Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto9526.11.20125

13104-2012 (011)

Turun ylioppilaskyläsäätiö omistajan ennakkonäkemys

Tiivistelmä: -

Khkon § 95

Kaupunginlakimies Laura Klami:

Salassa pidettävä. Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24 §:n 20-kohta.

Turun kaupungin konserniohjeiden (Kh 8.2.2010 § 98) 10-kohdan mukaan tytäryhteisön ja osakkuusyhteisön on tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä hyvissä ajoin ennen toimenpiteen toteuttamista muun muassa silloin, kun kyseessä on tytäryhteisön toimitusjohtajan ottaminen.

Määräysvallan määritelmänä käytetään kirjanpitolain (1336/1997) 1 luvun 5 §:n mukaista määritelmää, jonka mukaan kirjanpitovelvollisella katsotaan olevan määräysvalta toisessa kirjanpitovelvollisessa, kun sillä on enemmän kuin puolet kohdeyrityksen kaikkien osakkeiden tai osuuksien tuottamasta äänimäärästä tai sillä on oikeus nimittää tai erottaa enemmistö jäsenistä kohdeyrityksen hallituksessa tai siihen verrattavassa toimielimessä.

Säätiöllä ei ole omistajaa. Sen sijaan eri yhteyksissä esiintyy käsitteistöä, joka liittyy määräysvaltaan säätiössä. Kuntalain (365/1995) 71 §:ssä mainitaan kunnan määräämisvallassa oleva säätiö tarkastuslautakunnan jäsenen vaalikelpoisuuden yhteydessä ja kirjanpitolautakunnan kuntajaoston yleisohjeessa kunnan ja kuntayhtymän konsernitilinpäätöksen laatimisesta todetaan, että yhdistys tai säätiö on kunnan tytäryhteisö, mikäli sen sääntöjen tai säädekirjan taikka erillisen sopimuksen mukaan kunnalla on oikeus nimittää enemmistö yhdistyksen tai säätiön hallituksen tai vastaavan toimielimen jäsenistä taikka enemmistö sellaisen toimielimen jäsenistä, joka nimittää hallituksen.

Turun ylioppilaskyläsäätiö on Turun kaupungin määräysvallassa, sillä Turun kaupunki nimittää säätiön hallituksen 13 jäsenestä 7.

Turun ylioppilaskyläsäätiön hallitus on 20.11.2012 käsitellyt toimitusjohtajan hakuprosessia. Hallitus on päättänyt esittää Turun ylioppilaskyläsäätiön valtuuskunnalle, että se valitsee Kalervo Haverisen Turun ylioppilaskyläsäätiön toimitusjohtajaksi

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKonsernijaosto merkitsee Turun ylioppilaskyläsäätiön toimitusjohtajan valinnan tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Ylioppilaskyläsäätiö