Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto425.02.20134

4708-2012 (70, 001)

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n ja TVT Asunnot Oy:n yhdistymisestä tehty selvitys

Tiivistelmä:

Omistajapolitiikka-asiakirjassa todetaan, että Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n ja TVT Asunnot Oy:n yhdistymisestä tehdään selvitys vuoden 2012 kuluessa. Yhtiöt ovat toimittaneet konsernijaostolle selvityksen, jonka on tehnyt konsulttityönä Pricewaterhouse Coopers Oy. Yhtiöiden hallitukset ovat päätyneet esittämään Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolle yksimielisesti, että arvioiduista vaihtoehdoista valitaan tiiviin yhteistyön malli.

Khkon § 4

Kaupunginlakimies Laura Klami 20.2.2013:

Kaupunginvaltuusto on 27.2.2012 § 32 käsitellyt omistajapolitiikka-asiakirjan päivitystä. Omistajapolitiikka-asiakirjassa todetaan muun ohella, että Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n ja TVT Asunnot Oy:n yhdistymisestä tehdään selvitys vuoden 2012 kuluessa ja käynnistetään tarvittaessa neuvottelut muiden osakaskuntien kesken.

Yhtiöt ovat toimittaneet konsernijaostolle selvityksen, jonka teki konsulttityönä Pricewaterhouse Coopers Oy. Loppuraportti kuvaa selvitysprojektin taustan ja tavoitteet, luo katsauksen Turun seudun asuntomarkkinoihin ja kuvaa selvityksen kohteena olevien yhtiöiden nykytilan. Yhtiöiden omistusrakenteelle arvioitiin eri vaihtoehtoja ja yhtiöiden toimintaedellytyksiä tarkasteltiin hyötyjen ja haasteiden näkökulmasta.

Fuusio yhtiöiden välillä ei ole juridisesti mahdollinen, koska asumisoikeustoimintaa voi harjoittaa vain juridisesti erillinen yhtiö. Asumisoikeusyhtiö vuokrataloyhtiön tytäryhtiönä koetaan todennäköisesti erittäin negatiivisena. Raportissaan PwC päätyy esittämään ns. tytäryhtiömallia, jossa Turun kaupunkikonserniin perustetaan asuntoliiketoimintasektorille oma yhtiö, joka toimii emoyhtiönä TVT:lle ja Vasolle. Toisena ratkaisuvaihtoehtona PwC tutki raportissa ilman omistusjärjestelyjä toteutettavaa yhtiöden tiiviin yhteistyön mallia.

Yhtiöiden hallitukset ovat käsitelleet selvitystä TVT Asunnot Oy 30.10.2012 ja Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy 16.10.2012.

Yhtiöiden hallitukset ovat päätyneet esittämään Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolle yksimielisesti, että arvioiduista vaihtoehdoista valitaan tiiviin yhteistyön malli. Molempien yhtiöiden hallituksilla ja toimivilla johdoilla on yksimielinen näkemys esityksestä.

Yhtiöiden hallitukset ja toimiva johto sitoutuvat tiiviissä yhteistyössä asettamaan tavoitteet ja raportoimaan niiden toteutumisesta:

1. lyhyen aikavälin tavoitteista ja yhteistyön toimenpiteistä

- kiinteistön omistamiseen, arvon kasvattamiseen, hallintaan ja ylläpitoon liittyvien parhaiden käytäntötapojen kehittäminen,

- hankintatoimen tehostaminen ja mahdollisten yhteishankintojen toteuttaminen esim. Turun kaupungin hankintakeskuksen kanssa.

2. pitkän aikavälin (strategiatason) tavoitteista

- yhtiöiden strategioiden uudistaminen toteutetaan koordinoidusti ja varmistetaan niin, että omistajan näkemys tulee kuulluksi ja otetaan koko Turun seutukunnan asuntosektorin kehitystarpeet huomioon,

- yhtiöt osallistuvat yhdessä Turun kaupunkirakenteen kehittämiseen tarjoutumalla sekä vuokra- että asumisoikeus-hallintamallien kiinteistöjen toteuttajiksi varmistaen uusien asuntoalueiden monipuolisen asukasrakenteen,

- yhtiöt kehittävät pt-ohjelmat kiinteistöjen ylläpitoon ja perusparannuksiin.

3. toteuttamaan muut Turku-konsernin omistajaohjauksen asettamat yhtiöiden yhteistyötä syventävät tehtävät.

Toimitusjohtajat Teppo Forss ja Pekka Peltomäki on kutsuttu kokoukseen.

Liite 1TVT Asunnot Oy:n ja Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n yhteenveto

Liite 2Pricewaterhouse Coopers Oy:n loppuraportti

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKonsernijaosto merkitsee Pricewaterhouse Coopers Oy loppuraportin TVT Asunnot Oy:n ja Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n yhdistymisen vaihtoehdoista tiedokseen ja päättää, että yhtiöiden toimintaa kehitetään edelleen jatkuvan tiiviin yhteistyön mallin pohjalta ja,

että yhtiöt antavat vuoden 2013 loppuun mennessä konsernijaostolle selvityksensä toimenpiteistä, joihin ne ovat loppuraportin suositusten perusteella ryhtyneet.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sarlundin Arven kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa olivat selostamassa TVT Asunnot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Toni Eklund ja toimitusjohtaja Teppo Forss sekä Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Henrik Elfving ja toimitusjohtaja Pekka Peltomäki.

Toni Eklund ilmoitti konsernihallituksen jäsenenä olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.


Liitteet:

Khkon § 4
Liite 1:TVT Asunnot Oy:n ja Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n yhteenveto
Liite 2:Pricewaterhouse Coopers Oy:n loppuraportti