Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 84 13.10.2010 1

11458-2010 (642, 011)

Joukkoliikenteen palvelutoimiston siirtyminen osoitteeseen Eerikinkatu 12 / Aurakatu 5

Tiivistelmä: -

Khkon § 84

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 3.10.2010:

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 26.10.2009 § 239 kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman, jossa joukkoliikenteen osalta tärkeimpinä tavoitteina ovat runkolinjaston toteuttaminen, matkamäärien kasvattaminen ja joukkoliikenteen seudullinen organisointi. Kaupunginvaltuusto päätti 14.12.2009 § 278, että muodostettava runkolinjasto toteutetaan tässä vaiheessa bussien runkolinjastona. Valtuuston päätösten toteuttaminen edellyttää joukkoliikenteen palvelutason ja näkyvyyden parantamista nykyisestä. Osa palvelutason parantamista on joukkoliikenteen palvelutoimiston kehittäminen.

 

Paikallisliikenteen lipunmyynti- ja neuvontapiste eli palvelutoimisto sijaitsee tällä hetkellä Forum-pihassa. Vaikka palvelutoimisto on lähellä kauppatoria, se on nykyisellään vaikeasti löydettävissä ja vanhanaikainen. Lisäksi työsuojelupiiri on todennut tarkastuksessaan keväällä 2010, että palvelutoimiston myyntitiskit tulee uusia vastaamaan nykyisiä ergonomiavaatimuksia.

 

Joukkoliikennetoimi myy bussilippuja noin 18 miljoonan euron arvosta vuodessa ja sen tulot ovat täysin riippuvaiset asiakkaista. Joukkoliikenteen palvelujen tulee olla asiakkaiden löydettävissä ja käytettävissä helposti ja vaivattomasti.

 

Tilaliikelaitos on neuvotellut joukkoliikennetoimiston puolesta ja apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen pyynnöstä Aurakadun ja Eerikinkadun kulmassa osoitteessa Eerikinkatu 12 / Aurakatu 5 olevan liikehuoneiston vuokraamisesta joukkoliikenteen palvelutoimistoksi. Liiketila sijaitsee joukkoliikenteen asiakkaiden kannalta parhaassa mahdollisessa paikassa Aurakadun ja Eerikinkadun joukkoliikennekatuosuuksien varrella kauppatorin laidalla.

 

Kyseessä on 125 neliömetrin tila, joka erotetaan laajemmasta kokonaisuudesta palvelutoimistoa varten. Neuvoteltu vuokra on 80 euroa neliömetriltä eli kokonaisvuokra vuositasolla on 120.000 euroa. Nykyinen palvelutoimisto on kooltaan 90 neliömetriä ja sen vuokra on noin 53.000 euroa vuodessa. Nykyisen ja esitettävän vuokran ero on 67.000 euroa vuodessa. On syytä olettaa, että parempi ja näkyvämpi myyntitila lisää myyntiä niin paljon, että suurempi vuokra saadaan katettua. Jo noin 3,5 promillen euromääräinen myynnin lisäys kattaa aiheutuvan lisäkustannuksen. Palvelutoimiston siirtäminen kauppatorin yhteyteen keskeiselle paikalle on ensimmäinen osa runkolinjaston toteuttamisohjelmaa. Joukkoliikennetoimisto anoo hankkeelle valtionrahaa, joka on maksimissaan 50 % aiheutuvista kustannuksista.

 

Neuvotteluissa on todettu sekä liiketilan omistajan että joukkoliikennetoimiston toive kymmenen vuoden mittaisesta vuokra-ajasta. Minimissään 10 vuoden vuokra-aika on asiakaspalvelun jatkuvuuden kannalta erittäin tärkeä.

 

Neuvoteltavana oleva kohde on esteetön päinvastoin kuin palvelutoimiston nykyiset tilat. Esteettömyys on olennainen lähtökohta kaikissa joukkoliikenteen kehittämistoimissa.

 

Uusi palvelutoimiston tila mahdollistaa kauan odotettujen reaaliaikaisten aikataulunäyttöjen toteuttamisen näyteikkunatilaan sekä Eerikinkadun että Aurakadun suuntaan. Aikataulunäytöt ovat huomattavasti edullisemmat sisätiloihin asetettuina kuin ulkonäyttöinä. Aikataulunäytöt ovat osa runkolinjaston toteutusta. Investointiin on saatavissa valtionrahaosuus, joka on 50 % hankintahinnasta.

 

Uudet tilat mahdollistavat palvelutoimiston asiakaspalvelupaikkojen lisäämisen viiteen nykyisestä neljästä paikasta. Myyntikapasiteetin lisäys mahdollistaa myynnin laajentamisen palvelemaan myös seudun joukkoliikenneasiakkaita mahdollisen yhteisen joukkoliikenteen tilaajaorganisaation muodostuessa. Uusien tilojen myötä on mahdollisuus muiltakin osin parantaa asiakaspalvelua esimerkiksi pidentämällä palvelutoimiston aukioloaikaa nykyisestä.

 

tilajohtaja Mikko Lehtinen, Tilakeskus, 7.10.2010

 

Puollan joukkoliikenteen uudelleen sijoittumista heidän toimintansa kannalta parempiin tiloihin. Koska hankkeesta ei ole tehty tarve- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaisia selvityksiä sekä lisäksi kyseisiä ohjeita päivitetään parhaillaan on hanke syytä tuoda konsernijaoston käsiteltäväksi.

 

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

 

Ehdotus       Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää puoltaa vuokrasopimuksen tekemistä koskien Eerikinkatu 12 / Aurakatu 5 tiloja. Tilojen enimmäismäärä on noin 125 neliömetriä ja maksimibruttovuokra 80€/kk/m2. Lisäksi sopimuksen pituus saa olla maksimissaan 10 vuotta.

 

Lisäksi konsernijaosto puoltaa joukkoliikennetoimiston palvelutoimintojen sijoittumista edellä mainittuun kohteeseen.

PäätösKaupunginhallituksen konsernijaosto päätti puoltaa vuokrasopimuksen tekemistä koskien Eerikinkatu 12 / Aurakatu 5 tiloja. Tilojen enimmäismäärä on noin 125 neliömetriä ja maksimibruttovuokra 80€/kk/m2. Lisäksi sopimuksen pituus saa olla maksimissaan 8 vuotta.

Lisäksi konsernijaosto puolsi joukkoliikennetoimiston palvelutoimintojen sijoittumista edellä mainittuun kohteeseen.

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta joukkoliikennelautakunnan on hyväksyttävä hankkeen tarveselvitys.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

tpvJoukkoliikennelautakunta
tiedKeskushallinto, tilakeskus
tpvTilaliikelaitos