Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto309.01.20123

276-2012 (122)

Kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen ja säätiöiden työntekijöiden menetetyn ansion korvaaminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 3

Johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 5.1.2012:

Kuntalain 32b §:n mukaan kunnan luottamushenkilöllä on oikeus saada vapaata työstään kunnan toimielimen kokoukseen osallistumista varten, jos vapaasta sovitaan työnantajan kanssa. Työnantaja ei voi ilman työhön liittyvää painavaa syytä kieltäytyä sopimasta työntekijän osallistumisesta kunnan toimielimen kokoukseen. Kuntalain 42 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan työntekijä on oikeutettu saamaan korvausta ansionmenetyksestä ja kustannuksista, joita luottamustoimen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta, lastenhoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä.

Palkkio- ja matkustussäännön 9 §:n mukaan mikäli työnantaja maksaa luottamustoimen haltijalle luottamustoimen hoitamiseen käytetyltä ajalta tämän palkan, voidaan työnantajalle suorittaa laskun perusteella korvauksena enintään se määrä, mikä olisi maksettu luottamustoimen haltijalle menetetyn työansion korvauksena, mikäli työnantaja olisi pidättänyt kyseiseltä ajalta luottamustoimenhaltijan palkan. Laskutus voidaan kohdentaa tiettyyn ajanjaksoon, joka ei saa olla vuotta pitempi.

Menettely, jossa ansiot korvataan suoraan työnantajalle, on kaupungin ja luottamushenkilön kannalta selkein tapa korvata menetettyjä ansioita. Tämän vuoksi esitän, että kaupunkikonserniin kuuluville yhtiöille ja säätiöille annetaan ohje, jonka mukaan työntekijöille maksetaan palkka luottamustoimen hoitamiseen käytetyltä ajalta ja yhtiö laskuttaa työntekijöiden ansiomenetykset suoraan kaupungilta.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että kaupunkikonserniin kuuluville yhtiöille ja säätiöille annetaan ohje, jonka mukaan työntekijöille maksetaan palkka luottamustoimen hoitamiseen käytetyltä ajalta ja yhtiö laskuttaa ansiomenetykset suoraan kaupungilta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedYhtiöt ja Säätiöt
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus