Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto7729.10.20124

11871-2012 (002)

Turku Science Park Oy:n omistajan ennakkonäkemyksen pyytäminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 77

Kaupunginlakimies Laura Klami 25.10.2012:

Turku Science Park Oy pyytää omistajan ennakkonäkemystä Turku Science Park Oy:n uudelle toimintamallin mukaiseen osakekauppaan, sisältäen Biocelex Oy:n osakkeiden myymisen ja tähän liittyvän konsernimallin purkamisen.

Turku Science Park Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa elinkeinopoliittiseksi strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on noin 88 %.

Konserniohjeen (Kh 8.2.2010 § 98) 10. kohdan mukaan tytäryhteisön tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä hyvissä ajoin ennen toimenpiteen toteuttamista muun muassa toimintaan nähden merkittävästä investoinnista sekä tärkeän omaisuuden tai oikeuksien (ml immateriaalioikeudet) hankkimisesta, myymisestä, vuokraamisesta, luovuttamisesta tai panttaamisesta tai muun merkittävän sopimuksen tekemisestä. Konsernijaosto tekee kannanoton strategisten yhtiöiden osalta.

Omistajapolitiikassa vuosille 2009–2013 (Kv 5.10.2009 § 220 sekä päivitys kv 27.2.2012 32) on todettu, että Turku Science Park Oy:n tehtävä on korkeakoulujen innovaatioiden kaupallistaminen ja liiketoiminnan kehittäminen valituilla korkean teknologian alueilla, painopisteenä bioteknologia, sovellettu ICT ja materiaaliteknologia. Lisäksi yhtiö toimii valtakunnallisen osaamiskeskusohjelman koordinoijana Varsinais-Suomen osalta. Kaupungin talousarviosta tuleva rahoitusosuus yhtiön toimintaan perustuu palvelusopimukseen, jossa määritellään kaupungin tilaamat elinkeinopoliittiset palvelut ja niistä vuosittain maksettava hinta, mihin perustuu yhtiön saama rahoitus kaupungin talousarviossa. Yhtiön rahoituspohjaa pyritään laajentamaan. Yhtiön sijoitukset kahteen riskipääomarahastoon on toteutettu ja niiden kehitystä seurataan aktiivisesti.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 12.6.2007 § 57 käsitellyt Turku Science Park Oy:n uutta toimintamallia. Prosessi on tulossa päätökseen.

- Kiinteistöliiketoiminta erotettiin ja liitettiin osaksi Turun Teknologiakiinteistöt Oy:tä

- TScP Oy:n sisäistä rakennetta on terävöitetty kaupungin rahoitustarpeen pienentämiseksi

- Osana prosessia on kehitetty Karolinska Institutet -yhteistyötä, jonka osalta on allekirjoitettu uusi päivitetty sopimus innovaatioiden kaupallistamiseksi

- Innovaatiovirran kehittämiseksi osa Biocelex Oy:n osakekannasta on tarkoitus myydä seuraaville yliopistoille: Turun yliopisto, Åbo Akademi, Itä-Suomen yliopisto,

- Osakkeiden myyntihintana on tasearvo

- Lopputuloksena on yhtiön osakekannan jakautuminen yhtä suurin osuuksin (20 prosenttia) edellä mainituille yliopistoille, Karolinska Holdingille ja TScP Oy:lle.Turku

Science Park Oy pyytää ennen hankkeen lopullista toteuttamista omistajan ennakkonäkemystä järjestelylle.

Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Rikumatti Levomäki on kutsuttu paikalle kokoukseen.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Turku Science Park Oy:n esittämät edellä kuvatut toimenpiteet noudattavat Turun kaupungin aikaisemmin tehtyjä linjauksia ja ovat aikaisempien päätösten mukaiset.

EhdotusKonsernijaosto päättää ilmoittaa Turku Science Park Oy:lle pääomistajan kantana, että yhtiö voi jatkaa järjestelyn toteuttamista esittämällään tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selostamassa toimitusjohtaja Rikumatti Levomäki.

Jakelu

aoTurku Science Park Oy