportti ja yhtiöt tekevät seuraavan vuoden budjetteja. Kaupungin edustaja käy yhteisön kanssa läpi 31.7. toteutumat ja per 31.12. ennusteen ja tämän pohjalta asettaa realistiset tavoitteet seuraavalle vuodelle. Palautuspäivä talousarviomateriaalille on 13.9.2013 ja palautus tulee tehdä osoitteeseen talousasi-at.konsernihallinto@turku.fi

Yhteisöjä on lisäksi ohjeistettu, että palautetut tuloskortit sisältävät kaupungin ja yhteisöjen yhteistyössä valmistelemat ehdotukset kunkin yhteisön toiminnallisista ja taloudellisista tavoitteista vuosille 2014–2016. Mittareiden valmistelussa tulee kiinnittää huomiota siihen, että mittarit ovat riittävän informatiivisia sekä antavat oikeaa ja tarpeellista tietoa Turun kaupungille omistajana.

Palautetut tavoitekortit

Valtaosa strategisista yhteisöistä on palauttanut tuloskortit pyydetyssä määräajassa huolimatta siitä, että kaupungin vuosikellon mukainen palautuspäivä on yhteisöjen näkökulmasta hyvin aikaisin syksyllä. Palautetuista korteista puuttuu Turun Seudun Jätehuolto Oy:n tavoitekortti, jonka osalta käsittely on myöhempänä ajankohtana.

Konsernitasoinen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden asettaminen edellyttää, että yhteisöt sovittavat vuosikellonsa kaupungin vuosikelloon.

Konserniyhteisöjen tulee jatkossakin huolehtia, että tavoitekortit palautetaan määräajassa ja yhteisön hallitus on käsitellyt tavoitekortin ennen palauttamista.

Tuotantoyhtiöiltä pyydetty selvitys

Vuonna 2012 aloittaneet tuotantoyhtiöt Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, Turun Seudun Rakennustekniikka Oy sekä Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy ovat palauttaneet tuloskorttinsa määräajassa.

Perustamisvaiheessa valtuustotason tavoite kaikille tuotantoyhtiöille oli seuraava:

”Kaupungin määräaikaisten palvelusopimusten tilauskannan ulkopuolinen liikevaihto kasvaa ja yhtiön sisäisen toiminnan tuottavuus paranee.”

Tuotantoyhtiöiltä on vielä pyydetty, että yhtiön hallitus ja toimiva johto käsittelevät seuraavia asioita ja toimittavat selvityksen Turun kaupungille viimeistään 10.10.2013:

1. Selvitys yhtiön ja kaupungin välisen sopimuksen toimivuudesta

2. Yhtiön konsernin ulkoisen liikevaihdon kehittyminen ja kriittinen  arvio kehityksestä 2015 jälkeen  

3. Vertailu perustamisvaiheen liiketoimintasuunnitelmaan ja arvio olennaisimmista poikkeamista

4. Hallituksen arvio yhtiön kilpailukyvystä ja sopeuttavien toimenpiteiden tarpeesta

5. Toimivan johdon arvio yhtiön kilpailukyvystä ja sopeuttavien toimenpiteiden tarpeesta

Alustavan aikataulun mukaisesti tuotantoyhtiöiden selvityksiä käsiteltäisiin konsernijaoston kokouksessa maanantaina 21.10.2013 klo 12.

Tuloskortteihin tullaan tekemään tarvittavia muutoksia jatkovalmistelun pohjalta.

Liite 1TVT Asunnot Oy (Koskiniemi-AKJ)

Liite 2Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy (Koskiniemi-AKJ)

Liite 3Turun Ylioppilaskyläsäätiö (Koskiniemi-AKJ)

Liite 4Turun Seudun Puhdistamo Oy (Kim Moisiolinna – AKJ)

Liite 5Turun Seudun Vesi Oy (Kim Moisiolinna – AKJ)

Liite 6Turun Satama Oy (Kim Moisiolinna – AKJ)

Liite 7Turun Seudun Kuntatekniikka Oy (Korpikoski-AKJ)

Liite 8Turun Seudun Rakennustekniikka Oy (Korpikoski-AKJ)

Liite 9Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy (Korpikoski-AKJ)

Liite 10Turun Tekstiilihuolto Oy (Kim Moisiolinna – AKJ)

Liite 11Turun Kaupunkiliikenne Oy (Kim Moisiolinna – AKJ)

Liite 12Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli (Tuomas Koskiniemi- AKJ)

Kokoukseen on kutsuttu asiaa selvittämään yhteisöjen controllerit: vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi, controller Johanna Korpikoski ja controller Kim Moisiolinna.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKonsernijaosto merkitsee tuloskortit tiedoksi ja hyväksyy ne osaltaan talousarviokirjaan sisällytettäväksi.

Lisäksi konsernijaosto päättää oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään tuloskortteihin tarvittavia muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä yhteisöjen controllerit: vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi, controller Johanna Korpikoski ja controller Kim Moisiolinna.

Jakelu

tiedKorpikoski Johanna
tiedKoskiniemi Tuomas
tiedMoisiolinna Kim
tpvRandell Aleksi
tiedVirtanen Jarkko


Liitteet:

Khkon § 85
Liite 1:TVT Asunnot Oy
Liite 2:Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
Liite 3:Turun Ylioppilaskyläsäätiö
Liite 4:Turun Seudun Puhdistamo Oy
Liite 5:Turun Seudun Vesi Oy
Liite 6:Turun Satama Oy
Liite 7:Turun Seudun Kuntatekniikka Oy
Liite 8:Turun Seudun Rakennustekniikka Oy
Liite 9:Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy
Liite 10:Turun Tekstiilihuolto Oy
Liite 11:Turun Kaupunkiliikenne Oy
Liite 12:Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli